Inspektor osumnjičen da je sarađivao sa Belivukom pušten iz pritvora

Inspektor osumnjičen da je sarađivao sa Belivukom pušten iz pritvora

Palata pravde (Foto: KRIK.rs)

Inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić koji se sumnjiči da je grupi Veljka Belivuka odavao poverljive informacije pušten je iz pritvora početkom meseca, potvrđeno je za KRIK u Višem sudu u Beogradu. Protiv njega se i dalje vodi istraga pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Piše: Milica Vojinović

Stolić se sumnjiči da je informacije dostavljao Belivuku, njegovom najbližem saradniku Marku Miljkoviću, ali i njihovom šefu i vođi kavačkog kriminalnog klana Radoju Zviceru, saopštio je nedavno ministar policije Aleksandar Vulin.

Stolić je uhapšen u junu. Nakon dva meseca u pritvoru inspektor je pušten na slobodu.

Iz Višeg suda u Beogradu kažu za KRIK da mu je pritvor ukinut „po sili zakona“, odnosno da nije bilo moguće zadržati ga u pritvoru jer tužilaštvo do sad nije podiglo optužnicu protiv njega, navode iz Višeg suda.

Ipak, prema informacijama koje su dostupne sudu, tužilaštvo još nije odustalo od ovog slučaja, pa je istraga i dalje u toku.

Prvobitno je Stolića gonilo Više tužilaštvo u Beogradu i to odeljenje za borbu protiv korupcije, ali je slučaj u međuvremenu prebačen na Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ni iz jednog od ova dva tužilaštva nisu odgovorili novinarima KRIK-a na pitanja o ovom slučaju.

Stolić je četvrti policajac koji je uhapšen pod sumnjom da je povezan sa Belivukovom grupom. 

Prvo su uhapšena dva policajca nižeg ranga koja se sumnjiče da su namerno površno pretresli stan jednog od članova Belivukove ekipe, a zatim i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a, zbog sumnje da je uticao da se Belivukovom saradniku vrati automobil koji mu je policija oduzela. Poput Stolića i njih trojica su u međuvremenu pušteni iz pritvora.

Niko od ovih policajaca nije optužen kao deo Belivukov saradnik u nedavno podignutoj optužnici protiv ove grupe. 

Tom optužnicom se Belivuk i 29 članova njegovog klana terete za pet brutalnih ubistava, otmicu, drogu i oružje. Ipak, tužilaštvo nije ispitalo veze koje je grupa imala sa ljudima iz vrha države.

Na saslušanju, Belivuk i Miljković su govorili o tome da su navodno povezani sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima, kao i da su činili niz usluga vladajućoj stranci.

Belivuk je tada ispričao da Stolića poznaje samo iz policije kada mu je uzimao DNK prilikom ranijih istraga. On tvrdi i da se Stolić „dogovorio sa policijom“ da se brani ćutanjem kako bi kao „trojanski konj“ bio ubačen u Belivukov slučaj, odnosno kako bi kasnije priznao i svedočio protiv njegove grupe.

KRIK je godinama pisao o kavačkom klanu i Belivukovoj grupi i otkrio niz veza koje su kriminalci imali u državi.

Među njima su generalni sekretar Vlade Novak Nedić, kao i uticajni pripadnik policije – žandarm Nenad Vučković Vučko koji je grupi bio veza sa nekada jednom od najmoćnijih osoba u policiji Dijanom Hrkalović.

Pročitajte više o tome za šta je optužena Belivukova grupa

Comments are closed.