Slučaj „Jovanjica“: Mrđa izneo odbranu, negirao krivicu

Slučaj „Jovanjica“: Mrđa izneo odbranu, negirao krivicu

Predrag Koluvija (foto: KRIK arhiva)

Sergej Mrđa, optuženi član kriminalne grupe kojoj se sudi za proizvodnju 1,6 marihuane na imanju „Jovanjica“, danas je negirao krivicu i osporavao navode iz optužnice. Mrđa, za koga tužilaštvo tvrdi da je blizak saradnik optuženog šefa grupe Predraga Koluvije, danas se prvi put pojavio na sudu pošto je donedavno bio u bekstvu.

Piše: Sara Smolović

Danas su prvi put od početka suđenja Predragu Koluviji i njegovim saradnicima za proizvodnju više od tone i po marihuane, koje traje godinu i po dana, u sudnici Višeg suda u Beogradu prisustvovali svi optuženi, njih desetorica. 

To se desilo pošto je Sergej Mrđa, kako tvrdi tužilaštvo, Koluvijin blizak saradnik, posle više od dve godine bekstva nedavno izručen Srbiji iz Bosne i Hercegovine. 

Mrđa, koga tužilaštvo tereti da je naređenja optuženog šefa grupe Koluvije prenosio ostalima i nadzirao proizvodnju marihuane, danas je iznosio odbranu. On je negirao krivicu i odbio da odgovara na pitanja tužioca Saše Drecuna. 

„Osporavam navode da sam bio član organizovane kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom droge… Osporavam da je takva grupa uopšte postojala“, kazao je Mrđa, a odbranu je čitao sa papira. 

„Osporavam da sam nadzirao proizvodnju droge, od Predraga Koluvije nikad nisam dobio naređenja.“

Mrđa je potvrdio da je bio upravnik imanja.

„Na ‘Jovanjici’ sam radio od 2017. Tokom 2019. sam bio domaćin imanja. Moj glavni posao je bio da dočekujem neke majstore. Dočekivao sam goste ili posetioce ukoliko Predrag Koluvija nije bio tu“, objasnio je.

Istakao je i da se na imanju, u hladnjači, do 2019. godine skladištio krompir, a da su se posle tu nalazile biljke industrijske konoplje. Rekao je da su radnici imali zaštitnu opremu kako ne bi kontaminirali biljke. 

Mrđa je govorio i o svom bekstvu i rekao da je posle policijskog upada na „Jovanjicu“ u novembru 2019. godine bio u policiji i dao iskaz, ali da tada nije obavešten da je osumnjičen i da ne sme da putuje. 

„Posle izvesnog vremena sam otišao u Banjaluku gde mi žive i roditelji… Prateći preko medija šta se dešava za „Jovanjicu“, smatrao sam da nema uslova za pravedno suđenje i nisam dolazio. Sada mislim drugačije pa sam došao“, istakao je aludirajući na to da su mediji loše izveštavali o ovom slučaju. 

Marihuana na „Jovanjici“ (foto: MUP)

Mrđa se osvrnuo i na deo optužbi u vezi sa tajnom komunikacijom i korišćenjem aplikacije „Razgovor“ za koju tužilaštvo tvrdi da su je koristili Koluvija i Mrđa, kao i policajci i pripadnici bezbednosnih službi BIA i VOA kojima se sa Koluvijom sudi u odvojenom postupku – „Jovanjici 2“. Ovu aplikaciju koristili su kako bi se dogovarali u vezi sa proizvodnjom droge i njenog obezbeđivanja, tvrdi tužilaštvo, a poruke koje su razmenjivali su dokaz na suđenju. 

„Nisam imao aplikaciju „Razgovor“, već sam koristio „Vocap“, „Vajber“ i „Telegram“. Komunikacija navedena u optužnici nije autentična“, rekao je Mrđa i tako se pridružio tvrdnjama Koluvije, da su dokazi praktično namešteni. 

Tajne poruke

Neke od poruka koje su Mrđa i ostali optuženi razmenjivali tužilac je citirao u optužnici koju je podigao protiv Koluvije, policajaca i bezbednjaka, a koja se kolokvijalno zove „Jovanjica 2“. U oktobru 2019, tvrdi tužilac, Mrđa i Koluvija su razmenjivali poruke o predaji droge Aleksandru Tošiću, optuženom pripadniku BIA-e.

„19,4 AMX i 0,6 ima od MM, OG i GG“, poslao je Mrđa poruku Koluviji, a tužilac tvrdi da su oznake MM, OG i GG skraćenice za sorte marihuane. Koluvija ga je zatim pitao „Znači 20?“, a Mrđa odgovorio: „To ćemo im upakovati kako ima, za probu. Da.“ 

Koluvija ga je potom pitao: „To je sutra spremno?“, a Mrđa mu odgovorio: „Biće u petak spakovano. Može i sutra ako hoćeš“. 

Tužilac tvrdi da su navedene skraćenice pronađene i na vratima podrumskih prostorija u kojima je pronađena marihuana.

Kako se vidi iz optužnica, Koluvija se brinuo da DNK njegovih radnika ne budu pronađeni na biljkama. 

„Svaki paket prolazi kroz dve ruke, sredstvo za staklo i magična, danas je Miloš (Tofilović) dirnuo ova tri poslednja, pa ću javiti Manojlu da ta tri opet prebriše“, obaveštavao je Mrđa svog šefa Koluviju o, kako tvrdi tužilac, oprezu prilikom pakovanja i prenošenja droge. Tužilac tvrdi da je Miloš, ustvari Miloš Tofilović, Koluvijin vozač i koji je bio zadužen za prenošenje droge. On je takođe optužen u postupku „Jovanjica 2“. 

Mrđa je, osim uloge „domaćina na imanju“, kako je danas i sam potvrdio, bio direktor jedne od brojnih Koluvijinih firmi koja se bavi računarskim programiranjem „Xtrasoft“, a to je učinio jer ga je, kako kaže, Koluvija zamolio.

Nastavak suđenja zakazan je za sredinu marta, a već sutra Koluviju, policajce i bezbednjake očekuje suđenje u postupku „Jovanjica 2“. 

U oba suđenja za slučaj „Jovanjica“, optuženo je ukupno 18 osoba, a jedan od njih i dalje je u bekstvu – Saša Vujisić, pripadnik VOA-e. Mrđa je trenutno u pritvoru, a ostali se ili brane sa slobode ili su u kućnom pritvoru sa nanogicom. 

Više o slučaju pročitajte u sledećim pričama:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.