Novinari KRIK-a dobitnici EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Novinari KRIK-a dobitnici EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Dobitnici nagrade

Novinari KRIK-a dobitnici su prve nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodeljuje delegacija Evropske unije u Srbiji. Nagrađeni su za serijal priča o klanu narko-bosa Darka Šarića koji je žiri nazvao „primerom vrhunskog rada koji ima globalnu važnost“.

Najbolje istraživačke priče u prošloj godini su četiri teksta KRIK-a o Darku Šariću, ocenio je tročlani žiri i novinarima KRIK-a dodelio prvo mesto. Dobitnici nagrade su Stevan Dojčinović, Bojana Jovanović, Milica Vojinović i Ana Adžić. 

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović kazao je da je Šarićev klan počeo na istražuje na početku svoje karijere, i da sada, više od 10 godina kasnije, dobija nagradu za nova otkrića o ovom klanu. Naveo je da je jedna od nagrađenih priča zasnovana na primeni novih tehnologija – softveru za prepoznavanje lica zahvaljujući kome su utvrdili da je jedan od pripadnika Šarićevog klana mrtav.

Ove godine je, umesto tri, dodeljeno pet nagrada, dve druge i dve treće.

Druge nagrade dobili su CINS za serijal tekstova o finansiranju političkih partija i novinarka BIRN-a Jelena Zorić za tekstove o psihijataru koji je upisivao lažne dijagnoze pacijentima zbog kliničkog ispitivanja i ulozi institucija u ovom ispitivanju.

Treću nagradu podelili su istraživački tim CINS-a i BIRN-a za serijal priča o izvozu srpskog oružja i novinar NIN Vuk Cvijić za tekstove o vezama kriminalnih krugova i visokih državnih funkcionera.

U žiriju su ove godine bili profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević, novinarka i članica Saveta za štampu Tamara Skroza i predsednik Centra za istraživačko novinarstvo Hrvatske Saša Leković. 

Milivojević je u ime žirija rekla da su imali težak zadatak bio težak.

„Glavni utisak žirija je hrabrost, upornost, istrajnost i profesionalnost, koji nas hrabre da je u Srbiji novinarstvo u rukama pravih novinara“, naglasila je Milivojević.

KRIK je i prošle godine osvojio prvu nagradu – za serijal tekstova o kriminalnom klanu Veljka Belivuka, a nagrađeni su i 2019. za istraživačku priču o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara i zemunskog klana.

Pročitajte nagrađene priče:

Ubistvo Šarićevog saradnika: „Pokušali smo sve i ne ide“

Istraga šverca kokaina Šarićevih saradnika: otmica kamiona, ekipa na „poligrafu“ i kineski krijumčari novca

Detalji istrage protiv Šarića: Snajper za ispraćaj svedoka saradnika na „dug put”

Smrt u Paragvaju: još jedan Šarićev saradnik najverovatnije mrtav

Comments are closed.