Suđenje Šariću: Jerković negirao da je bio ozvučen

Suđenje Šariću: Jerković negirao da je bio ozvučen

Radovan Štrbac ispred suda

Advokat Radovan Štrbac, optužen da je sa Darkom Šarićem prao novac od prodaje kokaina,  propitivao je danas ključnog svedoka tužilaštva Mileta Jerkovića u vezi sa navodima optužnice.

Piše: Bojana Pavlović

Štrbac je četiri sata propitivao Jerkovića o pregovorima i kupovini preduzeća, poznanstvu sa Šarićem i novčanim transkacijma. On je svedoku u nekoliko navrata postavio pitanja u vezi sa njegovim statusom ističući da je Jerković sarađivao sa tužilaštvom kako bi izbegao da i sam bude optužen u postupku.

Štrbac je nekoliko puta pitao Jerkovića da li je prilikom susreta sa njim bio ozvučen ili na bilo koji način snimao razgovore, što je Jerković odlučno negirao.

„Nisam imao ni upotrebljavao bilo kakav prislušni uređaj. Jedino ako niste Vi slučajno imali?“, rekao  je svedok.

Jerković je negirao i da su ga ozvučili policija i tužilaštvo što je važno za drugi postupak u kom će Jerković svedočiti – protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića za odavanje poverljivih informacija iz istage narko-klanu. Ti razgovori u kome Štrbac priznaje Jerkoviću da mu Lazarević otkriva informacije iz istrage, ključni su dokaz tužilaštva, a odbrana ih odbacuje kao nezakonito pribavljene.

Štrpca je zanimalo koliko je puta Jerković sreo Šarića i da li je ikad od njega dobio novac. Jerković je rekao da se o prodaji preduzeća i cenama dogovarao sa Štrpcem.

„Prvo sam se sa Vama dogovorio gde ste se ugradili 50.000,  pa onda kod Šarića gde ste ga ubedili za tu cenu“, opisao je Jerković preuzimanje „Jedinstva“, jedne od kompanija koju je, prema navodima optužnice, grupa koristila za pranje novca.

Jerković, koji je grupi prodao i poljoprivrednu kompaniju „Mladi borac“, optužio je Štrpca da mu je ostao dužan 600.000 evra.

„Vi ste meni 600.000 ostali dužni što i ne zna gospodin Šarić. On misli da jeste isplatili. Zato i svedočim jer je Štrbac hteo da sve svali na mene da bi on bio čist prema Šariću, a ja sam zato hteo da kažem istinu“, rekao je svedok na sudu.

Jerković, biznismen osuđivan zbog šverca cigareta krajem devedesetih godina, posedovao je više propalih preduzeća koje je kupio u privatizaciji. Po njegovom svedočenju, upao je u finansijske poteškoće i rešio da preduzeća proda. U trenutku kada je upoznao Štrpca i Šarića posedovao je oko dvadeset firmi, a oni su bili spremni da ulažu. Jerković je naveo da je preduzeća kupio Šarić, a da je dogovoreno da se vode na Štrpca, koji mu je davao novac. Rekao je i da mu je uvek bilo jasno da je taj novac Šarićev.

Jerković je Šariću posredstvom Štrpca prodao poljoprivredna preduzeća „Jedinstvo“ i „Mladi Borac“ iz Sonte, dok su pregovori oko prodaje „Bačke“ iz Sivca propali, navodi se u optužnici. Kupovinom ovih kompanija i investiranjem u njih, Šarić i njegovi saradnici „oprali“ su deo od 22 miliona za koliko ih tužilaštvo optužuje.

Comments are closed.