Inspektor Stolić optužen za saradnju sa Belivukovom grupom

Inspektor Stolić optužen za saradnju sa Belivukovom grupom

Veljko Belivuk/TOK (foto: skrinšot/KRIK)

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je optužni predlog protiv inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidara Stolića zbog sumnje da je odavao poverljive informacije grupi Veljka Belivuka, koja se sada tereti za pet ubistava.

Piše: Milica Vojinović

Stolić je od januara 2020. do juna ove godine obaveštavao članove Belivukove grupe o tome šta policija radi u istragama zločina koje je ova grupa počinila, tvrdi tužilaštvo. Te informacije je, kako je utvrđeno u istrazi, dostavljao Filipu Goluboviću, a on ih je dalje prenosio Belivukovim saradnicima. Golubović, koga tužilaštvo označava kao Belivukovog saradnika, optužen je tek sada sa Stolićem.

Stolića je prvobitno gonilo Više tužilaštvo u Beogradu i to odeljenje za borbu protiv korupcije, ali je slučaj u međuvremenu prebačen na Tužilaštvo za organizovani kriminal, pa su sada Stolić i Golubović optuženi da su bili deo iste organizovane kriminalne grupe.

Stolić je zbog ovih sumnji uhapšen u junu, a posle dva meseca provedena u pritvoru pušten je da se brani sa slobode. 

Ministar Aleksandar Vulin u toku istrage rekao je da se Stolić sumnjiči za odavanje poverljivih informacija Belivuku, njegovoj desnoj ruci Marku Miljkoviću, ali i njihovom šefu i vođi kavačkog kriminalnog klana Radoju Zviceru. Prema zvaničnim informacijama iz tužilaštva, međutim, Stoliću se ne stavlja na teret da je sarađivao i sa Zvicerom.

Stolić je jedan o policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su bili povezani sa Belivukovom grupom.

Prvo su uhapšena dva policajca za koje se veruje da su namerno površno pretresli stan jednog od članova Belivukove ekipe, a zatim i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a, zbog sumnje da je uticao da se Miljkoviću vrati automobil koji mu je policija oduzela. Svi su u međuvremenu pušteni iz pritvora, ali su postupci i dalje u toku.

Paralelno sa ovim vodi se i slučaj protiv Belivuka i članova njegove grupe koji su optuženi i čekaju početak suđenja. Terete se za pet brutalnih ubistava, otmicu, drogu i oružje.

Belivuk je prilikom saslušanja za ove zločine u tužilaštvu govorio i o Stoliću. Ispričao je da ga poznaje samo iz policije kada mu je Stolić uzimao DNK prilikom ranijih istraga. On je tvrdio i da se Stolić „dogovorio sa policijom“ da se brani ćutanjem kako bi kao „trojanski konj“ bio ubačen u njegov slučaj, odnosno kako bi kasnije priznao i svedočio protiv njegove grupe.

Optužnicom protiv Belivuka, međutim, nije obuhvaćen niko od ljudi iz vrha politike i policije koji su bili bliski grupi.

Na saslušanju, Belivuk i njegov najbliži saradnik Miljković govorili su o tome da su navodno povezani sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima, kao i da su činili niz usluga vladajućoj stranci.

Veze koje je Belivukova grupa imala u državi ranije su otkrili mediji, među kojima i KRIK.

Članovi grupe bili su bliski sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, kao i sa uticajnim pripadnikom policije – žandarmom Nenadom Vučkovićem zvanim Vučko koji je grupi bio veza sa nekada jednom od najmoćnijih osoba u policiji Dijanom Hrkalović.

U toku je i odvojeni postupak koji se vodi protiv Hrkalović. Protiv nje  je danas podnet optužni predlog zbog sumnje da je uticala na svoju dvojicu kolega da opstruiraju istrage i krše zakon. Tužilaštvo tvrdi da je, između ostalog, uticala na kolegu Dejana Milenkovića – da izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u okviru istrage za ubistvo Vlastimira Miloševića ne dostavi odmah tužilaštvu. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o tome za šta je optužena Belivukova grupa

Comments are closed.