Medijski napad na KRIK

Medijski napad na KRIK

Doniraj KRIK_300x140KRIK se gotovo od osnivanja nalazi na meti napada provladinog tabloida „Informer“ i drugih medija bliskih vlasti ili kriminalnim krugovima. „Informer“ je u nekoliko navrata iznosio neistine o glavnom i odgovornom uredniku KRIK-a Stevana Dojčinovića predstavljajući ga kao saradnika stranih obaveštajnih službi.

U nastavku pratite kako se razvijala kampanja protiv KRIK-a i drugih nezavisnih medija koji se bave istraživačkim novinarstvom, kao i reakcije na kampanju.

22. februar 2018.

Međunarodna organizacija „Amnesty International“ u delu izveštaja o medijskim slobodama u Srbiji za 2017. godinu navodi da su istraživački novinari bili meta kampanja koje su vodili ministri i provladini mediji. Među slučajevima napada na novinare koji se navode u izveštaju su i napadi na KRIK. „Amnesti International“ podseća da je novinarki KRIK-a Dragani Pećo u julu obijen stan, kao i da je u septembru stranka ministra Aleksandra Vulina optužila urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića da je narkoman i strani plaćenik. Organizacija navodi da su napadi usledili nakon istraživanja imovine ministra Vulina.

31. januar 2018.

Komentarišući četvrtu tužbu ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović kaže da je u pitanju pritisak i finansijsko iscrpljivanje.

„Mislim da je Popović upravo krenuo tim putem i da mu je to cilj: da gomilanjem tužbi vrši pritisak na KRIK, jer on definitivno nema problema sa novcem i advokatskom podrškom“, rekao je Sejdinović za KRIK. On je podsetio da gomilanje tužbi protiv medija, bez obzira na sadržaj kasnije presude, automatski znači kaznu za taj medij, jer mora da plaća sudske takse i advokate.

„Jasno je da je u pitanju politički pritisak i vrsta sudskog iscrpljivanja medija“, kaže Sejdinović.

31. januar 2018.

Ministar bez portfelja Nenad Popović podneo je četiri tužbe protiv KRIK-a zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva. Sve tužbe odnose se na otkrića iz projekta „Rajski papiri“ i ministar svakom traži odštetu od milion dinara.

Popović je tužbe podneo zbog teksta „Srpski državljani u ‘Rajskim papirima’“ u kome je najavljeno da će KRIK objaviti priču o ministru, kao i za dve vesti – „Netačno da Popović nema ofšor kompanije“ i „’Rajski papiri’ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat“. Poslednju tužbu podneo je zbog priče „Popović ‘visokorizičan’ za ofšor agenciju“ u kojoj je otkriveno da poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama, ali i da je u izveštaju advokatske kancelarije „Appleby“, koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija, označen kao klijent visokog rizika.

KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno autentičnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja. Novinari su pre objavljivanja priče pozvali Popovića na intervju i poslali mu precizna pitanja na mejl, ali on nije pristao da govori za KRIK.

22. januar 2018.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) uputio je pismo podrške portalu KRIK povodom dve tužbe koje je zbog projekta „Rajski papiri“ protiv KRIK-a podneo ministar Nenad Popović.

„ICIJ je ponosan što je KRIK, vodeća organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom u Srbiji, bila partner u projektu ‘Rajski papiri‘“, navodi se u pismu koje je potpisala Marina Voker Gevara, zamenica direktora ove organizacije.

Voker Gevara u pismu podseća da je međunarodni projekat „Rajski papiri“ doveo do brojnih istraga i reformi širom sveta i ističe da ICIJ podržava KRIK u rasvetljavanju stvari od javnog značaja u Srbiji.

Pismo podrške ICIJ je uputio nakon dve tužbe koje je protiv KRIK-a podneo ministar Nenad Popović zbog tekstova koji su o njemu objavljeni u okviru projekta „Rajski papiri“.

12. januar 2018.

Tužba ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a predstavlja pritisak na ovaj medij i podneta je sa namerom da ugasi KRIK, smatra Maja Stojanović, direktorka nevladine organizacije „Građanske inicijative“.

Stojanović ukazuje da odšteta od milion dinara koju ministar Popović traži od KRIK-a predstavlja direktan pritisak na održivost ovog medija, jer toliki iznos može da ga ugasi.

„Jedina odšteta koja bi g-dinu Popoviću bila dovoljna, kako bi nastavio da se bez uvida javnosti bavi svojim poslovanjima, jeste da ugasi KRIK. Tome ova tužba i služi. Na sudstvu je da sada pokaže da li radi u istom cilju ili ne“, rekla je Stojanović.

Ona smatra da je tužba samo jedan od oblika pritisaka, dok su učestali pokušaji diskreditacije i diskriminacije KRIK-a od strane nosilaca javnih funkcija podjednako opasni i ne smeju biti zanemareni.

28. decembar 2017.

U intervjuu koji je dala za današnji „Nedeljnik“ premijerka Srbije Ana Brnabić ponovo pokušava da diskredituje KRIK govoreći da nije „istraživački medij“ već „senzacionalistički portal“. Brnabić je u intervjuu komentarisala nalaze KRIK-a o njenoj imovini, ali je izvrnula činjenice pokušavajući da javnost dovede u zabludu.

Premijerka je upitana zašto se ljuti kada je „prozivaju za imovinu“ na šta je ona odgovorila da se „ne ljuti kada se istraživački mediji bave njenom imovinom, ali to nije KRIK, koji je „senzacionalistički portal“.

13. decembar 2017.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović kritikovao je izjavu predsednice Vlade Srbije Anu Brnabić o medijima koji istražuju imovinu političara i podsetio da je jedna od uloga medija da budu kontrolni mehanizam u društvu.

„Ponekad zbog izjava Ane Brnabić imam takozvani transfer blama. Iz njenih izjava prosto isijava neznanje, medijska nepismenost, sa jedne, i arogancija, sa druge strane. Tužno, ali i štetno, i veoma opasno“, rekao je Sejdinović.

13. decembar 2017.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sinoć je gostujući na Radio-televiziji Srbije KRIK nazvala „takozvanim istraživačkim medijem“ i u negativnom kontekstu govorila o bazi imovine političara ističući da su novinari KRIK-a „kopali“ po imovini funkcionera.

„Moja imovina je u potpunosti transparentna i ja jedva čekam taj Zakon o imovini i mislim da je to posebno u interesu ove Vlade i ove vladajuće koalicije zato što mi u ovom trenutku imamo razne, takozvane istraživačke medije, koji kako god hoće, bez ikakve odgovornosti i bez ikoga da njih pozove na odgovornost, kopaju po imovini funkcionera“, izjavila je Brnabić gostujući u emisiji „Upitnik“na RTS-u.

Brnabić je navela da je „u potpunosti okej“ istraživati imovinu funkcionera, ali da ima problem kada mediji „sami u skladu sa svojim željama i razmišljanjima određuju šta je bliža, a šta dalja porodica“ i dalje istražuju.

6. decembar 2017.

Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a, tužio je portal „Antidot“ i njegovog urednika Marka Matića zbog laži koje su o njemu iznete u nekoliko tekstova, kao i u Matićevim javnim nastupima.

Objavljene su, između ostalog, neistine da je Dojčinović osnovao KRIK nelegalnim novcem, da redakcija KRIK-a radi „na crno“ i vodi duple knjige.

Matić je u svom tekstu lagao da se u KRIK-ovim poslovnim knjigama ne spominje donacija od 20.000 dolara koju je KRIK dobio od međunarodne novinarske organizacije čiji je član – Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Dojčinović je u tekstu lažno optužen i da je radio za pokojnog Mikija Rakića i Borisa Tadića, ali i za ljude iz tužilaštva i policije i to „za potrebe obračuna sa Crnom Gorom“.

Tekst sa sajta „Antidot“-a preneli su provladin tabloid „Informer“, novine „Politika“, kao i „Srpski telegraf “, agencija „Tanjug“ i sajt Radio-televizije Vojvodina. Matić je laži iz tekstova, a posebno onu o neprijavljenih 20.000 dolara, ponavljao gostujući na prorežimskoj televiziji „Pink“.

19. novembar 2017.

List „Večernje novosti“ je u nedeljnom izdanju u rubrici „reportaže“ objavio tekst „Krah etike novinarstva“ kojim se pridružio hajci koja se protiv KRIK-a vodi zbog učešća u međunarodnom projektu „Rajski papiri“.

Autor Nikola Martić optužuje KRIK da je „Rajskim papirima“ pokušao da „pokrene afere u vrhu vlasti u Srbiji“, ponavljajući izjavu ministra Nenada Popovića – da je njegovo ime objavljeno u okviru međunarodnog projekta zbog poslovnih veza koje ima sa Rusijom.

U tekstu se detaljno analizira na koji način se KRIK finansira i netačno navodi da u njegovom finansiranju ne učestvuju građani Srbije, te da KRIK-ova uređivačka politika nije samostalna.

15. novembar 2017.

Portal „Antidot“ izdao je saopštenje povodom navodne „zloupotrebe teme ’Rajskih papira’“ u kome je optužio KRIK da je „paramedij“.

„Licemerje na javnoj sceni Srbije u insistiranju na istrazi o poreklu imovine državnih funkcionera pojačava glavni medijski promoter ove teme – portal ’KRIK’ – čiji urednik Stevan Dojčinović, takođe mesecima, odbija da odgovori na pitanje o poreklu 20.000 dolara sa kojima je ’KRIK’ osnovan, a o kojima nema dokaza u zvaničnim dokumentima ove paramedijske grupe.“

Zbog neistina iznetih u ovom saopštenju, urednik KRIK-a će podneti tužbu.

13. novembar 2017.

Kao reakcija na saopštenje KRIK-a, ministar je izdao saopštenje, napominjući da njegovi advokati već pripremaju tužbu. U njemu Popović pokušava da diskredituje novinare KRIK-a navodeći kako pišu po nalogu stranaca i kako je sve smišljeno kako bi se blatilo njegovo ime.

„Očigledno je da KRIK po nalogu spolja nastavlja kampanju blaćenja mog imena, a sve zbog mojih političkih stavova vezanih za jačanje saradnje Srbije i Rusije i mog stava da Srbija nikada ne treba da postane član NATO pakta, niti da uvede sankcije Rusiji.“


Nakon napada ministra Nenada Popovića, KRIK je podsetio da se ova organizacija bavi istraživačkim novinarstvom, ne iznosi optužbe ni na čiji račun, niti zastupa nečije interese. Učešće u projektu „Rajski papiri“ upravo pokazuje da je rad KRIK-a prepoznat na međunarodnom nivou.

Napadima na KRIK, ministar Popović već nedelju dana izbegava da objasni ono što je nekoliko puta ponovio – da nema ofšor kompanije. Ofšor firme koje se pominju u „Rajskim papirima“ prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije i navedene su u njegovom imovinskom kartonu na sajtu Agencije.

12. novembar 2017.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, Popović je izjavio da je istraživanje o njegovoj imovini u okviru „Rajskih papira“ motivisano njegovim stavovima o NATO paktu i Rusiji. Naveo je da ne poseduje kompanije u ofšor zonama, kao i da se njegova imovinska karta nije promenila u prethodna četiri meseca, od kada je ministar u Vladi Srbije. Ponovio je da će tužiti KRIK.

7. novembar 2017.

Nakon što su novinari KRIK-a u okviru međunarodnog novinarskog projekta „Rajski papiri“ otkrili da se ministar bez portfelja Nenad Popović pominje u dokumentaciji procuriloj u projektu u kojoj se navodi da poseduje ofšor firme, on je zapretio tužbom. Popović je naveo da redakcija KRIK-a objavljuje neistine sa namerom da ga diskredituje kao političara i nosioca funkcije.
6. novembar 2017.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović nazvao je novinare KRIK-a nepismenim, pokvarenim i zlonamernim zbog priče o kladionici „Meridian“ nastale u okviru „Rajskih papira“, a u kojoj je on ranije radio.

„Isključivo tendenciozno pišete, jer vam je neko dao zadatak da ovakve stvari radite. Znači ja sam vam sada pokazao koliko ste nepismeni, crno na belo vam dokazao, koliko ste čak i zlonamerni. Ovde ste pokazali svu moguću nepismenost, pokvarenost, zlonamernost“, rekao je Đukanović.

28. septembar 2017.

Komentarišući napade Pokreta socijalista Aleksandra Vulina na urednika KRIK-a novinar nemačkog radija ARD Klemens Ferenkote kaže da način na koji se funkcioneri obraćaju javnosti mora da bude što umereniji, racionalniji i zasnovan na činjenicama.

„Kada vlast preko tabloida stvara negativnu klimu protiv medija koje ljudi iz vlasti ne vole, kada se oni napadaju i vređaju, to loše utiče na kvalitet javnog diskursa.“


Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, smatra da su nedopustva saopštenja Pokreta socijalista u kojima je brutalno izvređan urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. „Nedopustivo je da bilo ko vređa, kleveće, ponižava i fizički napada urednike i novinare“, rekla je Mihajlovićeva za KRIK.

Ona je dodala da nije bitno da li je u pitanju verbalni napad na novinare KRIK-a ili fizički napad na novinarke „Pink“-a i ekipu RTS-a, jer su napadi usledili samo zato što su novinari radili svoj posao.

27. septembar 2017.

NUNS i NZNV upozorili su građane i međunarodnu zajednicu da je u toku nova kampanja vlasti, paradržavnih struktura i režimskih glasila protiv nezavisnih medija, koja za cilj ima njihovo dodatno zastrašivanje i difamiranje, a nedvosmisleno predstavlja i javni poziv na linč urednika i novinara koji se nalaze na raznim državnim „crnim listama“.

Kvaziistraživački tekst o nezavisnim medijima u Srbiji sa jednog niskofrekventnog portala koji je povezan sa kontroverznim biznismenom Stankom Subotićem Canetom – promptno su preneli svi režimski mediji, a čitava akcija je očigledno unapred pripremljena, najverovatnije i kao pokušaj da se relativiziraju brojne afere i nezakonite radnje u koje su umešani predstavnici vlasti, a koje su upravo nezavisni mediji i istraživački centri u Srbiji razotkrili“, piše u saopštenju.

26. septembar 2017.

Portal „Antidot“ objavio je tekst u kom je izneo niz neistinitih informacijama o mnogim medijima, među kojima je i KRIK. Podnaslov koji se odnosi na KRIK glasi „paukova mreža za lov na unapred određene mete“.

Poseban aspekt stavljen je na to što je KRIK deo međunarodne novinarske mreže OCCRP čijeg osnivača Drua Salivena predstavljaju kao „operativca na tajnom zadatku“, a OCCRP kao „paramedijsku novinarsku mrežu“.

Niz neistina iznet je na račun finasiranja KRIK-a, gde se između ostalog navodi da redakcija radi „na crno“ i vodi duple knjige finansija.

Zbog iznetih neistina KRIK će tužiti ovaj portal.

22. septembar 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su zabrinutost zbog načina na koji se predstavnici vlasti, uključujući i premijerku Anu Brnabić, odnose prema stranačkim napadima na portal KRIK zbog izveštaja o novcu za kupovinu stana ministra odbrane Aleksandra Vulina.

„Neprimereno je i nedopustivo da se u demokratskom društvu na konkretne podatke koje mediji iznose odgovara otvorenim javnim pritiscima na te medije i njihove urednike.“


Novo saopštenje pod naslovom „Kriv vam je Aleksandar Vulin zato što radi za Srbiju“ osvanulo je petog dana hajke na KRIK, a potpisao ga je Bojan Torbica, poslanik i predsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Vojvodine.

U tekstu se navodi kako su KRIK i organizacije koje su nakon napada stale uz KRIK krenule u prikupljanje donacija za narednu godinu blateći svoju državu, njene funkcionere i organe kako bi novac dobili od inostranih fondacija.

21. septembar 2017.

Nakon što je Pokret socijalista Aleksandra Vulina optužio urednika KRIK-a da je narkoman, strani plaćenik i osoba koja voli da uživa u svom i tuđem bolu, Evropska unija upozorila je vlasti u Srbiji da će pratiti poštovanje slobode medija u zemlji tokom procesa pristupanja.

U saopštenju EU navodi da napad na integritet novinara s ciljem diskreditacije njihovog novinarskog rada predstavlja grubo kršenje medijskih sloboda i da će EU budno motriti na odnos vlasti prema novinarima u Srbiji.


Pokret socijalista izdaje novo saopštenje u kome poziva urednika KRIK-a da se podvrgne testiranju na narkotike.

Upitana šta misli o nizu napada Pokreta socijalista na KRIK, premijerka Ana Brnabić izjavila je da razume emotivnu reakciju Pokreta socijalista, jer je, kako je navela, i sama imala problem sa istim portalom.

20. septembar 2017.

Trećeg dana napada na novinare KRIK-a, pored Pokreta socijalista sa dva saopštenja, oglasio se i ministar Aleksandar Vulin. Ministar je gostujući na provladinoj televiziji „Pink“ optužio novinare da rade po političkoj agendi, da nisu objektivni, da rade u interesu stranaca i da ne vole Srbiju.

19. septembar 2017.

Međunarodna novinarska organizacija Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) apelovala je na vladu Ane Brnabić da se fokusira na davanje odgovora javnosti i da ministri prestanu sa napadima na novinare.

„Srpski zvaničnici moraju da daju odgovore, a ne da napadaju one koji postavljaju pitanja“, piše u saopštenju OCCRP-ja. „Nepokoreni, nezavisni mediji ključni su deo demokratskog procesa i integralna vrednost unije kojoj Srbija želi da se pridruži.“


Pet novinarskih udruženja izdalo je saopštenje u kome je upozorilo građane i međunarodne institucije da je vlast u Srbiji ušla u novu, brutalnu fazu gušenja medijskih sloboda i zastrašivanja novinara, sa ciljem da u potpunosti onemogući kontrolnu ulogu medija i slomi bilo kakav slobodni kritički glas.

U saopštenju se, između ostalog, navodi da su „KRIK i njegov urednik Stevan Dojčinović izloženi zastrašujućem napadu vladajućeg Pokreta socijalista i pojedinih medija zbog objavljivanja istraživačkih priloga o stanu ministra odbrane Aleksandra Vulina.“


Pokret socijalista izdao je čak osam saopštenja u kojima pokušava da diskredituje redakciju KRIK-a, ali i sve osobe koje su javno komentarisale slučaj „tetka iz Kanade“. Ni u jednom saopštenju nije demantovano otkriće KRIK-a, već su iznošene uvrede i pokušaj diskreditacije urednika Stevana Dojčinovića.

18. septembar 2017.

Nakon što su novinari KRIK-a otkrili da ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da objasni poreklo više od 200.000 evra, usledio je niz saopštenja Pokreta socijalista čiji je Vulin predsednik. U saopštenjima se urednik KRIK-a Stevan Dojčinović naziva mrziteljem Srbije, stranim plaćenikom i narkomanom, koji „pod dejstvom droga izmašta priče“.

„Da li vlasnik KRIK-a ima hrabrosti da prizna, koliko je novca od stranaca dobio u kešu, neprijavljenog? Čime se Dojčinović zaista bavi, osim što ponekad ima čudne sklonosti da visi po plafonima, probada bradavice iglama i samopovređuje se? Nije tajna da je Dojčinović plaćen iz inostranstva za svaki tekst kojim napada Vulina, a nije tajna ni da uzima narkotike“, stoji u saopštenjima.

Ova saopštenja prenosili su provladini mediji „Pink“ i „Informer“ i tako se uključili u hajku protiv KRIK-a.

Dojčinović je tužio Pokret socijalista zbog neistina iznetih u saopštenjima.

3. jun 2017.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke i novinar Miroslav Lazanski napao je novinare KRIK-a nakon što su u saradnji sa kolegama iz Makedonije otkrili da je Lazanski sa pripadnikom srpske tajne službe BIA sprovodio medijsku propagandu u korist bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog i ruske politike.

„Ja ne znam ni koja je to organizacija KRIK, koji su to diletanti, da ne kažem da su budale. Ja njih i ne čitam“, rekao je tada Lazanski.

24. mart 2017.

Nakon što je KRIK objavio nastavak „Baze imovine političara“ i njenu dopunu profilima predsedničkih kandidata, portal „Antidot“ objavio je saopštenje u kome lažno optužuje KRIK da pokušava da prikrije imovinu Vuka Jeremića, jednog od predsedničkih kandidata

„Ne ulazeći u tačne motive KRIK-a za iznošenje materijalnih neistina u istraživanju koje je taj portal objavio, svesno grešeći baš kod kandidata Vuka Jeremića, verujemo da je namera bila da se ovim neistinama pomogne pomenutom kandidatu tokom izborne kampanje“, stoji u saopštenju.

KRIK-ova baza ne sadrži neistine, zasnovana je na zvaničnoj dokumentaciji, a njen značaj prepoznali su kako građani Srbije, tako i međunarodne organizacije.

30. novembar 2016.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u novom izveštaju o slobodi medija na Balkanu pominje kampanje koje su vladini funkcioneri i provladini mediji u više navrata vodili protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

 

„Vladini zvaničnici i provladini mediji u više navrata su kritikovali nezavisne novinske organizacije. U novembru 2015, provladin tabloid Informer ponovo je oživeo optužbe da su Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), uzimali novac iz inostranstva ‘kako bi srušili vladu'“, piše u izveštaju i ocenjuje se da je nezavisno novinarstvo na Zapadnom Balkanu „priterano uza zid“.

 

08. novembar 2016.

informer-naslovna-07-11-2016Provladin tabloid „Informer“ ponovo je pokrenuo kampanju protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i drugih nevladinih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom. U tekstu „Bruka: Amerika i EU plaćaju lažove i reketaše“ tabloid lažno optužuje KRIK i druge istraživačke organizacije da „gotovo svakodnevno zatrpavaju srpsku javnost lažnim aferama sračunatim na izazivanje haosa u Srbiji“. Uz ovaj tekst na naslovnoj strani tabliod je objavio fotografiju urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Podsećamo da je KRIK organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom, ne proizvodi afere, niti zastupa bilo čije interese. KRIK se finansira iz donacija i svoje poreske obaveze uredno izmiruje u skladu sa zakonskim propisima.

03. novembar 2016.

U tekstu „Vučića ruše preko udara na porodicu“ „Srpski telegraf“ izneo je neistine u vezi sa istraživanjem Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK o imovini premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice i lažno optužio KRIK da učestvuje u „rušenju Vučića“ i „pakuje“ njegovom bratu Andreju.

 

Reagujući na ove optužbe KRIK je istakao da je ovakvo pisanje „Srpskog telegrafa“ naročito opasno ukoliko imamo u vidu aktuelnu situaciju u zemlji, u kojoj se danima govori o pokušaju atentata na premijera i iznose informacije da meta ubistva može biti i njegov brat. Posledice tekstova kojima se targetiraju medijske organizacije i njihovi novinari mogu ugroziti bezbednost novinara ove redakcije, što je ranije bio slučaj.

28. jun 2016.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović optužio je novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK da su „britanski agenti“ i da im stoga ne treba dostaviti odgovor po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja kojim su tražili podatke o radnom stažu predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

27. jun 2016.

Provladin tabloid „Informer“ ponovo je napao urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK Stevana Dojčinovića navodeći da je cilj istraživanja imovine premijera Aleksandra Vučića bio „proizvodnja haosa i atmosfere u kojoj treba dokazati da su na vlasti lopovi i kriminalci“.
Dojčinović je ranije zbog neistina iznetih u „Informeru“ tužio ovaj list i njegovog vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Dragana J. Vučićevića.
25. jun 2016.

U tekstu „Sud ih kažnjava, a stranci nagrađuju“ objavljenom 25. juna dnevne novine „Politika“ napale su Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije– KRIK pokušavajući da dovedu u pitanje kredibilitet naše organizacije i nagradu koju smo dobili. Novinarka Višnja Aranđelović nas zbog priče o Gradonačelniku Beograda Siniši Malom napada ocenama da je u pitanju „manjkav tekst“, da nismo proverili svu dokumentaciju, te da su „neki detalji sporni“. 

Stevan Dojčinović 1025x480Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je u odgovoru na ovaj tekst naveo da kredibilitet našeg istraživanja o 24 stana koja je Mali kao direktor ofšor firmi kupio na bugarskom primorju nije doveden u pitanje i istakao da javnost i dalje ne zna za koga je Gradonačelnik kupovao nekretnine.

„Umesto da insistiraju da saznaju čiji to novac naš gradonačelnik tajno ulaže, novinari napadaju kolege koje su došle do velikog otkrića“, navodi Dojčinović.

24. jun 2016.

Stevan Dojčinović, urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK, tužio je Ištvana Kaića, saradnika Vladimira Bebe Popovića, zbog laži koje je Kaić objavljivao na svom sajtu. Kaić je u tekstu objavljenom u martu optužio urednika KRIK-a da je „lažni novinar“ i „urednik organizacije lažno registrovane kao medij“, da se bavi „kriminalizovanjem ljudi bliskih vlasti i premijeru“ i „reketiranjem označenih meta“. Dojčinovića je lažno optužio da je radio za pokojnog Mikija Rakića i Borisa Tadića, ali i za ljude iz tužilaštva i policije.

06. jun 2016.

Novinarska udruženja osudila su izjavu urednika „Pečata“ Milorada Vučelića navodeći da je izjavom da je Dojčinović „strani okupatorski plaćenik“ koji pokušava da izazove rat na Balkanu ugrozio njegovu bezbednost.
Ovakav rečnik prevazilazi ne samo granice novinarske etike, već je direktan poziv na linč Dojčinovića“, piše u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija onlajn medija (AOM).
Udruženja su pozvala nadležne organe, a pre svega tužilaštvo, da preduzmu zakonom previđene mere i zaštite Dojčinovića, jer smatraju da je ovakvim izjavama direktno ugrožena njegova bezbednost.
06. jun 2016.

Provladin tabloid „Informer“ današnjim tekstom Dojčinović bi da ruši vlast i u Makedoniji“ nastavio je kampanju koju mesecima vodi protiv glavnog i odgovornog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.
Informer“ je još jednom izneo niz neitina na račun Dojčinovića optužujući ga da „obučava makedonsku opoziciju kako da ruši vlast“.
Lažne navode iz teksta za tabloid komentarisali su Milorad Vučelić, urednik „Pečata“ i Vladimir Đukanović, poslanik i funkcioner Srpske napredne stranke. Oni su se pridružili napadima na Dojčinovića, pa ga je Đukanović nazvao „Soroševim agentom“, a Vučelić „stranim okupatorskim plaćenikom“ koji pokušava da izazove rat na Balkanu.
22. april 2016.

Stevan-DojčinovićUrednik KRIK-a Stevan Dojčinović podneo je tužbu protiv „Informera“ i njegovog urednika i vlasnika Dragana Vučićevića.

 

Za nepunih godinu dana rada, Dojčinović i KRIK našli su se na deset naslovnih strana „Informera“.  Urednik KRIK-a optuživan je da je „lažni novinar“, „zapadni špijun“, „saradnik mafije“, „sadomazhista“ i „terorista“  koji „pakuje afere“, a sve to bez ikakvih dokaza.
Nijedan od tekstova nije potpisan, niti su u njima imenovani izvori ovih tvrdnji.
11. april 2016.

Dnevne novine „Politika“ u tekstu naslovljenom „Istraživači selektivnog novinarstva“ pridružile su se provladinom tabloidu „Informer“ u pokušaju da diskredituju KRIK.

Na pisanje „Politike“ KRIK se ranije žalio Savetu za štampu.

Politika
06. april 2016.

Nakon što je objavljen „Panama papers“, globalni projekat u kojem je učestvovalo više od 100 organizacija istraživačkog novinarstva među kojima i KRIK, provladin tabloid „Informer“ ponovo je napao urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića. U tekstu naslovljenom „Sado-mazo Steva siluje Panamu“ tabloid je ponovio neistine koje je o Dojčinoviću objavljivao u prethodnih nekoliko meseci.

 

Dojčinović je najavio tužbu.
31. mart 2016.

Italijanska organizacija „Stampo Antimafioso“ izrazila je solidarnost sa Mrežom za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK zbog napada kojima je KRIK bio izložen.
„Znamo koliko je teško u Evropi doći do pravih informacija. Vi to pokušavate prevazilazeći velike teškoće i na tome smo Vam zahvalni. Kao kolegama, žao nam je zbog uvreda kojima ste izloženi i koje su najverovatnije uzrokovane predrasudama ili ideji koja nije od pomoći za razvoj demokratije“, navodi redakcija ove organizacije.
28. mart 2016.

Ana Janevska DelevaNevladina organizacija Transparentnost Makedonija podržala je novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK koji su se našli na udaru provladinog tabloida „Informer“.
Želimo da pozdravimo i podržimo vašu odlučnost da nastavite sa radom i da ne potpadate pod uticaj i pritisak“, navodi se u pismu podrške koje je potpisala izvršna direktorka Ana Janevska Deleva.
25. mart 2016.

Dragan Janjić Medija centarVaninstitucionalna kontrola medija uz pomoć bespoštednih kampanja protiv novinara u tabloidima i na TV stanicama postaje deo sumorne srpske medijske stvarnosti, piše Dragan Janjić u tekstu Srbija: disciplinovanje medija uz pomoć medija.
Osujetiti priču pre nego što bude objavljena, jer kad bude objavljena morate se baviti demantijima – tako bi se mogla definisati nova mera gušenja medijskih sloboda u Srbiji. „Čast“ da budu prvi zamorčići te mere pripala je portalu KRIK i glavnom uredniku tog portala Stevanu Dojčinoviću“, navodi se u tekstu. „Vlastima je najlakše da se drže stava da ne mogu da se mešaju u uređivačku politiku medija i tvrdnje da nemaju nikakve veze sa onim što radi „Informer“. Ali, u meri u kojoj bude jačao otpor u javnom diskursu, slabiće ubedljivost takvih objašnjenja pa bi „posao“ koga se poduhvatio „Informer“ mogao da postane nepotreban i opterećujući prtljag na leđima vladajuće stranke u predizbornoj kampanji.“
24. mart 2016.

CIN CG logoCentar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) osudio je medijske napade na KRIK i Stevana Dojčinovića.
„Istraživačko novinarstvo je važna karika svakog društva za doprinos u zaštiti od organizovanog kriminala i korupcije. Srbija treba da se ponosi postojanjem KRIK-a, koji pokreće istraživačke teme od značaja za najširu javnost. Posljednji napadi tabloida, koji podršku dobijaju od vodećih političkih figura u Srbiji, oslikavaju sistem koji ne počiva na pravdi i zakonima, već na manipulacijama i ucjenama“, navodi redakcija CIN-CG.

BH novinariNovinarsko udrženje „BH novinari“ najoštrije osuđuje napade na Stevana Dojčinovića, glavnog urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK u Srbiji.
Dijelimo zabrinutost kolega iz Srbije i regiona zbog neprimjerene i orkestrirane hajke na novinare, koji su posvećeni principima profesije i borbi za slobodu javne riječi. Naročito je zabrinjavajuće što organi vlasti u Srbiji ne preduzimaju ništa da novinare KRIK-a zaštite od ozbiljnih prijetnji i poziva na linč.

Belgijske dnevne novine „Le Soir“ pišu o medijskom linču kojem je izložen Stevan Dojčinović i kampanji koja se sprovodi protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.
Le Soir o napadu na KRIK

 

23. mart 2016.

Regionalni portal Fairpress.eu se pridružio srpskim kolegama koji su pružili podršku istraživačkim novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i njenom uredniku Stevanu Dojčinoviću. Takođe su pozvali na građansku solidarnost s novinarima u Srbiji koji su se našli na udaru zbog svoje profesije.

Dragana ČabarkapaSindikat novinara Srbije (SINOS) podržao je novinare Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK u njihovom profesionalnom radu i pozvao nadležne institucije da spreče diskreditaciju novinara.
„Najgrublje vređanje novinara zasnovano na detaljima iz privatnog života, a ne na profesionalnom angažmanu, predstavlja dalje namerno srozavanje uloge medija i njihovog nastojanja da ukažu na probleme u društvu. Pozivamo sve koji se ne slažu sa njihovim tekstovima da javno iznesu svoje argumente.“
SINOS poziva nadležne institucije – najpre Ministarstvo  kulture i informisanja, a zatim i Javno tužilaštvo da spreče diskreditaciju kolega i omogući slobodu medija u Srbiji.


Nedeljnik „Afera“ čiji je glavni urednik Gradiša Katić, nekadašnji saradnik zemunskog klana, objavio je tekst u kome je iznet niz neistina na račun Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i njenog urednika Stevana Dojčinovića. U tekstu se, između ostalog, navodi da Dojčinović „lažno registruje organizaciju KRIK kao medij, koja se od svog nastanka bavi isključivo otvaranjem afera i kriminalizovanjem ljudi i medija bliskih vlasti i samom premijeru.“
U tekstu su preneti delovi bloga Ištvana Kaića, bliskog saradnika Vladimira Bebe Popovića. Popović je, prema sopstvenoj izjavi, savetnik premijera Aleksandra Vučića.
Afera 23.03.2016

Wojciech CieslaPoljska organizacija istraživačkog novinarstva Reporters Fund snažno podržava Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i Stevana Dojčinovića, koji su se našli na meti napada provladinog tabloida.
„Želimo da izrazimo našu bezuslovnu solidarnost u trenutku teškog političkog progona kome je Dojčinović izložen. Istraživačko novinarstvo Dojčinovića i njegovih kolega je poštovano na međunarodnom nivou. Stoga, želimo da im pružimo nepokolebljivu moralnu i profesionalnu podršku“, stoji u pismu Vojčeha Češla, jednog od osnivača organizacije.
22. mart 2016.

Dragan Janjić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da vlasti saučestvuju u kampanji protiv medija.
Vrlo je indikativno da se pretnje i kampanje odnose na medije koji se na ovaj ili onaj način bave bilo imovinom vladajućih krugova, bilo različitim drugim poslovima u koje su oni uključeni. Mislim da u stvaranju te atmosfere vlasti saučestvuju.“


 


slobodan-antonic-150x150„’Informer’ je pak napao Stevana Dojčinovića kao deo taktike „preventivnog spin-udara“ čiji je cilj predupređenje štete po političara tako što se njegov kritičar, i pre nego što je kritika objavljena, pokušava iskompromitovati. Stevan Dojčinović je, naime, istraživao nekretnine koje poseduje porodica Vučić, ali nije stigao ni da dovrši tekst, a kamoli da ga objavi, kada je ‘Informer’ krenuo na njega“, piše Slobodan Antonić u tekstu „Gazda i kočijaši“.

Aleksandar VucicPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi voleo da bude malo više odgovornosti u pisanju medija, ali da ne želi da se meša u to šta mediji jedni o drugima govore.
„To je stvar u koju lično neću da se mešam i mislim da nijednu grešku nisam napravio. U Srbiji je svako slobodan i vlastan da kaže i napiše šta želi, uz obavezu da poštuje zakonska ograničenja.“ Upitan za komentar o napadima na KRIK, on je odgovorio da nije video da se takva panika podigla kada se „ne u jednom, nego u 10-20 medija mnogo lošije pisalo o nečijim porodicama“.

Mađarski istraživački portal Atlatszo osudio je napade prorežimskog tabloida Informer i pružio podršku novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i njenom glavnom i odgovornom uredniku Stevanu Dojčinoviću.
Atlatszo.hu

 


Aleksandar VučićGovoreći o napadu provladinog tabloida „Informer“ na KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića, Aleksandar Vučić je rekao da nikome ne treba da smeta što vlasnik tabloida Dragan Vučićević „misli drugačije“. Premijer je prokomentarisao i da izgleda da Dojčinovića „niko ne sme ni na ulici da slika“, sugerišući na ovaj način da je fotografiju koja je osvanula u tabloidu uslikao slučajni prolaznik, a ne bezbednosne službe. „Nažalost neki ljudi žele da se bave onim što niko u Srbiji nije radio a to je kako su to moji roditelji, otac i majka koji su pošteni, ozbiljni i odgovorni ljudi, kupili kuću u Jajincima, odakle im stan?“ , rekao je Vučić, „Nemamo ništa. Ne znaju šta će od besa i muke, nego su tamo pridodavali neke stanove od pre 20 godina koje je otac prodao da bi uzeo neki drug stan. Više ne znaju šta će sa sobom. Ne bojim se ni vaših laži ni vaših hajki ni svega drugog što radite već mesecima.“
21. mart 2016.

Udruženje novinara SlovenijeSlovenačko Udruženje novinara deli zabrinutost sa kolegama iz Srbije i iz regiona jer srpski prorežimski mediji povećanim intenzitetom napadaju sve koji na bilo koji način kritikuju vlast. „Provladini mediji u Srbiji su produžena ruka izvršne vlasti, krše osnovna etička pravila i svakodnevno pozivaju na linč „neprikladne“ javne ličnosti, što ostavlja katastrofalne posledice na društvo. Ovim se takođe ugrožava bezbednost pojedinaca i promoviše mržnja i nasilje kao jedini način komunikacije.“ Kolege iz regiona ukazuju na ulogu bezbednosnih službi na medijskoj sceni Srbije ističući da je njihova snaga partijski instrumentalizovana i izuzetno opasna.


Hans MansonStokholmska škole ekonomije iz Rige (SSE) podržala KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića ističući da napad ima za cilj diskreditaciju KRIK-a i Dojčinovića.
„Verujemo da će prljava kampanja protiv Dojčinovića biti korisna za edukaciju novinara jer može da posluži kao primer na koji način oni koje istražujemo pokušavaju da nas diskredituju“, navodi se u pismu podrške koje su poslali Hans Manson, programski direktor i Anders Aleksanderson, potpredsednik odeljenja za odnose s javnošću SSE iz Rige.

Sve veće opozicione stranke u Srbiji osudile su napad na KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića. Čelnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) podržali su„Informer“. 
Socijalistička partija Srbije ostala je potpuno nema u vezi sa ovim slučajem. Ni Boris Tadić i njegova Socijaldemokratska stranka se nisu oglasili.

Novinar Ivan ProtićPredstavljajući godišnji izveštaj „Ljudska prava u Srbiji“ Beogradskog centra za ljudska prava, novinar Ivan Protić ukazao je na kampanju koju „Informer“ vodi protiv urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića. „Ovakva situacija ima dvostruki efekat – prvo krše se ljudska prava ljudi koji rade u medijima, a sa druge strane i ljudska prava svih ostalih građana jer nemaju verodostojne, tačne i pravovremene informacije zbog čega počinju da veruju u virtuelni svet, koji im se servira, a koji se znatno razlikuje od stvarnog“, rekao je Protić.

Blic Strip 21.03.2016


Vesna-Rakić-VodinelićVesna Rakić-Vodinelić, profesorka prava na Union univerzitetu, u blogu na sajtu „Peščanik“ pisala je o hajci koju protiv KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića sprovodi „Informer.“

 

„Napad na urednika KRIK-a zbog neobjavljenog teksta, napad koji je inicirao tabloid „Informer“ bilo bi zamaranje već toliko puta viđenim, da na Dojčinovićevo čelo nije postavljena meta. Za razliku od očigledno egzibicionističke sprdnje sa „državnim udarom“ – ovaj napad je bezobziran i opasan, jer predstavlja zloupotrebu medija umesto slobode, a namenjen je tome da proizvede teške personalne posledice“, upozorava Rakić-Vodinelić u tekstu naslovljenom „Kričanje na KRIK“.

Nadezda Milenković„U čemu se sastoji zavera? U tome što novinari istražuju imovinsku kartu premijera i njegove bliže familije. Zašto je to zavera? E, pa o tome vam i pričam. Jer, kad nešto što bi u nekoj drugoj državi bio uobičajeni posao novinara, a pre toga zakonska obaveza državnog funkcionera, proglasite zaverom protiv vlasti – vi ste se mnogo ružnije izrazili i o državi i o vlasti nego o ”zaverenicima”. Jer ste zapravo rekli da taj podatak mora da ostane tajna (zašto bi bio, osim ukoliko nije inkriminišući?!), a uvođenjem u priču ”stranih špijuna” koji taj podatak doturaju novinarima vi ste još i dezavuisali naše kontraobaveštajne službe koje, ispada, ni takve banalne tajne ne umeju da sačuvaju“, piše Nadežda Milenković u kolumni „Odbrana je najbolji napad“ za sajt Peščanik.

Provladin tabloid „Informer“ četvrti dan zaredom napada KRIK i njegovog glavnog i odgovornog urednika Stevana Dojčinovića. U otvorenom pismu naslovljenom „Izvinite što postojimo“ urednik „Informera“ Dragan Vučićević izneo je niz neistina navodeći da Dojčinović „piše svaki dan, piše šta hoće, radi za koga hoće, uzima za to pare, deo je neke kvazinovinarske mreže koja ni porez u Srbiji ne plaća, ne odgovara za svoje izvore i baš niko ga nije osudio zbog laži koje mu se tako često omaknu…“

twitterU znak solidarnosti sa novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK koji se već danima nalaze na udaru provladinog tabloida „Informer“, stotine korisnika društvene mreže Tviter sinoć je pisalo poruke podrške. U jednočasovnoj akciji koju je pokrenuo novinar Dušan Mašić napisano je više od 3.700 tvitova.

Tviteraši su uz haštag #PodržiKRIK pisali zašto treba podržati našu organizaciju, ali i o lošem stanju u medijima.

20. mart 2016.

Aleksandar Vučić prtscPovodom hajke koju provladin tabloid „Informer“ danima sprovodi protiv KRIK-a i njegovog glavnog urednika Stevana Dojčinovića, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Srbiji svako „slobodan i vlastan“ da piše šta želi. Vučić je rekao i da novinari sami treba da dokažu da ih neko prati i prisluškuje.

Ako neko ima bilo kakve ozbiljne sumnje u neprofesionalan rad službi bezbednosti, voleo bih da za to čujem dokaze“, odgovorio je Vučić na sumnju urednika KRIK-a da je „Informer“ objavljivao fotografije i informacije koje je dobio od službi bezbednosti koje prate i prisluškuju novinare KRIK-a. Iako je izjavio da ne vidi ništa sporno u KRIK-ovom istraživanju imovine političara,Vučić, međutim, nije propustio priliku da optuži KRIK da objavljuje tekstove koji sadrže neistine.


vladimir-djukanovic 1025x540Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke (SNS) i član Odbora za kulturu i informisanje, pridružio se na društvenim mrežama kampanji koju protiv KRIK-a i njegovog glavnog i odgovornog urednika Stevana Dojčinovića sprovodi tabloid „Informer“.

Đukanović je na svom blogu objavio i tekstove u kojima iznosi niz uvreda na račun KRIK-a i njegovog urednika nazivajući ih između ostalog „samozvanom novinarskom elitom“, „Soroševim ekspoziturama“, uz tvrdnje da su „angažovani za nekog“ i da nisu nezavisni.


Novinari regiona sa zabrinutošću konstatuju da režimski mediji povećanim intenzitetom, neviđenim u novijoj istoriji, napadaju i difamiraju kritičare vlasti, a ovih dana na meti je Stevan Dojčinović, ali i oni koji su stali u njegovu odbranu.
Provladini mediji u Srbiji drastično krše etički kodeks i svakodnevno pozivaju na linč „nepodobnih“ javnih ličnosti, što ostavlja katastrofalne društvene posledice: ne samo da ugrožavaju bezbednost pojedinaca već mržnju i nasilje promovišu kao jedini način komunikacije. Novinari regiona ukazuju da su ovi mediji produžena ruka izvršne vlasti na čelu sa premijerom Vučićem, koja se nikada nije ni pokušala ograditi od sunovrata profesije i ljudskosti u medijima pod njihovom kontrolom. Naprotiv, te lažne novinare i urednike svakodnevno podržavaju, dajući im legitimitet i pružajući im novo oruđe i oružje.“
19. mart 2016.

 


 


nebojsa-stefanovic„Ako imaju dokaze, neka se obrate tužilaštvu koje je nadležno sa pokretanje istrage, ali policija neće zabranjivati medije“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović povodom zahteva NUNS-a da policija utvrdi da li se prisluškuju novinari portala KRIK.   „Nekim novinarima se ne sviđa kada se o njima objavljuju tekstovi koji ih bole i onda je potrebno da mi, kao policija, valjda reagujemo i ućutkujemo te medije i zabranjujemo ih“, rekao je Stefanović i optužio novinare KRIK-a da svojim tekstovima napadaju i pišu „šta im padne na pamet“.   „Na to moraju da se naviknu ljudi koji su navikli da oni napadaju i da imaju pravo da pišu o drugima šta im padne na pamet, ali zato, kada se o njima piše, to smatraju da je užasno, strašno i da bi svi trebalo da reaguju.“   Ovo nije prvi put da je Stefanović napao KRIK. U novembru prošle godine, nakon serijala tekstova o gradonačelniku Beograda Siniši Malom, on je zapretio novinarima KRIK-a da će odgovarati ako lažno optužuju Malog, a kasnije i da mu je čudno što se KRIK finansira samo od inostranih donacija.  ŽurnalistStudentski magazin Žurnalist osudio je napad Informera na KRIK i Stevana Dojčinovića.
„Još uvek neobjavljeno istraživanje KRIK-a o imovini političara Informer pokušava da diskredituje prljavim napadima na Dojčinovićevu ličnost i istraživanje predstavi kao podmetnutu aferu koja za cilj ima rušenje Aleksandra Vučića. Mi, Žurnalisti, smatramo da je situacija alarmantna i ovim putem simbolično želimo da pružimo podršku starijim kolegama iz KRIK-a i da, isto tako simbolično, pozovemo na prekid neukusnih i neosnovanih napada na Dojčinovića.

 


Informer naslovna 19.03.2016Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović i danas se našao na naslovnoj strani Informera. Osim Dojčinovića, Informer je napao i Vukašina Obradovića i Dinka Gruhonjića, predsednike Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koji su ranije najoštrije osudili napad provladinog tabloida na KRIK i njegovog urednika Stevana Dojčinovića.

18. mart 2016.

Drew Sullivan„Dok su ‘Informerovi’ napadački tekstovi do sada bili praktično prazne, anonimne optužbe, najnoviji članci sadrže veoma uznemirujuće podatke koji, čini se, dolaze od obaveštajnih ili izvora iz organa za sprovođenje zakona“, piše u komentaru Dru Salivan, urednik i suosnivač međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) čiji je KRIK član. „KRIK-ova istraživanja izazvala su snažne napade od strane ‘Informera’ ali tu nije bilo nikakvih suštinskih, bitnih podataka. Međutim, kada se KRIK usudio da se osvrne na Vučića i njegovu porodicu bio je napadnut istog trenutka uz pomoć nečega što bi mogli biti podaci koje je prikupila vlada. Može biti da Vučić koristi moć države kako bi pokušao da uguši nezavisne medije koji previše detaljno istražuju navode o korupciji.

 


Femić RatkoRedakcija „Kurira“ osuđuje hajku koju dnevni list „Informer“ već danima vodi protiv Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a – Mreže za istraživanje kriminala i korupcije. Pozivamo nadležne organe da reaguju na ovaj poziv na linč i utvrdi ko to danas u Srbiji prati novinare na njihovim redovnim zadacima, ko dostavlja njihove fotografije i kome je u interesu da ih diskredituje. „Interesantno je da je ‘Informer’ unapred znao temu kojom se KRIK bavi – istraga imovine političara – i krenuo je u preventivni napad. Novinari ‘Kurira’ su na svojoj koži osetili pritiske, o čemu svedoče zvanično zavedene prijave u policiji, i znamo koliko znači podrška i solidarnost kolega, koju mi, nažalost, nismo preterano osetili. Zato pozivamo sve kolege da u ovom slučaju pokažu solidarnost“, kaže glavni urednik Kurira Ratko Femić.

 


„Na ovo bi morali da reaguju nadležni državni organi. Sve je ovo otišlo predaleko i ako se hitno ne reaguje rizikujemo da uđemo u totalno blato iz koga se ni uz najbolju volju mediji neće izvući“, kaže urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk za Insajder i dodaje da je nedopustivo da se anonimni izvori koriste za etiketiranje i blaćenje novinara ili bilo koga drugog.

 


 

Jovana Gligorijević„’Informer’ je odavno prešao granicu tabloidnog novinarstva. Stalno se govori o tabloidnim hajkama, ali je ovo daleko veće, krupnije i opasnije od toga. S obzirom na to da su i naši novinari, konkretno Slobodan Georgijev, bili izloženi maltretiranju ‘Informera’, smatramo da ‘Informer’, koliko god pojammedija bio široko shvaćen, nikako ne može da bude medij, već sredstvo za zastrašivanje i pritiske na različite ljude iz sfere javnog života”, rekla je Jovana Gligorijević iz nedeljnika Vreme za Insajder.

 


 

 


 

Globalna mreža istraživačkog novinarstva (GIJN), udruženje koje čini 128 organizacija sa sedištem u 58 zemalja, osuđuje nedavne napade na Stevana Dojčinovića i KRIK.
Pozivamo Vladu Srbije da preduzme sve mere i zaštiti Dojčinovića i njegove novinare, kao i njihovo pravo da nezavisno obavljaju novinarski poziv. Naši članovi širom sveta pažljivo će pratiti razvoj događaja“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

 


Andreas Polterman„´Informerova´ kampanja potvrđuje da je ovu državu zaposela jedna partija, tačnije premijer lično i da ga u tome otvoreno podržava deo srpskih medija. Upravo iz ovih razloga, nezavisno istraživačko novinarstvo ima ogroman značaj za demokratsku Srbiju koja ne poštuje samo većinu već proverava i balansira“, navodi se u saopštenju Fondacije Hajnrih Bel iz Beograda. 

 


Gordana Čomić„Slučaj razvlačenja njega lično je očito naručen, nasiljem osmišljen, bahato uz prekršaje zakona predstavljen javnosti na veselje svih ljudi s moralnim deficitom i stavom ‘jooj, kako ga dobro cepamo, a? ‘ Slučaj čak nije novinarsko beščašće, jer mesto gde ga razapinju i nisu novine – to je mesto koje javno hvali predsednik Vlade kao ‘jedino koje ga uz TV Pink iskreno podržavaju’. I to izgovara u istoj rečenici kojom tvrdi da želi ‘učtivu, pristojnu, moralnu Srbiju’. A takve nam Srbije nema s moralnim deficitom ljudi koji bezskrupulozno zloupotrebljavaju garantovane slobode, jer znaju da su od svakog zakona zaštićeni ličnom zaštitom predsednika Vlade, kao i drugi za koje on javno kaže ‘ne dam tog-i-tog!’ E, to je problem. Taj problem je danas sručen na privatni život Stevana Dojčinovića s porukom ‘ajte samo i vi drugi novinari, usudite se da pišete o predsedniku Vlade, sve vas isto i gore čeka’“, piše Gordana Čomić, članica Demokratske stranke, na svom Fejsbuk profilu.  

Tamara Skrozza„Praktično u svakom retku tekstova o uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću u ‘Informeru’ nalazi se neki nedokazani podatak koji, navodno, govori u prilog glavnoj tezi čitave hajke. Dok je skandalozno, nezakonito i nemoralno ponašanje Dragana J. Vučićevića, koji služi isključivo odbrani lika i dela Aleksandra Vučića, očekivano — nije jasno zašto kolege novinari i urednici ćute. Da li se oni zaista nadaju da će ih zaobići ponižavanje od strane Informera kada kucne njihov čas? Ako ikada zucnu protiv vlasti ili političko-medijske elite postrojene uz Vučićeve skute?“, piše Tamara Skrozza u tekstu „Mediji kukavički ćute o blaćenju novinara u režiji Informera’ i ‘Pinka’“ za sajt Cenzolovka.

 


 


Ivan Tasovac foto KRIKIvan Tasovac, ministar kulture i informisanja, rekao je danas novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK da će ministarstvo reagovati ukoliko se utvrdi da je bilo povrede Zakona o informisanju povodom napada provladinog tabloida „Informer“ na urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.
„Stručne službe su te koje će proceniti da li je narušen Zakon. Ukoliko jeste, ministarstvo će reagovati podnošenjem prijave protiv onog ko je narušio zakon“, rekao je Tasovac za KRIK. 

 


 


Goran MiletićOrganizacija za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders (CRD) najoštrije osuđuje poslednju u nizu agresivnih kampanja provladinih medija protiv istraživačkih novinara i pozvala nadležne da osiguraju poštovanje slobode govora i da se uzdrže od ometanja rada nezavisnih medija.
„Najnovija kampanja koja je direktno usmerena protiv ličnosti glavnog i odgovornog urednika portala KRIK, Stevana Dojčinovića, koju vode provladini mediji ima za cilj zastrašivanje novinara i sprečavanje njihovog slobodnog rada. Javno diskreditovanje istraživačkih portala traje već duže vreme, a intenzivirano je krajem 2015. objavljivanjem fotografija u formi ´poternice´ urednika ovih medija“, navodi se u saopštenju. 

 


 


Dinko GruhonjićPredsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić podržao je KRIK i pozvao nadležne organe da saopšte ko prisluškuje novinare.
„Očigledno je da je reč o policijskoj, doušničkoj redakciji koja svoje takozvane ekskluzivne vesti objavljuje na osnovu informacija koje, kao što se može opravdano pretpostaviti, dobija od različitih bezbednosnih službi koje neovlašćeno prisluškuju ljude koji su kritički nastrojeni prema vlasti i koji žele da kvalitetno rade svoj posao“, rekao je Gruhonjić za KRIK i istakao da„Informer“ postoji da bi „brukao novinarstvo kako bi ljudi misili da su novinari lažovi“.

Informer naslovna 18.03.2016Provladin tabloid „Informer“ danas je, u nastavku kampanje protiv KRIK-a, objavio tekst „Sado-mazo francuski špijun“ u kojem otvoreno vređa urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića nastojeći da uruši kredibilitet organizacije i njenog urednika.

 

KRIK će podneti tužbu protiv Informera i urednika Dragana Vučićevića.

 

17. mart 2016.

Redakcija Insajder smatra da „Informer“ današnjim tekstom u kome optužuje KRIK i Stevana Dojčinovića krši Zakon o javnom informisanju. „Smatramo da Informer na takav način pokušava da vrši pritisak na novinare, što je Zakonom zabranjeno. Prema našem mišljenju, predstavnici Vlade, čiju politiku ‘Informer’ brani tako što raznim pojedincima stavlja metu na čelo, imaju obavezu da reaguju javno i da spreče svaki dalji poziv na linč bilo koga“, piše Insajder.


 


Predrag-BlagojevicAsocijacija onlajn medija (AOM) izdala je saopštenje u kojem najoštrije protestuje zbog nove, očigledno organizovane serije napada na istraživački portal KRIK, koji već dva dana sprovode provladini mediji.

 

„Podsećamo da se članica i jedan od osnivača Asocijacije online medija, portal KRIK, konstantno nalazi na meti napada i kleveta, praktično od svog osnivanja, a ove napade predvode mediji bliski izvršnoj vlasti – „Informer“, „Pink“ i „Studio B“. Sasvim je jasno da je cilj ovih napada gušenje medijskih sloboda i dezavuisanje istraživačkih centara koji otvaraju pitanja korupcije u samom vrhu vlasti“, navodi se u saopštenju i ističe da posebno zabrinjava činjenica da je urednik „Infomera“ upućen u to šta KRIK trenutno istražuje, te se postavlja pitanje „curenja informacija“ iz državnih organa. AOM postavlja pitanje državnim organima: ko je uredniku „Informera“ Draganu Vučićeviću dao podatke i kako su te informacije došle do njega?

 


 


Vukašin ObradovićNUNS najoštrije osuđuje hajku tabloida „Informer“ protiv KRIK-a ističući da optužbe izrečene na račun Stevana Dojčinovića, urednika ovog portala, predstavljaju poziv na linč i ugrožavaju njegovu bezbednost. NUNS poziva na bojkot ovog tabloida i insistira da Ministarstvo unutrašnjih poslova istraži i obavesti javnost da li pojedine informacije iz tekstova objavljenih u „Informeru“ potiču iz državnih organa.

 

„Važno je da se utvrdi na koji način je ovaj tabloid došao do podataka koji su bili poslati samo novinarima KRIK. MUP i nadležni organi su dužni da utvrde da li se prema Dojčinoviću i novinarima portala KRIK primenjuju mere praćenja i prisluškivanja“, navodi se u saopštenju.

 


Provladin tabloid „Informer“ u tekstu „Mafija udara na porodicu Vučić“ ponovio je optužbe koje je Dragan Vučićević izneo prilikom gostovanja na TV „Pink“ tvrdeći da KRIK i urednik Stevan Dojčinović pripremaju lažnu aferu o nekretninama porodice premijera sa ciljem da „nateraju Vučića da odustane i za premijera predloži nekog drugog“.
Informer

 16. mart 2016.


Dragan Vučićević, urednik provladinog tabloida „Informer“, gostujući u jutarnjem programu televizije „Pink“ je lažno optužio i napao KRIK i glavnog urednika Stevana Dojčinovića.

„Na čelu KRIK-a, te istraživačke novinarske organizacije je jedan čovek koji se lažno predstavlja kao novinar. On se zove Stevan Dojčinović, on sve svoje informacije dobija od mafijaša i kriminalaca. Ali iza toga stoje mnogo moćniji centri moći. Sve te informacije protiv Vučića dolaze iz Sarajeva, od čoveka koji se zove Dru Salivan. Kažu obavešteni ljudi da radi za strane zapadne obaveštajne službe. Te informacije treba da naprave situaciju haosa i da dokažu da je Vučić kriminalac i da ima nešto što nema. Dakle, napašće mu porodicu tvrdeći da njegov otac i njegova majka i njegov brat imaju nesrazmerno veliku imovinu. Oni su u stvari hajkači. Šta je njihov cilj? Njima uopšte nisu bitne činjenice“, rekao je Vučićević.

Reagujući na Vučićevićevo gostovanje, KRIK je objavio saopštenje u kojem je naveo da svaki svoj istraživački tekst potkrepi zvaničnim dokumentima državnih institucija.

„U okviru istraživanja imovine političara, koje je KRIK najavio pre deset dana, istražujemo i imovinu članova porodice (povezanih lica) ključnih državnih funkcionera, uključujući i premijera. To je legitimna tema za svakog novinara u svetu“, navodi se u saopštenju. „Vučićević je, međutim, izneo i detalje o tome šta KRIK trenutno istražuje. Postavlja se pitanje ko tako pažljivo nadzire rad KRIK-a, pa zna detalje neobjavljenih priča.

02. februar 2016.

Dragoljub PetrovićDragoljub Draža Petrović u novoj kolumni „Zlatibore pitaj Taru“ osvrće se na napad na KRIK koji je usledio nakon objavljivanja priče o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa zemunskim klanom.
„Kako je objavio tu priču, Zloglasni KRIK označen je u strogo kontrolisanim medijima kao skupina ljudi zloglasnija od zemunskog klana.“
29. februar 2016.

juzne_vesti_logoPortal Južne vesti preneo je priču Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa zemunskim klanom smatrajući da je reč o temi od velike važnosti, koja je cenzurisana u nacionalnim medijima. 
„Nasuprot ‘ćutanju’ o dokazima koje je objavio KRIK, brojni tabloidi i provladini mediji su dali predstavnicima vlasti prostor da vređaju i kleveću novinare, povezujući ih sa mafijom i stranim obaveštajnim službama, kršeći pritom i najosnovnija pravila novinarske profesije.“
26. februar 2016.

Asocijacija onlajn medija (AOM) najoštrije protestuje zbog evidentno organizovanih i sinhronizovanih napada na Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije KRIK koje sprovode predstavnici vlasti i provladini mediji sa jasnim ciljem da uguše medijske slobode i spreče najvažniju funkciju medija i novinara, navodi se u saopštenju ove organizacije.
„Asocijacija onlajn medija pruža punu podršku KRIK-u, uz potpuno uverenje da vlast i provladini mediji – među kojima prednjače „Informer“, „Politika“ i RTV Pink – neće uspeti u svojoj nameri da uplaše, odnosno obeshrabre urednike i novinare ove mlade, a već nadaleko poznate istraživačke mreže – da nastave da istražuju veoma osetljive teme od velikog društvenog značaja, poštujući pritom profesionalne i etičke standarde.“

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS)

Vukašin Obradović„Umesto dokumenata kojima bi razjasnili celu priču i eventualno skinuli sumnje koje postoje oko kupovine tog stana, poteže se taj medijski mehanizam diskreditacije KRIK-a i postavljaju se potpuno sporedna pitanja“, rekao je Obradović komentarišući to što je ministar Lončar, umesto da odgovori na pitanja novinara o svojim vezama sa zemunskim klanom, izjavio da građane Srbije interesuje da li KRIK plaća porez.

25. februar 2016.

Dnevne novine „Politika“ u tekstu naslovljenom „U kojim medijima stanuje opozicija“ optužile su redakciju KRIK-a da „bira koga će da kritikuje i kada će se baviti istraživačkim novinarstvom.“

 

Politika: U kojim medijima stanuje opoticija

Podsećamo da je KRIK neprofitna organizacija koja ne zastupa ničije interese i ne sprovodi medijske napade, niti kampanje protiv vlasti. KRIK se bavi otkrivanjem korupcije i kriminalnih veza sa ciljem da građanima predoči ono što pojedinci i interesne grupe nastoje da sakriju, kao i da ukaže na potencijalne zloupotrebe vršilaca javnih funkcija.

24. februar 2016.

Naslovna Informera 24.02.2016Provladin tabloid „Informer“ objavio je da urednik KRIK-a Stevan Dojčinović učestvuje u „planskom lansiranju lažnih afera“, koje za cilj imaju „haos u državi“.
„Manipulišući lažnim informacijama, poluistinama i podmetnutim službenim beleškama, general Milović pakuje priče i afere koje onda preko Jenića šalje Dojčinoviću. Ovaj poslednji to onda, bez ikakvih provera, ili objavi na svom portalu ili gurne dalje u neki od takozvanih nezavisnih medija“, piše Informer.

 

Dojčinović je odbacio navode da je njegov novinarski rad usmeren na plasiranje afera i istakao da je KRIK istraživački medij sa nezavisnom uređivačkom politikom.

„KRIK ne dobija instrukcije ni od koga. Novinari KRIK-a sami biraju svoje teme i imaju nezavisnu uređivačku politiku“, objasnio je Dojčinović.

 

23. februar 2016.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na današnjoj konferenciji za novinare nije želeo da odgovori na pitanja novinara KRIK-a o svojim vezama sa zemunskih klanom, već je rekao da je bitnija tema to da li KRIK plaća porez i optužio KRIK da piše po nalozima iz Sarajeva.

„Građane interesuje da li vi plaćate porez. Kad uzmete pare u Sarajevu pa dođete u Beograd, je l prijavite to? Je l platite porez? Mora država da živi od nečega. Pa kad dobijete tamo instrukcije koga ćete, šta ćete i kako ćete da napravite, to građane interesuje“, rekao je Lončar.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK kao neprofitna nevladina organizacija finansira se iz donacija i svoje poreske obaveze uredno izmiruje u skladu sa zakonskim propisima. Podsetili bismo i na to da je današnji nastup ministra Lončara u sukobu sa njegovim jučerašnjim pojavljivanjem na televiziji Pink. On je juče optužio KRIK da objavljuje priče koje diktira smenjeni načelnik UKP-a Rodoljub Milović, a danas izjavio da nam naređenja daju u Sarajevu.


Provladin tabloid „Informer“ objavio je na naslovnoj strani optužbe koje je ministar zdravlja Zlatibor Lončar dan ranije izneo na račun KRIK-a, nastavljajući time ranije započetu kampanju protiv KRIK-a.
Naslovnica Informer 23.02.2016

 

22. februar 2016.

Zlatibor LončarNakon što je KRIK objavio priču u kojoj je predstavio nove dokaze o vezi Zlatibora Lončara sa zemunskim klanom, ministar zdravlja je gostujući na televiziji Pink izneo niz neistina rekavši da je istraživačka priča KRIK-a, na kojoj su naši novinari radili mesecima, „autorski tekst jednog smenjenog policajca“, te da KRIK „sprovodi kampanju protiv vlasti“.

 

KRIK je ovim povodom naveo da je, umesto da javnosti objasni svoje kontakte sa zemunskim klanom, Zlatibor Lončar iskoristio intervju na televiziji Pink da napadne KRIK i time skrene pažnju sa suštine – našeg novog otkrića. Ministar nije rekao ništa u vezi sa našom istraživačkom pričom i ugovorom o kupovini stana od zemunskog klana.

 

28. novembar 2015.

Provladin tabloid „Informer“ objavio je shemu u kojoj je urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića označio kao navodnog zaverenika koji učestvuje u „pakovanju afera protiv ljudi iz vrha države“.

 

Dojčinović je negirao da je njegov novinarski rad usmeren na kreiranje afera i podsetio da je pritisak „Informera“ direktno povezan sa serijalom tekstova koje je KRIK objavio o Siniši Malom.
Shema-Informer

 

Karikatura Predraga Coraxa
Corax karikatura D.J.Vučićević
21. novembar 2015.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je danas da urednik „Informera“ Dragan J. Vučićević i TV Pink stvaraju atmosferu straha i linča u društvu, a pojedince iz medijske i političke sfere proglašavaju zaverenicima, što može imati ozbiljne posledice po njihovu ličnu bezbednost.

Vukasin-ObradovicPovodom nastupa urednika „Informera“ u Jutarnjem programu televizije Pink u kojem je optužio vlasnika „Kurira“ i televiziju N1 za zaveru protiv premijera, Obradović je istakao da taj nastup ne bi vredeo komentara bez obzira na sve njegove tvrdnje iznete u toj emisiji, da one ne dovode u pitanje pre svega bezbednost pojedinih ljudi i ugrožavaju sigurnost kolega.

13. novembar 2015.

PrintEvropska federacija novinara (EFJ) ističe da je dobila zabrinjavajuće izveštaje koji se tiču prljave kampanje protiv nezavisnih i istraživačkih novinara BIRN-a, CINS-a i KRIK-a.
Predsednik EFJ-a Mogens Bliker Bjeregard pozvao je vlast u Srbiji da izbegne stvaranje neprijateljskog okruženja za rad novinara, koji već pate zbog loših uslova rada. Bjeregard je izrazio solidarnost sa ugroženim novinarima i dodao da će novinari klevetu, uvredu i neosnovane optužbe smatrati kao teške povrede profesije.

 

U nastavku feljtona provladin tabloid „Informer“ nazvao je KRIK „takozvanom“ organizacijom koja nije nezavisna jer je primila 14.284 dolara od novinarske istraživačke mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), a koja među donatorima ima i „Soroševu fondaciju“. U tekstu se navodi i da je KRIK „peta kolona u srpskoj državi“ (izraz koji se koristi za grupu ljudi koja tajno sprovodi subverzivne aktivnosti protiv neke države), kao i da zapad preko KRIK-a hoće da kontroliše politički sistem u Srbiji.

„Ne postoji nikakav uticaj na naš rad. Sami biramo teme kojima se bavimo“, rekao je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.
2015-11-13 Informer 2

12. novembar 2015.

Michael-D-KirbyAmerički ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da to što SAD podržavaju istraživačko novinarstvo ne znači da žele da sruše vladu.

„SAD se zalažu za pošteno izveštavanje i za istraživačko novinarstvo, iako nije prijatno svima… Ali nemaju ni nameru ni interesa da ruše vladu“, rekao je Kirbi.

10. novembar 2015.

birnBIRN Srbija poziva na prestanak kampanje usmerene na rušenje kredibiliteta organizacije.
„Umesto otvorenosti za kritiku, svedoci smo da se premijer Srbije Aleksandar Vučić priključio kampanji koju vode tabloidni mediji protiv istraživačkih organizacija BIRN Srbija, CINS i KRIK. Gostujući sinoć na TV Hepi u programu ‘Ćirilica’, premijer je još jednom optužio one koji ukazuju na korupciju u državi, da lažima žele da sruše Vladu Srbije i da tako napadaju i samu državu. Opasno je kada premijer svoju poziciju koristi da se obračunava sa neistomišljenicima, kvalifikujući ih u tom programu kao mafijaše, lopove i kriminalce, bez ikakvih dokaza i bez mogućnosti da se optuženi brane. Ovo stvara u društvu atmosferu linča, sa nepredvidivim posledicama“, navodi se u saopštenju BIRN-a.

 

Baner - medijski napad na KRIK

Provladin tabloid „Informer“ u feljtonu piše da KRIK, BIRN i CINS nisu nezavisni, jer godinama dobijaju ogromne novčane iznose od stranih vlada, ambasada i fondacija koje imaju jasan interes da Srbiju drže u stanju stalnog haosa.

 

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović kaže da ne pišu isključivo o vladajućoj koaliciji, navodeći kao primer tekstove o osuđenom Darku Šariću. „Donacije od građana tražimo zato što je to još jedan način na koji finansiramo rad“, naglašava Dojčinović.
09. novembar 2015.

Dragan Janic NUNS_N1Dragan Janjić, potpredsednik Izvršnog odbora NUNS-a, gostujući u dnevniku N1 rekao je da je feljton „Informera“ o finansiranju KRIK-a i drugih nezavisnih medija koje se bave istraživačkim novinarstvom klasničan primer kampanje. „Imamo nekoliko portala koja se bave istraživačkim novinarstvom i ne vidim da je pobijeno ono što oni pišu. Tu imamo klasično istraživačko novinarstvo i nemamo kampanje koje su kontinuirane. Ako vi ceo dan držite jednu emisiju na jednu temu vi vodite kampanju, ne bavite se novinarstvom“, rekao je Janjić.

stevan-dojcinovic„Ovo što se dešava je poslednja u nizu kampanja koje se uglavnom vode preko tih provladinih medija, pre svih ‘Informera’ i Pinka. Mi smo sigurni da je ovo direktno povezano sa serijalom tekstova koje smo objavili o Siniši Malom, a čak i ‘Kurir’ piše da je bio pod pritiskom zato što je prenosio ta naša istraživanja“, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. „Kada je u pitanju naše finansiranje, to je potpuno čista i transparentna priča, vi na našem sajtu kao i na sajtu BIRN-a, sve to možete da saznate, na sajtu APR-a takođe, a i Poreska uprava ima podatke o svakoj donaciji koja je stigla“, kaže Dojčinović.

 

Vukasin-Obradovic„Mislim da je to zapravo kampanja protiv onog dela novinarske scene koji se još trudi da svojim tekstovima pokuša da prikaže jednu drugu stranu trenutne vlasti. Generalno gledano, to jeste kampanja protiv novinara. Ona će povećati pritisak na kritičku javnost i na one novinare koji žele da profesionalno rade svoj posao. To će biti posledica ove kampanje bez obzira što sam potpuno siguran da ‘Informer’ ne može da otkrije ništa novo, ništa što je nepoznato javnosti i svima onima koji prate rad BIRN-a, CINS-a i KRIK-a“, upozorava Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

 

„Ti i ja se razumemo. KRIK će sutra opet pustiti nešto o Malom. Nemoj to da objaviš! Ni slučajno!“, citat poruke koju je dobio vlasnik „Kurira“ Aleksandar Rodić, prema pisanju ovog lista. „Hajka je počela nakon što smo preneli tekstove KRIK-a o 24 stana Siniše Malog“, piše „Kurir“.

 

08. novembar 2015.

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, rekao je u emisiji „Teška reč“ na televiziji Pink da mu je čudno to što se KRIK, BIRN i CINS finansiraju samo od inostranih donacija, a ne od novca iz Srbije.

Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a, demantuje ministra i objašnjava da KRIK dobija novac i iz Srbije – od građana koji ovoj novinarskoj istraživačkoj organizaciji uplaćuju donacije.

06. novembar 2015.

„Što se tiče Malog, radimo sve istrage vezane za to, sve će biti istraženo i ko je govorio istinu i ko nije. Ako je Mali kriv, odgovaraće. Ako ga neko lažno optužuje, i oni će odgovarati“, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare. Dodao je da je nemoguće živeti u zemlji u kojoj vam neko uništava život, a onda se ispostavi da niste krivi i da je sve u redu.

02. novembar 2015.

Provladin list „Informer“ najavio je objavljivanje feljtona o finansiranju KRIK-a i drugih nevladinih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom. „Kako strane vlade plaćaju rušenje naše vlade“ navodi ovaj tabloid uz fotografije urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

„Traže od građana donacije od po 1.000 dinara, a dobijaju milione sa Zapada“, objavio je „Informer“.

 

 

06. oktobar 2015.

informer-2015-10-06-korica-400Na naslovnoj strani provladinog tabloida „Informer“ objavljena je fotografija urednika međunarodne novinarske mreže OCCRP-a čiji je KRIK član. „Informer“ je uz fotografiju objavio „Ovaj čovek pravi haos! Amerikanac Endru Saliven pustio tajne snimke Dačića sa Mišom Bananom, lansirao je aferu „Prisluškivanje“ i napade na „Beograd na vodi“. Njegov posao je da drži Srbiju u stanju haosa i spreči nemački i ruski uticaj u našoj zemlji“, piše „Informer“ i navodi da urednik KRIK-a Stevan Dojčinović nije sam došao do snimaka već ih je dobio od Salivena.

 

09. septembar 2015.

„Dačićevim snimcima gađaju Vučića“ naslov je teksta sa naslovne strane provladinog tabloida „Informer“ nakon objavljivanja tajnih snimaka Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića koje je otkrio KRIK. „U lansiranju afere, pored „nezavisnih“ novinara, učestvovali su i moćni stranci, funkcioneri DS, ali i SPS“ Svi hoće da dokažu da je Vučić kriv jer je „mafijaša Dačića“ postavio za ministra“, objavljeno je na naslovnoj strani. „Kako saznajemo, u novom lansiranju afere „Banana“, pored Stevana Dojčinovića, urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (njemu je, inače, kao zapadnom špijunu“ zabranjen ulazak u Rusiju, prim. ur.), učestvovale su i pojedine britanske i američke diplomate, ali i jedan funkcioner SPS“, objavio je „Informer“.

 

10 Comments

 1. bv kaže:

  Gospodo, pre par dana sam izjavio na vasem blogu da vam 100% verujem.
  Mislim da je vreme da bar kao minimum objavite izvode iz APR registra o vasem blogu/sajtu/portalu.
  Verovatno nisu to neke iznenadjujuce informacije, ali cete tako pokazati svoj pravi status u okviru medija Srbije, kao i vasu zelju da radite ispravno, ovaj nimalo lak posao.
  Pozdrav!

  • Novinar kaže:

   Poštovani,

   Kao što ste i sami rekli, sve informacije o našoj organizaciji dostupne su na sajtu APR-a.

   Srdačno,
   Redakcija KRIK

 2. Bubnjar kaže:

  Ljudi, samo napred! Podrška za neumoljivog Stevu i ekipu! Svako ko te zna, zna da si fanatik! 🙂 Go, KRIK, Go!

 3. stefan kaže:

  Kao gradjanin ove zemlje, zelim da vam se zahvalim na predanom radu. Svetlo u mraku; upravo to ste. Hvala sto postojite!

 4. Данко Б. Марин kaže:

  Хуље покушавају да се крију иза патриотизма, остају само хуље и увреда за патриоте и патриотизам!

 5. Dragan kaže:

  Informer nisu novine,Informer je vlast ! Mada to se zna.

 6. HVALA kaže:

  Redovito vas čitam, tj čitam samo vas, samo napred probudićete i druge, dosta bre ovog Cirkusa u Srbiji, vređaju nam svest i inteligenciju i unišavaju budućnost.. Bagra manipulantska…

 7. Neša kaže:

  Ovo sve oko off-shore kompanija i sa nervoznim reakcijama „Informer“-a i njemu sličnim podržavaocima klike na vlasti (koju smo, nažalost, sami izabrali) neodoljivo podseća na 1999.-2000. godinu (pa i na ranije, 1996. godinu), kada se u Srbiji konačno probudio onaj intelektualni duh i prkos i započela na svim frontovima sprdnja sa režimom – to je siguran znak da su uskoro gotovi. Ne mogu da sačekam taj dan – samo da nam opet ne zajašu neke druge budale, jer se u Srbiji pametni i pošteni ljudi ne bave politikom (uz časne izuzetke, za koje ću glasati).

 8. Миле kaže:

  Поштовани, колико год смеће попут режимских таблоида и функционера покушавало да Вас блати, толико Вам и тамне облаке доноси већина ових који вас “подржавају“, покушавајући да том “подршком“ стекну у јавности привид борбе за независно и истраживачко новинарство. Схватам да не можете другима бранити да вас подржавају али их не морате рекламирати. Поздрав.

 9. Jovan Beograd kaže:

  Puna podrska KRIKU! Pozovite Vucuce i Vucicevice da objave sudske presude o vasim lazima!