Suđenje Šariću: Diskreditovanje svedoka Jerkovića

Suđenje Šariću: Diskreditovanje svedoka Jerkovića

Darko Šarić

HRONIKA Sudjenje Darko Saric, u specijalnom sudu, na slici

U nastavku suđenja Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje 22 miliona evra, ključni svedok tužilaštva Mile Jerković odgovarao je na pitanja optuženog Radovana Štrpca.

Piše: Bojana Pavlović

Štrbac je svedoka ispitivao o poslovima i privatizacijama, ali i o kriminalnoj prošlosti i postupcima protiv njega, pokušavajući da ga diskredituje. On je na prošlom ročištu započeo ispitavanje Jerkovića.

Jerković, kontroverzni biznismen, osuđivan je devedesetih godina za šverc cigareta. U prvom talasu privatizacije kupio je oko 20 preduzeća na teritoriji Vojvodine, ali je  zapao u finansijske poteškoće. Tada se upoznao sa advokatom Radovanom Štrpcem koji je, kako je posvedočio Jerković, poznavao poslovne ljude spremne da ulažu. Štrbac je Jerkovića upoznao sa Darkom Šarićem.

Doniraj KRIK_300x140Dogovoreno je da Šarić od Jerkovića kupi nekoliko preduzeća, ali da se ona vode na Štrpca. Ova Jerkovićeva tvrdnja ključna je za tužilaštvo jer potvrđuje da je novac koji je ušao u preduzeća bio Šarićev.

Štrpca je zanimalo zašto je Jerković samo dve firme kupio na svoje ime, dok su se ostale vodile na članove njegove porodice, ili ih je privatizovao kao član konzorcijuma. Sugerisao je da Jerković, pošto je bio osuđivan, po zakonu nije mogao da kupi firme u privatizaciji. Raspitivao se i o tome šta Jerković poseduje danas.

„Nemam ništa. Sve što sam imao lično Vi ste mi upropastili. Neki dan ste bili kod tužioca u Subotici, išli ste da intervenišete protiv mene. Dve krivične prijave podigao je taj tužilac protiv mene u mene u Somboru, sad je prešao u Suboticu i vi kombinujete već. Od Štrpca sam sve čuo, ništa nisam izmislio ni za Šarića, ni za Jestrovića, ni za Krlovića“, rekao je Jerković.

Pred kraj ispitavanja koje je trajalo oko četiri sata, zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić zatražio je od suda da ograniči vreme ispitivanja.

„Mi tri dana ispitujemo svedoka, a danas su bila svega četiri pitanja koja su se odnosila na primopredaju novca i navode iz optužnice. Sve ostalo odnosilo se na predmete koji se vode u Subotici, Novom Sadu… Predlog je tužilaštva da se odredi vreme ispitivanja o kredibilitetu svedoka“, zatražio je Ivanić.

Sud je odbio predlog tužioca, ali je opomenuo Štrpca da predugo ispitivanje iscrpljuje svedoka.

Jerković je prošlog meseca svedočio u ovom postupku po drugi put, jer je zbog izmena člana sudskog veća suđenje počelo iznova. Narednih dana svedoka bi trebalo da ispituje prvooptuženi Šarić.

Suđenje se nastavlja sutra.

 

Comments are closed.