Španska policija uhapsila osumnjičene za nedavno ubistvo crnogorskog državljanina u Marbelji

Španska policija uhapsila osumnjičene za nedavno ubistvo crnogorskog državljanina u Marbelji

Foto: Screenshot

U Španiji su uhapšene četiri osobe osumnjičene za ubistvo crnogorskog državljanina Miloša Peruničića koji je prošlog meseca likvidiran u Marbelji, saopštila je danas tamošnja policija. Iz policije navode da je motiv ubistva rat kavačkog i škaljarskog klana. 

Piše: Bojana Jovanović

Dve osobe za koje se sumnja da su ubile Peruničića uhapšene su u Barseloni, u koju su navodno pobegle nakon likvidacije. Druge dve osobe sumnjiče se za prikrivanje tragova zločina i uhapšene su u Barseloni i Marbelji, piše u saopštenju španske policije.

Peruničić, u Srbiji ranije osuđivan za pljačku, ubijen je početkom juna nedaleko od centra Marbelje. Dok je stajao na ulici prišao mu je ubica i pucao u njega nekoliko puta, a potom sa saučesnikom pobegao na motoru, objavili su tada španski mediji.

Španska policija navodi da je istraga brzo pokazala da je Peruničićeva likvidacija posledica sukoba dva kriminalna klana koji traje od 2014. godine, ali nisu naveli kom klanu je Peruničić pripadao ili bio blizak. Klanovi, škaljarski i kavački, posvađali su se oko nešto više od 200 kilograma kokaina, a sukob je vremenom prerastao u rat.

U ovom ratu, kako su utvrdili novinari KRIK-a, stradalo je više od 40 osoba, a ubistva su se dešavala širom Evrope. Najviše ih je izvršeno na Balkanu, u Srbiji i Crnoj Gori, ali su se desila i u Španiji, Holadniji, Nemačkoj, Austriji i Grčkoj. 

Među ubijenima su slučajne žrtve, prijatelji i saradnici, članovi porodica, ali i vođe ovih kriminalnih grupa. U januaru ove godine u Atini ubijen je jedan od vođa škaljarskog klana Igor Dedović. Dva meseca ranije pokušano je i ubistvo drugog vođe ove grupe – Jovana Vukotića i to trovanjem hrane. U maju ove godine na meti napadača našao se i vođa supraničkog kavačkog klana Radoje Zvicer na koga su dvojica muškaraca pucala dok je džogirao u centru Kijeva. Zvicer je teško ranjen, ali je preživeo pokušaj ubistva.

Jedna od karakteristika sukoba ova dva klana jeste i to što je podelio ovdašnje podzemlje. Druge kriminalne grupe uključile su se u rat i zauzele strane. Tako je saveznik škaljarskog klana grupa kriminalca Filipa Koraća, dok je uz kavački klan huliganska grupa „Janjičari“ – koja ima veze u policiji i politici.

Više o ovome pročitajte u priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.