Pritvor za inspektora osumnjičenog za saradnju s Belivukom, Vulin kaže da je pao na poligrafu

Pritvor za inspektora osumnjičenog za saradnju s Belivukom, Vulin kaže da je pao na poligrafu

Božidaru Stoliću, inspektoru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) koji je uhapšen zbog sumnje da je članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka odavao poverljive informacije, određen je pritvor do 30 dana. Ministar policije Aleksandar Vulin kazao je da je Stolić pao na poligrafu.

Piše: Bojana Jovanović

Stoliću je pritvor određen jer postoji mogućnost da bi, ukoliko bude pušten na slobodu, uticao na svedoke, ali i ponovio krivično delo, piše u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Tridesetpetogodišnji inspektor SBPOK-a sumnjiči se da je zloupotrebio službeni položaj tako što je članovima Belivukove kriminalne grupe odavao poverljive informacije iz policije.

Nakon odluke suda da Stolić ostane u pritvoru, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je u pisanom saopštenju naveo da je Stolić pao na poligrafu i naveo da je počinio akt izdaje.

„Za novac je odavao informacije o svojim prijateljima, o ljudima sa kojima je radio, sa kojima se borio ili su barem oni verovali da im je saborac“, naveo je Vulin.

Dodao je da je Stolić obezbeđivao informacije Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića, ali i za vođu kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera. Zvicer je u bekstvu, a za njim su i Srbija i Crna Gora raspisale međunarodne poternice.

Vulin je istakao da je Stolić pao na svim pitanjima na poligrafu – da je radio za novac, da je znao kome i o kome prosleđuje poruke.

„Naša borba se neće završiti, svako ko je bio na bilo koji način povezan sa ovim zlikovcima, svako ko ne razume da se može biti samo policajac, a nikako kriminalac, svakog takvog ćemo pronaći i otkriti, i svako od njih će biti kažnjen baš onako kao i oni kojima je prodavao informacije o životima, glavama, porodicama svojih saboraca“, naveo je Vulin.  

Stolić je jedan od policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su sarađivali sa Belivukovom grupom. Ranije su uhapšeni bivši zamenik načelnika SBPOK-a Goran Papić zbog sumnje da je uticao da se Belivukovom saradniku vrati automobil koji mu je policija oduzela, kao i dvojica policajaca osumnjičena da su u okviru akcije hapšenja površno pretresli jedan stan.

Tužilaštvo, međutim, nije ispitalo veze ove grupe sa svima iz policije za koje je u javnosti otkriveno da su bili bliski Belivuku i njegovim saradnicima.

Članovi grupe bili su bliski i žandarmu Nenadu Vučkoviću koji je bio blizak nekada jednoj od najmoćnijih osoba u policiji Dijani Hrkalović.

Osim toga, KRIK je otkrio i veze koje je ova grupa imala u politici. Generalni sekretar Vlade Novak Nedić, kako je tvrdio Vojni sindikat, vežbao je gađanje sa Belivukom i njegovim saradnicima, ali njega tužilaštvo do sada nije saslušalo. O vezama u politici govori i to što su neki od članova obezbeđivali inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića i bliski su sa njegovim sinom Danilom. Više o tome pročitajte ovde.   

Belivuk i članovi njegove grupe uhapšeni su u februaru i osumnjičeni su za najmanje tri ubistva, trgovinu drogom i posedovanje oružja. Detaljnije pročitajte ovde.

Grupa je deo Zvicerovog kavačkog klana koji je godinama u ratu sa suparničkim, škaljarskim klanom. Više o ratu klanova pročitajte u našoj istraživačkoj priči.

Pročitajte više o Belivuku

Comments are closed.