Optuženi policajci zbog pomaganja članovima Belivukovog klana

Optuženi policajci zbog pomaganja članovima Belivukovog klana

Marko Miljković i Veljko Belivuk

Policajci Predrag Lajić i Bojan Vasiljevski optuženi su zbog sumnje da su pomogli članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka tako što su prilikom pretresa stana sakrili pištolj i novac.

Piše: Bojana Pavlović

Kako je saopštilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, policajci iz Službe za borbu protiv organizovanog kriminala optuženi su da su pomogli članovima Belivukove grupe posle izvršenog krivičnog dela.

Oni su, naime, prilikom pretresa stana bivšeg policajca Vlada Georgieva, koji se ranije zvao Dragan Sekulić, i njegove supruge Slađane Sekulić prikrili da su u stanu našli pištolj „glok 19“ i novac. Ni u zapisniku o pretresu nisu naveli da su u stanu pronašli i oduzeli novac. 

Georgiev i njegova supruga optuženi su da su bili deo Belivukove grupe i da su nelegalno posedovali ovaj pištolj.

Veljko Belivuk i njegovi saradnici uhapšeni su u februaru 2021. zbog sumnje da su izvršili niz brutalnih ubistvava. Belivukova grupa bila je deo kavačkog kriminalnog klana koji je godinama bio u ratu sa suparničkim škaljarskim. U sukobu je stradalo više od 60 ljudi sa obe strane, a ubistva su vremenom bila sve brutalnija. 

Belivukov klan imao je jake veze u policiji, pravosuđu i politici. Sam Belivuk, ali i članovi njegove grupe hapšeni su više puta za različita krivična dela, ali su uvek prolazili sa malim kaznama ili oslobođeni. 

Za pomaganje Belivukovom klanu optužena je bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović. Optužbe protiv nje, međutim, samo je posredno stavljaju u vezu sa klanom

Dokazi do kojih su došli novinari ukazuju na mnogo dublje veze između državne sekretarke i kriminalaca. Pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković sa kojim je Hrkalović bila u vezi dnevno je bio u komuniciji sa kriminalcima, dogovarao sa njima navijanje, poslove obezbeđenja, ali i kako da se osvete suparničkom klanu. 

Zbog saradnje sa Belivukovim klanom optuženi su bivši zamenik načelnika SBPOK-a Goran Papić i inspektor Božidar Stolić, međutim, i oni se, poput Hrkalović, terete za blaga krivična dela – Papić da je uticao da se Belivukovom saradniku Marku Miljkoviću vrati blindirani automobil, a Stolić da im dojavljivao podatke iz istrage.  

Pročitajte više o Belivukovoj grupi

Comments are closed.