Odloženo suđenje za pokušaj ubistva Beka

Odloženo suđenje za pokušaj ubistva Beka

Milan Beko (foto: N1)

Suđenje Aleksandru Zdravkoviću koji je optužen da je 2014. na Senjaku u Beogradu pokušao da ubije biznismena Milana Beka odloženo je danas zbog bolesti sudije. Ovo je ponovljeno suđenje Zdravkoviću pošto je prvobitnu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora ukinuo Apelacioni sud u Beogradu u  julu prošle godine.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Marina Anđelković obavestila je prisutne da se suđenje odlaže jer je članica sudskog veća Olivera Đurić zaražena koronavirusom. Sudija Anđelković je rekla i da je za danas bilo planirano saslušanje Milana Beka, ali da je u petak telefonom obavestila njegovu advokaticu  Zaru Tijanić da on ne mora da dođe pošto će suđenje biti odloženo.

Beko je napadnut u novembru 2014. godine ispred svoje kuće na Senjaku u Beogradu. Biznismen je bio u kolima i čekao da se otvori kapija kada je iz žbuna izašla osoba i počela da puca i teško ga ranila. 

Osam meseci kasnije, policija je uhapsila Maju Adrovac, suprugu kriminalca Ivana Adrovca, pošto je pronašla njen DNK na čaurama metaka na mestu pucnjave. Iako je uhapšena pod sumnjom da je pucala u Beka, optužena je da je pomagala čoveku koji je pokušao da ubije biznismena.

Adrovac je 2016. oslobođena zbog nedostatka dokaza, a ubrzo je uhapšen Aleksandar Zdravković, bivši član zemunskog klana, zbog sumnje da je pucao u Beka.

Njima se zatim sudilo zajedno. U drugoj presudi u ovom postupku Adrovac je oslobođena, a Zdravković osuđen na deset godina zatvora. Apelacioni sud je u julu 2020. potvrdio presudu za Adrovac, a ukinuo u odnosu na Zdravkovića i naložio novo suđenje. Pošle četiri godine provedene u pritvoru, Zdravković je pušten da se brani iz kućnog pritvora.

On je i na ponovljenom suđenju koje je počelo u novembru 2020. godine rekao da nije pucao u Beka i da sa tim događajem nema ništa. Adrovac je takođe saslušana, ali ovog puta kao svedok i negirala da ima veze sa ovim slučajem.

Tokom gotovo pet godina koliko suđenje traje neretko se čulo ime supruga Maje Adrovac – Ivana. Naime, analiza telefonske komunikacije njega i Zdravkovića pokazala je da su prekinuli kontakt neposredno pred pokušaj ubistva biznismena i tada su aktivirane „specijale“ – telefoni koji se koriste samo za izvršenje kriminalne akcije. Ipak, Ivan Adrovac nije saslušan ni kao svedok, niti je bio optužen u ovom postupku. On je u zatvoru u Cirihu u Švajcarskoj gde izdržava kaznu zatvora od 14 godina zbog pljačke juvelirnice.

Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Suđenje će biti nastavljeno početkom marta.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Detaljnije o ovom slučaju pročitajte u našoj bazi Prosudi ko sudi”

Comments are closed.