Policajac SBPOK-a na suđenju: Papić rekao da se vrati automobil Miljkoviću

Policajac SBPOK-a na suđenju: Papić rekao da se vrati automobil Miljkoviću

Goran Papić (foto: KRIK)

Bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Goran Papić rekao je svom kolegi da se Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka, vrati automobil koji mu je prethodno oduzet, ispričao je danas na suđenju Papiću policajac SBPOK-a Miloš Jovanović. Osim njega, o vraćanju blindiranog automobila danas su svedočila i trojica policajca Uprave kriminalističke policije.

Piše: Milica Vojinović

Jovanović je ispričao da je u aprilu 2020. Marka Miljkovića vozio u UKP, a u automobilu je bio i njegov kolega, sadašnji zamenik načelnika SBPOK-a, Nevenko Marić. 

Miljković je, podsetimo, tog dana trebalo da bude saslušan u SBPOK-u jer ga je žandarm Nenad Vučković Vučko, ranije blizak Belivukovoj ekipi, prijavio da mu je pretio. Pre saslušanja, međutim, Miljkovića su uhapsili policajci UKP-a i oduzeli mu automobil, a načelnik SBPOK-a Goran Papić je, kako tvrdi tužilaštvo, kolegama naložio da mu automobil vrate.

Papić je tokom vožnje pozvao Marića, ispričao je svedok Jovanović. U tom trenutku on i Marić vraćali su Miljkovića u UKP odakle je prethodno preuzet kako bi bio saslušan u SBPOK-u.

„Mariću je zazvonio telefon i on je tada uključio spikerfon što do tada nije radio, meni je bilo neuobičajeno s obzirom na to da je Miljković bio prisutan“, ispričao je policajac SBPOK-a. „Čuo sam glas Papića koji je rekao Mariću da se uradi brzo i efikasno to sa Miljkovićem, da mu se vozilo vrati i da se on potom vrati u UKP odakle smo ga preuzeli.“

Svedok je potom pojasnio da je bilo neuobičajeno da nadređeni govori da se postupa „brzo i profesionalno“ jer se to podrazumeva. 

„Upravo od tog razgovora u postupanju se sve menja, a pominjanje vozila i njegovo vraćanje je samo još više ubrzalo celu stvar.“

Prema mišljenju Jovanovića, Marić je uključio spikerfon da bi Miljković čuo razgovor.

Jovanović, koji je prisustvovao ranijim hapšenjima Belivuka i Miljkovića, rekao je da je da su u tim situacijama njihovi automobili oduzimani i pregledani, čak i voženi na skener. U slučaju zbog kog se sada sudi Papiću, to se nije dogodilo. 

Ovo su potvrdili danas policajci UKP-a, svedoci u ovom postupku, koji su Miljkoviću oduzeli automobil.

Naređenje stiglo „odozgo“

Miljkovićev automobil, kako su trojica policajaca ispričala danas na sudu, stigli su da pregledaju samo površno i planirali da ga pošalju na detaljnije provere, ali su od nadređenih dobili drugačije instrukcije.

Policajac UKP-a Bojan Popović ispričao je da je naređenje za vraćanje automobila dobio od svog nadređenog Zorana Kovačevića.

„Ja ne znam ko je Kovačeviću rekao da se vozilo vrati, nemam takvu komunikaciju sa njim“, rekao je Popović, ali dodao: „Tačno je da mi je (Kovačević) rekao da vozilo mora da se vrati jer je stiglo takvo naređenje ‘odozgo’“.

Popović je rekao i da je pretpostavio da je to značilo da mu je instrukcije dobio od tadašnjeg načelnika beogradske kriminalističke policije Milenka Munižabe pošto je on Kovačevićev šef.

Popoviću i njegovim kolegama ovakvo naređenje bilo je neuobičajeno pa su, iako su morali da poslušaju nadređene, odlučili da o tome naprave službenu belešku.

„Meni ranije nikada nije bilo naređeno da vraćam vozilo i upravo zbog toga, da bih zaštitio sebe i kolege, sam sačinio belešku“, naveo je Popović.

U belešci, međutim, nisu naveli detalje poput sumnji u naloge šefova jer, kako su naveli, beleška inače „ne podrazumeva“ takve stvari.

Policajci UKP-a su, međutim, rekli da naređenje nisu dobili od Papića jer je on rukovodio drugom službom i njima nije bio nadređen.

Papić jeje na prethodnom suđenju negirao ove optužbe navodeći da nije ni znao da su policajci UKP-a Miljkoviću oduzeli automobil.

Tvrdi i da je sve radio po naređenju tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

„(ministar Nebojša) Stefanović mi je tom prilikom rekao da će Miljković doći za dva dana i da to obavimo profesionalno i bez zadržavanja“, kazao je Papić koji je, prema svojim rečima, privatno bio prijatelj sa Stefanovićem, ali, kako kaže, to nije uticalo na njegov rad u policiji.

Papić je jedan od nekada bliskih ljudi ministra Stefanovića protiv kojih je pokrenut postupak zbog veza sa grupom Belivuka i Miljkovića, koja je optužena za pet brutalnih ubistava i druga krivična dela. 

Ipak, tužilaštvo nije ispitalo neke od ključnih veza koje su ovi kriminalci imali u vrhu policije i politike.

Tokom istrage nije ispitan žandarm Nenad Vučković, koji je bio blizak ekipi i nekada im bio direktna veza do državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Tužilaštvo se nije bavilo ni odnosima generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića sa Belivukom i ekipom, a nije utvrđeno ni u kakvom je odnosu sin predsednika Srbije Danilo Vučić koji je više puta viđen i fotografisan u društvu Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, člana Belivukove grupe.

Više o tome pročitajte ovde

Comments are closed.