Dijana Hrkalović optužena za trgovinu uticajem

Dijana Hrkalović optužena za trgovinu uticajem

(foto: mup.gov.rs)

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je danas optužni predlog protiv bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović zbog trgovine uticajem. Osim nje zbog zloupotrebe položaja optuženi su nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković, kao i Milorad Šušnjić, načelnik Policijske uprave Novi Sad. Istraga nije ni dotakla Hrkalovićkine veze sa kriminalnim grupama. 

Piše: Bojana Pavlović

Tužilaštvo je danas sudu dostavilo optužni predlog protiv Dijane Hrkalović, a uz njega i predlog za produženje pritvora jer, kako tvrde, postoji opasnost od bekstva i uticaja na saučesnike.

Optužni predlog protiv Hrkalović stiže posle kraće istrage koju je ovo tužilaštvo protiv nje vodilo zbog sumnje da je uticala na dvojicu kolega da opstruiraju istrage i krše zakon. Maksimalna propisana kazna za ovo krivično delo je osam godina zatvora. 

Tužilaštvo nije iznelo više detalja o tome za šta je tačno optužena bivša državna sekretarka, ali se u krivičnoj prijavi protiv nje navodi da je uticala na Dejana Milenkovića u dva slučaja – da izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u okviru istrage za ubistvo Vlastimira Miloševića ne dostavi odmah tužilaštvu, kao i da se uništi prisluškivani razgovor advokata Dragoslava Ognjanovića koji je ubijen 2018. godine.

Osim u ova dva slučaja u kojima je osumnjičen zajedno sa bivšom državnom sekretarkom, Milenkoviću se stavlja na teret da je naredio da se ukloni snimak prisluškivanog razgovora u kome je učestvovao otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

Hrkalovićka je takođe bila sumnjičena da je nezakonito prisluškivala kriminalca Darka Eleza i u tome joj je navodno pomogao načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić, takođe optužen.

Ovaj optužni predlog, međutim, ne dotiče ni deo onoga o čemu se u javnosti govorilo mesecima – da je Hrkalović negovala bliske odnose sa kavačkim kriminalnim klanom i brutalnom grupom Veljka Belivuka i to preko pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića Vučka sa kojim je bila u emotivnoj vezi. 

Hrkalović je bila u samom vrhu policije iz koje su godinama kriminalcima odavane poverljive informacije, a dokazi protiv njih su nestajali ili se osipali.

Bivša državna sekretarka je u martu privedena i zbog navodno nezakonitog prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića, ali ne u svojstvu osumnjičene već građanke. 

Njoj su tada u policiji postavljena pitanja o vezama sa grupom Darka Eleza, ali ne i Belivuka. Elez je inače opasni kriminalac koji je predvodio grupu profesionalnih ubica, a nedavno je u Bosni i Hercegovini osuđen na 15 godina zatvora tako što je skopio sporazum sa tužilaštvom – njime je pristao da sarađuje sa tužilaštvom Srbije i pomogne u rasvetljavanju krivičnih dela.

Više o Hrkalović pročitajte ovde

Više o Elezu pročitajte ovde

Comments are closed.