Preminuo svedok protiv Šarića

Preminuo svedok protiv Šarića

Mile Jerković (foto: društvene mreže)

Mile Jerković, ključni svedok u postupku protiv Darka Šarića za pranje novca, preminuo je u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj kontroverzni biznismen koji je osuđivan zbog šverca cigareta bio je važan svedok i na suđenju Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta Ivice Dačića, za odavanje službene tajne kriminalcima.

Piše: Bojana Pavlović 

Jerković je preminuo od srčanog zastoja, potvrdio je za KRIK njegov advokat Zvezdan Živanov. Jerković je dugo bolovao zbog čega je često bio sprečen da se pojavi na sudu i svedoči u važnim postupcima organizovanog kriminala. 

Svedočio je u dva velika slučaja – protiv narko-bosa Darka Šarića za pranje novca i Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića kome se sudilo za odavanje službene tajne. Šarić je u međuvremenu osuđen na devet godina zatvora, ali ova presuda nije konačna. Lazarević je oslobođen

Otkad je postao svedok Jerković je živeo pod policijskom zaštitom. 

Ovaj sumnjivi biznismen iz Karađorđeva kod Bačke Topole devedesetih se bavio švercom cigareta da bi deceniju kasnije u privatizaciji pokupovao dvadesetak preduzeća. Preduzeća su bila poljoprivredna dobra u Vojvodini, pa je Jerković postao vlasnik desetina hektara obradivog zemljišta. 

Kako je ispričao na sudu, u jednom trenutku je upao u finansijske probleme i nije mogao da Agenciji za privatizaciju plaća rate za kupovinu brojnih firmi. Tada je stupio u kontakt sa advokatom Radovanom Štrpcem, jednim od Šarićevih saradnika koji mu je saopštio da poznaje poslovne ljude spremne da otkupe preduzeća. Štrbac, koga je poznavao odranije, ga je upoznao sa Šarićem sa kojim je ugovorio kupoprodaju. Šarić je, prema Jerkovićevim saznanjima, bio kupac preduzeća, ali je dogovoreno da se ona vode na Štrpčevo ime. Prodao mu je kompanije „Mladi borac” iz Sonte i „Jedinstvo” iz Gajdobre i za njih dobio više od million evra u kešu, dok su pregovori oko „Bačke” iz Sivca propali.

Darko Šarić na optuženičkoj klupi (foto: KRIK)

Šarić je posredstvom ovih, ali i drugih preduzeća koja je kupio, prljav novac od prodaje kokaina ubacivao u ekonomski sistem zemlje, utvrdilo je tužilaštvo. Vrlo često isplate su vršene u kešu, a novac je donosio Štrbac.

„Tu su sve bili apoeni od pet, deset evra. Prvi dan smo brojali tri sata, sutradan je Štrbac kupio mašinu za brojanje para, da ne gubimo toliko vreme“, ispričao je Jerković.

Štrbac je, međutim, tvrdio da je investirao svoj novac, a da je Jerkovića lagao da Šarić stoji iza kupovine.

Jerković je na sudu ispričao i da je od Štrpca saznao da policija prati i prisluškuje Šarićevu grupu. Štrbac mu je rekao da je to saznao od Branka Lazarevića, šefa kabineta ministra policije Ivice Dačića. Ovo Jerkovićevo saznanje bilo je osnova za postupak protiv Lazarevića koji je bio optužen za odavanje službene tajne. 

Jerković je tražio da ga Štrbac upozna sa Lazarevićem pa je zbog toga sa Štrpcem došao u Beograd. Sastanak se, prema njegovim rečima, odigrao u sedištu MUP-a u zgradi SIV-a na Novom Beogradu.

„Štrbac se video s njim, a ja sam ostao u kolima. Vratio se i rekao da ne može sad da priča sa mnom, tako da su me eskrivirali tad.”

Štrbac je ponovo tvrdio da je lagao Jerkovića i govorio mu ono što je on želeo da čuje.

Odbrana se u oba postupka upinjala da Jerkovića diskredituje kao svedoka tvrdeći da je neobrazovan te da novac za kupovinu brojnih preduzeća nije mogao da stekne legalnim putem. Isticano je i da je sklopio dogovor sa tužiocem da bi mu bila smanjena trogodišnja zatvorska kazna za šverc cigareta na koji je osuđen 2009. godine.  

Osim njegovog svedočenja, postojali su i snimci prisluškivanih razgovora između Jerkovića i Štrpca koji nisu išli u prilog optuženima. Štrbac u jednom od njih objašnjava Jerkoviću kako Šarić prenosi novac u manjim svotama, pa da nije velika šteta ni ako im policija nađe.

„Sistem je takav, da oni vode brigu o svemu. Prenose, uzmimo, dnevno 100 do 200.000 (evra) najviše. Ta lova je u Beogradu i još nekoliko lokacija, a ovde (Novi Sad) ne drže ništa, ali ovde dolaze i donose lovu. I danas će doneti 150.000, sutra će doneti 200.000, preksutra… Znači, ako padnu, boli ih kurac za 150.000.“ 

Advokati su tvrdili da je Jerković bio nezakonito ozvučen kad je pričao sa Štrpcem i da samim tim ovi dokazi nisu validni. Jerković je, međutim, negirao da su ga ozvučili policija i tužilaštvo.

Jerković je tokom deset godina suđenja Šariću svedočio nekoliko puta i nije u bitnom izmenio iskaz. Na suđenju Lazareviću pročitan je njegov iskaz pošto zbog narušenog zdravstvenog stanja nije mogao da doputuje iz Amerike. 

Više o suđenju Šariću za pranje novce pročitajte ovde

Comments are closed.