Zakazan početak suđenja za „Jovanjicu 2“

Zakazan početak suđenja za „Jovanjicu 2“

Foto: MUP/BIA/ VOA

Početak suđenja u slučaju „Jovanjica 2“ zakazan je za šesti i sedmi maj, rečeno je za KRIK iz Višeg Suda u Beogradu. U ovom slučaju optuženi su pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Vojnoobaveštajne agencije (VOA) da su štitili optuženog narko-bosa Predraga Koluviju i njegovu plantažu marihuane na imanju firme „Jovanjica“.

Piše: Sara Smolović

Nakon što je optužnica u slučaju „Jovanjica 2“ potvrđena sredinom prošlog meseca u Apelacionom sudu u Beogradu, zakazan je i početak suđenja – prva, pripremna ročišta, trebalo bi da budu održana 6. i 7. maja, rekla je danas za KRIK portparolka Višeg Suda u Beogradu Tatjana Tešić.

Predmet je ranije dodeljen sudiji Zoranu Ganiću – sudiji koji već vodi postupak protiv Predraga Koluvije i devetorice njegovih saradnika po optužbama da su proizveli više od tone marihuane na imanju firme „Jovanjica“. Ovo suđenje kolokvijalno se naziva „Jovanjica 1“. 

Još nije poznato da li će ova dva postupka biti spojena, a sudija Ganić će, kako je najavio, sa kolegama iz sudskog veća odluku doneti tek nakon što se održi pripremno ročište.

Optužnica protiv policajca i radnika bezbednosnih službi podignuta je u novembru prošle godine i optuženi se terete da su Predragu Koluviji, većinskom vlasniku firme „Jovanjica“, pružali bezbednosnu i logističku podršku oko imanja u Staroj Pazovi, na kome je proizvedeno više od tone marihuane. Osim toga, oni su Koluviji, kako tvrdi tužilaštvo, dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, specijalne policijske tablice, kao i lažno rešenje da je potpukovnik Vojnoobaveštajne agencije. 

Među ključnim dokazima tužilaštva je komunikacija koju su optuženi vodili u specijalno napravljenoj tajnoj aplikaciji „Razgovor“, u okviru koje su napravili čet-grupu „Savet za bezbednost“. Tu su se, kako se vidi iz razgovora citiranih u optužnici, dogovarali ko će kada da dežura i čuva imanje, ali i kako da utiču na saradnika koji je uhapšen sa oko 30 kila marihuane, koja, kako tvrdi tužilac Saša Drecun, „potiče sa ’Jovanjice’“. Pažnju su posvetili i medijima, pa su nakon hapšenja Koluvije u novembru 2019. pripadnici policije i bezbednosnih agencija smišljali kako da utiču na medije da se vest o hapšenju ne proširi. 

Osim toga, optužnica otkriva i da tužilac pojedine osobe nije pozvao na razgovor – tako, iako je istraga oko specijalnih policijskih tablica koje su obezbeđene Koluviji vodila do bivše sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, ona nije pozvana da da izjavu.

Većina optuženih u ovom slučaju braniće se sa slobode, osim Koluvije kome se već sudi, Saše Vujisića agenta VOA-e koji je u bekstvu i Koluvijinog ličnog vozača Miloša Tofilovića koji je takođe u pritvoru. Tofilović je nedavno uhapšen zbog šverca heorina u međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj je učestvovala i američka Agencija za borbu protiv protiv droga – DEA. 

Koluviji i devetorici njegovih saradnika – radnika sa imanja „Jovanjice“  u Staroj Pazovi, trenutno se sudi da su uzgajili 1,6 tona marihuane. Svi su negirali krivicu. Više o tome pročitajte ovde. 

Više o optužnici pročitajte u priči: Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane.

Pročitajte detalje iz optužnice za slučaj „Jovanjica 1“

Comments are closed.