Darko Elez osuđen na 15 godina za četiri ubistva i razbojništva

Darko Elez osuđen na 15 godina za četiri ubistva i razbojništva

Darko Elez (foto: tuzilastvobih.gov.ba)

Kriminalac Darko Elez osuđen je danas u Bosni i Hercegovini na 15 godina zatvora pošto je priznao da je bio jedan od organizatora kriminalne grupe koja je izvršila četiri ubistva, razbojništva i prala novac. Elez je krajem prošle godine uhapšen u Srbiji i izručen Bosni i Hercegovini.

Piše: Milica Vojinović

Elez je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine koji je sud potvrdio i osudio ga na 15 godina. 

On se time odrekao prava na suđenje i prava da se žali na presudu. Osim toga, pristao je da sarađuje sa tužilaštvima Bosne i Hercegovine i Srbije i pomogne im u rasvetljavanju krivičnih dela, piše u saopštenju bosanskog tužilaštva.

Elez se nalazi u pritvoru u Bosni i Hercegovini od marta ove godine, kada ga je Srbija izručila ovoj zemlji pošto je četiri meseca ranije uhapšen po Interpolovoj poternici.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je tokom istrage da se grupa koju je Elez predvodio sastojala od ljudi koji su živeli u Srbiji, a vršili krivična dela u BiH. Tužilac je tvrdio da je slučaj jak i da tužilaštvo poseduje brojne dokaze i više od 30 svedoka.

Grupa je bila veoma dobro organizovana i sarađivala je sa drugim kriminalnim grupama na području Srbije Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ilegalno prelazila granice BiH, a njeni članovi se nalaze od Srbije, Crne Gore, Grčke pa sve do Ukrajine, naveo je tužilac prilikom određivanja pritvora Elezu.

Tužilac je tada, kako je objavio N1 Sarajevo, objasnio i da su članovi ove grupe, kada nisu ubijali za Eleza, ubijali za škaljarski i kavački klan – kriminalne grupe koje su u sukobu od 2014. godine, a koje su u rat u kome je ubijeno više od 50 osoba uvukle gotovo čitavo podzemlje.

Darko Elez (printscreen)

Elez je poznat u kriminalnim krugovima i njegovo ime dovodi se u vezu sa trgovinom drogom, ubistvima, iznudom i pljačkama.

Osuđen je pre više od 10 godina u Beogradu jer je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja je iz Crne Gore u Srbiju prokrijumčarila 44 kilograma marihuane i za to je dobio devet godina zatvora.

Sudilo mu se i da je naručio ubistvo svog kuma i poznatog kriminalca iz Sarajeva Đorđa Ždrala. Tužilaštvo je tvrdilo da je Elez angažovao Strahinju Rašetu, člana „šabačke grupe“, da ubije Ždrala, ali Rašeta u tome nije uspeo – zapucao je na njega ispred jednog kafića u Sarajevu, ali ga je promašio, piše u optužnici. Dve godine kasnije Rašeta je poginuo kada je eksplodirala bomba koju je postavljao pod automobil.

Elez je, međutim, oslobođen u ovom slučaju zbog nedostatka dokaza 2016. godine. Krivice je oslobođeno još sedam osoba kojima se sudilo zajedno sa njim, a među kojima je bio i Nebojša Joksović, svedok saradnik protiv narko-bosa Darka Šarića.

Ime Darka Eleza dospelo je u žižu javnosti nakon njegovog hapšenja u Beogradu krajem prošle godine. Ministar policije Aleksandar Vulin kazao je da je reč o ozloglašenom kriminalcu.

„Hapšenje jednog od najzloglasnijih kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske je dokaz da će u obračunu sa mafijom najpre pasti najveći mafijaši. Hapšenje Eleza je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države“, naveo je Vulin tada.

Usledila su pisanja provladinih tabloida koji su tvrdili da je Elez zajedno sa Veljkom Belivukom, optuženim šefom kriminalne grupe koja se tereti za više brutalnih ubistava, planirao da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dok je ministar Vulin u jednoj televizijskoj emisiji rekao da su Belivuk i Elez nastojali da se udruže. Ipak, zvanična istraga protiv Eleza i Belivuka o ovim navodima nije pokrenuta.

Više o Elezu pročitajte ovde

Comments are closed.