Optužen bivši zamenik načelnika SBPOK-a Goran Papić

Optužen bivši zamenik načelnika SBPOK-a Goran Papić

Goran Papić (foto: skrinšot Objektiv TV)

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, za trgovinu uticajem, saopštilo je tužilaštvo. Tužilaštvo tvrdi da je Papić uticao da se desnoj ruci Veljka Belivuka mimo propisa vrati oduzeti automobil. 

Piše: Milica Vojinović

Papić je optužen da je uticao da se Marku Miljkoviću, najbližem saradniku optuženog šefa kriminalne grupe Veljka Belivuka, mimo zakona vrati blindirani automobil koji mu je policija prethodno oduzela. Optužnica je poslata sudu koji treba da je potvrdi kako bi suđenje moglo da počne.

Papićev advokat Branislav Tapušković kaže za KRIK da je dobro što je podignut optužni predlog u ovom slučaju kako bi se što pre na suđenju utvrdilo šta se zapravo dogodilo.

„Ja kao njegov branilac mogu da kažem da je to savršena stvar – da uđemo u sudnicu u kojoj će javnost biti prisutna, da se sazna šta se dogodilo i kako je postupao vrh policije“, kazao je advokat.

Papić se tokom istrage branio prebacujući krivicu na nekadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića tvrdeći da je sve radio po nalogu Stefanovića.

Stefanović je saslušan u istrazi na zahtev Papićevog advokata.

„Ministar Stefanović nije o tome ništa znao iako je bio ministar policije. Ono što mogu da kažem je da je Stefanović rekao da čak nije znao ni ko je izdao naredbu za vraćanje vozila, a to nije bio onaj koga ja branim“, rekao je tada advokat Tapušković.

Osim bivšeg ministra, saslušan je i direktor policije Vladimir Rebić.

Papić je bio u pritvoru od hapšenja u martu do kraja aprila ove godine kada mu je pritvor ukinut, pa se od tada brani sa slobode. Nekoliko meseci kasnije Papić je dao intervju članu vladajuće Srpske napredne stranke Vladimiru Đukanoviću u emisiji „Ozbiljno sa Đukom“ u kome je, između ostalog, rekao da ga je u MUP zaposlio Stefanović, ali da više nisu bliski. Ponovio je i da se pod istragom našao upravo zbog Stefanovića.  

Protiv Papića je trenutno u toku još jedna istraga – sumnjiči se da je 2019. tukao Dejana Pejovića, vlasnika lokala u kom je bio restoran „Jahorina“ u Beogradu, pošto se on posvađao sa njegovim ocem. Više o tom slučaju pročitajte ovde.

Papić je jedan od policajaca koji se sumnjiči da je sarađivao sa Belivukovom kriminalnom grupom. Osim njega uhapšen je i inspektor SBPOK-a Božidar Stolić koji se sumnjiči da je članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka odavao poverljive informacije, kao i dvojica policajaca za koje se sumnja da su površno pretresli jedan od stanova koji je grupa koristila.

Osim ovih, tužilaštvo nije istražilo druge veze koje je ova grupa imala u policiji i vlasti, a koje su ranije dokazane u javnosti poput one sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom koji je grupi bio veza sa nekada jednom od najmoćnijih osoba u policiji Dijanom Hrkalović. Takođe, istraga se nije bavila ni kontaktima sa generalnim sekretar Vlade Novak Nedić, koji je sa Belivukom i njegovim saradnicima vežbao gađanje na vojnom strelištu u Pančevu, kako je tvrdio Vojni sindikat.

Belivuk i njegova ekipa optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, mučenja, drogu i oružje. Tužilaštvo je u tvrdilo da su žrtve namamili, oteli i ubili u kući u Ritopeku, nakon čega su se otarasili njihovih tela tako što su ih samleli u mašini za mlevenje mesa, a zatim bacili u reku.

Pročitajte više detalja iz optužnice protiv Belivukove grupe

Comments are closed.