NUNS: Mediji pod kontrolom vlasti ugrožavaju bezbednost novinara KRIK-a

NUNS: Mediji pod kontrolom vlasti ugrožavaju bezbednost novinara KRIK-a

Željko Bodrožić (foto: Medija centar)

Mediji pod kontrolom vlasti pokrenuli su veoma opasnu akciju povezivanja novinara portala KRIK sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i tako ugrozili bezbednost novinara ove redakcije, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i pozvalo tužioce da reaguju na ove optužbe i laži i tako novinarima KRIK-a skinu metu sa čela.

Piše: Bojana Jovanović

„Mediji pod kontrolom vlasti pokrenuli su veoma opasnu akciju povezivanja nezavisnih i profesionalnih novinara sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, ne bi li sa državnih funkcionera skinuli odgovornost za nastanak, jačanje i zlodela ove i drugih kriminalnih grupa koje su se poslednjih godina namnožile u Srbiji“, piše u saopštenju NUNS-a koje je potpisao predsednik Željko Bodrožić.

U saopštenju se navodi da su informacije televizije „Pink“ i režimskih tabloida o vezama portala KRIK i Belivuka besmislene konstrukcije i u te neistine ne može da poveruje niko ko iole prati javnu scenu i rad KRIK-a.

„Veliki je problem što su velikom broju građana dostupni samo mediji koji plasiraju i šire te gnusne laži i zato je bezbednost naših hrabrih koleginica i kolega koji godinama unazad pišu o korupciji i kriminalu sada opasno ugrožena.“

Bodrožić navodi i da očekuje da zbog napada na KRIK reaguju državna tužiteljka Zagorka Dolovac i tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić i skinu nacrtanu metu sa novinarki i novinara KRIK-a.

Provladini mediji „Alo“, „Kurir“, „Informer“, „Srpski telegraf“ i televizija „Pink“ pokrenuli su juče kampanju protiv KRIK-a lažno nas optužujući da smo povezani sa kriminalnom grupom nedavno uhapšenog Veljka Belivuka. Najdalje u napadu otišao je Kurir koji je uz naslov „Tajni dil KRIK-a i Belivuka: Odavao informacije novinarima portala“ objavio montiranu fotografiju na kojoj su Belivuk i naš urednik Stevan Dojčinović.

Napad je usledio nedugo nakon konferencije za medije na kojoj smo predsednika Aleksandra Vučića pitali zbog čega se ne ispituju veze Belivukove grupe sa visokim državnim funkcionerima, poput generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića. 

KRIK inače od 2016. godine piše o huligansko-kriminalnoj grupi „Janjičari“ koju je kasnije preuzeo Belivuk. Otkrili smo da su članovi grupe imali veze u policiji i politici. Osim Nedića sa kojim su, kako je tvrdio Vojni sindikat Srbije, nezakonito vežbali gađanje na vojnom strelištu u Pančevu, članovi grupe bili su bliski i žandarmu Nenadu Vučkoviću Vučku koji im je bio glavna veza ka bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Dijani Hrkalović. Članovi ove grupe obezbeđivali su inauguraciju predsednika Vučića, a jedan od članova – Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi često je viđan u društvu predsednikovog sina Danila, o čemu svedoče brojne fotografije. Predsednik nikada nije objasnio njihove veze, ali je napao novinare da kriminalizuju njegovo dete.

Ovo nije prvi napad na KRIK, već nekoliko puta smo se zbog svog posla našli na udaru medija bliskih vlasti, ali je najopasniji jer nas po prvi put mediji bliski vlasti dovode u vezu sa organizovanim kriminalnim grupama. Više o napadima pročitajte ovde.

U ovakvim trenucima podrška čitalaca nam znači više nego ikada. Podržite naš rad donacijom i pomozite nam da nastavimo da otkrivamo kriminal i korupciju.

Comments are closed.