Vučić izbegao da odgovori na pitanje o vezi Nedića i Belivukove grupe

Vučić izbegao da odgovori na pitanje o vezi Nedića i Belivukove grupe

Aleksandar Vučić (foto: Stevan Dojčinović/KRIK)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odgovorio na pitanje novinarke KRIK-a zbog čega generalni sekretar Vlade Novak Nedić koji je bio blizak grupi Veljka Belivuka nije slasušan u istrazi protiv ovih kriminalaca. Umesto toga, novinarku je nazvao nepristojnom i nevaspitanom pošto je pokušala da dođe do odgovora i izneo neistine na račun KRIK-a.

Piše: Bojana Jovanović 

„Novak Nedić je jedan od mojih bliskih saradnika?“, začuđeno je upitao Vučić novinarku KRIK-a nakon što mu je na konferenciji za novinare postavila pitanje o tome zašto je Nedić zaštićen u postupku protiv Belivukovog klana, s obzirom da ga tužilaštvo nije ispitalo o njegovim vezama sa ovom grupom.

„Ja mislim da je poenta u tome da Vi nama govorite šta je izgovorilo lice čije je ime Vladimir Vuletić, a građani, siguran sam, će u nedeljama koje su pred nama moći da vide kakve su njegove veze bile baš sa tim organizovanim kriminalnim klanom“, rekao je Vučić misleći na bivšeg potpresednika Partizana čiji je intervju KRIK juče objavio.

Na pokušaj novinarke da mu objasni da je o vezama Nedića sa Belivukovom grupom KRIK pisao mnogo pre intervjua u kojem je i Vuletić govorio o tome, Vučić joj je rekao da je nepristojna, ali da mu to „daje dodatnu energiju“.

„Državni organi su ti koji procenjuju da li je neko počinio krivično delo ili ne. Novak Nedić godinama nije ni na stadionu ni na bilo kojoj tribini. Da li je u početku želeo da bude neko u Partizanu nema nikakve sumnje – a ko to prilikom dolaska na vlast u bilo kojoj vlasti nije činio, to mi recite. Pa mu očigledno nije pošlo za rukom, Vuletić je bio snalažljiviji, izgleda da je nešto bolje umeo baš sa tom organizovanom kriminalnom grupom nego Novak Nedić da učini“, rekao je Vučić i dodao da je uveren da će to svi moći da vide narednih dana.

Na konstataciju novinarke KRIK-a da nije odgovorio na pitanje Vučić je rekao: „Ja sam odgovorio kako umem da odgovorim. Izvinjavam se što moje kontemplativne sposobnosti nisu na tom nivou da mogu da uvek razumem Vaše potrebe, Vaše zahteve, Vaša pitanja i što ne mogu da odgovaram u skladu sa njima, već u skladu sa istinom i činjenicama.“

Dodao je i da bi bilo dobro da budu saslušani i Nedić i Vuletić.

Rekao je i da KRIK treba da podnese krivičnu prijavu protiv Nedića, kako bi tužilaštvo proverilo njegove veze sa Belivukom – iako nije na novinarima da podnose prijave, već bi tužilaštvo to trebalo da uradi u okviru postojeće istrage. 

Vučić je izneo i neistine o KRIK-u rekavši da su novinari od izvesnih prljavih policajaca dobijali fotografije njegovog sina Danila u društvu navijača. 

„Kao što ste mogli preko kriminalaca iz MUP-a da dobijate fotografiju mog sina i ja sam srećan zbog toga jer na kraju nikada niste mogli da pokažete da je počinio krivično delo“, rekao je Vučić.

KRIK jeste objavio nekoliko fotografija predsednikovog sina Danila u društvu navijača iz grupe Veljka Belivuka, ali te fotografije nije dobio od osoba za koje Vučić tvrdi. Podsetićemo samo da je poslednju fotografiju sa Aleksandrom Vidojevićem zvanim Aca Rošavi, koga je inače policija označila kao člana kavačkog klana, napravila novinarka KRIK-a – uslikala ih je u kafiću u centru Beograda. Novinarku su odmah potom na ulici presreli nepoznati muškarci, oteli joj telefon i vratili ga tek pošto im je Vidojević rekao da to učine.

Sa druge strane, KRIK je pre nekoliko godina pisao o vezama Novaka Nedića sa ovom huligansko-kriminalnom grupom. Nedić je sa Belivukom i Aleksandrom Stankovićem koji je tada predvodio ovu huligansku grupu vežbao gađanje na vojnom strelištu u Pančevu, kako je otkrio Vojni sindikat Srbije. Nakon što je sidikat podneo prijavu protiv generala i potpukovnika vojske jer su dozvolili kriminalcima da koriste vojno strelište, vodila se istraga, ali su dokazi misteriozno nestali, pa je ona obustavljena.

Advokatska kancelarija Nedićevog oca pre nekoliko godina branila je Belivuka na suđenju u kojem je bio optužen da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića, čije je telo pronađeno na šinama. Slično kao i u slučaju „strelište“, u ovom postupku su načinjeni propusti u istrazi, usled čega je Belivuk na kraju oslobođen. 

U intervjuu za KRIK je i bivši potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić je takođe govorio vezama Nedića sa huliganima i objasnio da je preko njih pokušao da preuzme kontrolu nad ovim fudbalskim klubom. 

Nedić nije jedini predstavnik vlasti koji je bio u kontaktu sa grupom. Veze sa njom održavala je i nekadašnja sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović i to preko žandarma Nenada Vučkovića Vučka. Članovi ove grupe, kako je otkrio KRIK, obezbeđivali su i inauguraciju predsednika Vučića – i sa nje nasilno izvodili građane i novinare. 

Belivukova grupa je deo crnogorskog kavačkog klana, koji je godinama u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom.

Više o vezama članova grupe sa ljudima iz policije i politike pročitajte ovde

Comments are closed.