Novo odlaganje suđenja Koluviji, policajcima i bezbednjacima

Novo odlaganje suđenja Koluviji, policajcima i bezbednjacima

Predrag Koluvija (foto: KRIK/arhiva)

Suđenje Predragu Koluviji, policajcima i pripadnicima bezbednosnih sužbi, u javnosti poznato kao „Jovanjica 2“, ni danas nije održano jer se na sudu nije pojavio jedan od optuženih, saznaje KRIK. Suđenje policajcima i bezbednjacima da su obezbeđivali Koluvijino imanje „Jovanjica“ na kojem je policija pronašla 1,6 tona marihuane, mesecima se odlaže i praktično još nije ni počelo. 

Piše: Sara Smolović 

Na današnje suđenje nije došao optuženi policajac Radovan Bojović iz zdravstvenih razloga, rekao je za KRIK njegov advokat Jugoslav Tintor. Suđenje je zbog toga odloženo, a sledeće je zakazano za početak aprila. 

Tintor kaže da je njegov branjenik zdravsteno loše, ali da se nada da će do sledećeg zakazanog termina biti bolje.

„Verujem da će do tada da bude sve u redu i da možemo da krenemo“, kaže Tintor.

Suđenje Predragu Koluviji i policajcima, pripadnicima Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženima da su štitili Koluviju i njegov navodno nelegalni biznis, praktično još nije počelo – od maja, za kada je bio zakazan njegov početak, održano je svega jedno pripremno ročište, koje je po zakonu zatvoreno za javnost. Od tada se konstantno odlaže. 

Razlozi su nepojavljivanje optuženih ili advokata, a jednom prilikom suđenje je odloženo jer je Koluvija otkazao punomoćje advokatima. Tada je dobio advokata po službenoj dužnosti, Aleksandra Živanovića, i on se odnedavno pridružio Koluvijinom advokatskom timu i u drugom postupku koji se protiv njega vodi zbog proizvodnje marihuane na „Jovanjici“. 

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su policajci i bezbednjaci Koluviji pružali bezbednosnu i logističku podršku za gajenje marihuane na imanju „Jovanjica“, na kojem je policija 2019. pronašla više od tone i po marihuane.

To su, tvrdi tužilaštvo, radili na različite načine – Koluviji su dostavljali poverljive podatke iz policije, obezbedili mu specijalne policijske registarske tablice, lažno rešenje da je potpukovnik VOA-e, kao i oružje Osim toga, i lično su fizički obezbeđivali ovo imanje u Staroj Pazovi, piše u optužnici. 

Među dokazima tužilaštva su i poruke koje su optuženi razmenjivali u aplikaciji „Razgovor“ u kojoj su neki od njih imali i grupni čet koji se zvao „Savet za bezbednost“. Tužilac Saša Drecun u optužnici je citirao neke od tih poruka. Koluvija i njegovi advokati tvrde da je telefonima manipulisano, te da su dokazi protiv njega namešteni.

Pojedini detalji u optužnici ukazuju i da istraga nije do kraja obavljena. Tako, kada je isptivano odakle Koluviji specijalne policijske tablice, tužilac je došao do bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, ali je nije ni saslušao. Isto tako, Koluvija je sa tadašnjim, takođe državnim sekretarom Milosavom Miličkovićem i članom Srpske napredne stranke, imao sastanak u zgradi SIV-a, ali ni on nije saslušan u istrazi. 

Koluvija je uhapšen u novembru 2019. i od tada se nalazio u zatvorskom pritvoru sve do septembra prošle godine, kada ga je veće Apelacionog suda kojim je predsedavao sudija Zoran Savić poslalo u kućni pritvor sa nanogicom. 

Od tada, Koluvija je prisutan u medijima i aktivan na društvenim mrežama. U nastupima tvrdi ono što je iznosio u svojoj odbrani u Višem sudu u Beogradu – da je nevin i da je proces koji se vodi protiv njega nameštaljka.

Više o slučaju pročitajte u sledećim pričama:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.