Novo odlaganje suđenja Koluviji, policajcima i pripadnicima bezbednosnih službi

Novo odlaganje suđenja Koluviji, policajcima i pripadnicima bezbednosnih službi

Predrag Koluvija (foto: Miodrag Ćakić /KRIK)

Suđenje pripadnicima policije, Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije da su čuvali imanje Predraga Koluvije „Jovanjica“ na kojem je pronađeno više od tone i po marihuane, danas je ponovo odloženo u Višem sudu u Beogradu. Iako je početak suđenja bio zakazan za maj prošle godine, ono se mesecima odlaže i praktično nije ni počelo.

Piše: Sara Smolović

Suđenje u javnosti poznato kao „Jovanjica 2“ odlaže se već mesecima, a nije održano ni danas. Razlog je, kako je novinarima rekao advokat Veljko Delibašić, to što u sud nije došao optuženi policajac Radovan Bojović jer je u bolnici.

Tako, ni godinu dana nakon podizanja optužnice, ovo suđenje praktično nije ni počelo – zbog stalnih odlaganja još nije završeno pripremno ročište, koje je početna faza suđenja i zatvoreno za javnost. Održano je samo jedno ročište u junu i od tada se odlaže – uglavnom zbog nedolazaka optuženih ili advokata.  

U ovom slučaju optuženi su Predrag Koluvija, policajci i pripadnici iz obaveštajnih agencija BIA i VOA. Policajci i bezbednjaci se terete da su obezbeđivali Koluvijino imanje „Jovanjica“ na kojem je pronađeno 1,6 tona marihuane, ali i da su mu dostavljali poverljive informacije iz policije, falsifikovali dokumentaciju, obezbedili specijalne policijske tablice i oružje. Za uzgajanje marihuane Koluviji se već sudi u drugom postupku.

Tužilac Saša Drecun u optužnici je citirao razgovore optuženih koji predstavljaju, kako tvrdi, ključne dokaze o radu ove kriminalne grupe. Oni su komunicirali koristeći  specijalnu aplikaciju „Razgovor“, u okviru koje su čak imali i grupu “Savet za bezbednost”. 

Ipak, sudeći po detaljima iz optužnice, deluje da istraga nije obavljena do kraja. Policijske tablice koje je Koluvija koristio vodile su do bivše državne sektretarke MUP-a Dijane Hrkalović, međutim, ona nije ni saslušana. Ovo isto važi i za tadašnjeg državnog sekretara MUP-a i člana SNS-a Milosava Miličkovića sa kojim je Koluvija imao sastanak u zgradi SIV-a 2016. Detaljnije pročitajte ovde.

Koluvija je, podsetimo, uhapšen u novembru 2019. i do septembra ove godine bio je u pritvoru. Tada ga je veće Apelacionog suda u Beogradu kojim je predsedavao sudija Zoran Savić pustilo u kućni pritvor sa nanogicom. 

Od tada, Koluvija se često pojavljivao u medijima nakonjenim režimu, poput tabloida „Objektiv“, „Informer“ i televizije Happy. U svojim medijskim nastupima, kao i u sudnici, tvrdi da je nevin i da je proces protiv njega nameštaljka policajaca koji su ga uhapsili. Koluviji, deluje, smeta i pisanje pojedinih medija o postupcima koji se vode protiv njega, pa je u dva navrata tužio portal KRIK i urednika Stevana Dojčinovića zbog navodnog kršenja pretpostavke nevinosti i povrede časti i ugleda i zahteva da mu isplatimo čak tri miliona dinara. 

Detalje o ovom slučaju pročitajte u sledećim pričama:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.