Ninić: Vlast ne želi da ispita „Švajcarske tajne“ jer bi tako otvorila „Pandorinu kutiju korupcije“

Ninić: Vlast ne želi da ispita „Švajcarske tajne“ jer bi tako otvorila „Pandorinu kutiju korupcije“

Ivan Ninić (foto: N1)

Advokat Ivan Ninić kaže za KRIK da bi tužilaštvo trebalo da istraži otkrića KRIK-a o tajnim računima u Švajcarskoj, ali da ne očekuje da se to desi jer bi se time, kako kaže, otvorila „Pandorina kutija korupcije“. Račune u Švajcarskoj imali su bivši i aktuelni javni funkcioneri, saradnik narko-bosa, biznismeni, kao i sudija, otkrio je KRIK u međunarodnom istraživanju „Švajcarske tajne“.

Piše: Milica Vojinović

Ninić navodi da bi tužilaštvo trebalo da proveri otkrića KRIK-a da su javni funkcioneri, među kojima bivši potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović i sadašnji direktor „Puteva Srbije“, imali i do dva miliona franaka na tajnim računima u švajcarskoj banci.

„Ne očekujem da će se to desiti zato što se time otvara Pandorina kutija. Nisu samo ovi funkcioneri u toj kategoriji, verujem da mnogi iz sadašnje vlasti funkcionišu na ovaj način i nije im u interesu da otvaraju ovu temu“, navodi Ninić i dodaje da građani imaju utisak da se novac od korupcije u velikim infrastrukturnim projektima preliva na ofšor račune jer „niko neće da rizikuje da taj novac drži u Srbiji.“

Odgovor Dragoslava Petrovića koji je negirao da je imao račun sa gotovo dva miliona franaka u švajcarskoj banci, Ninić ocenjuje kao neozbiljan i podseća da je Petrović bio na značajnoj funkciji i učestvovao u finansiranju kapitalnih projekata.

„Petrović je potpuna misterija jer količina novca koja se spominje ne može biti u korelaciji ni sa njegovim prihodima niti imovinom koju je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije “, kaže Ninić.

Zoran Drobnjak bi, navodi Ninić, kao aktuelni funkcioner trebalo Agenciji ili tužilaštvu da objasni poreklo pola miliona švajcarskih franaka koje je čuvao na računu u ovoj zemlji.

„Agencija ima osnova da otvori postupak, a ako nema ona kapacitete da utvrdi poreklo novca treba da se obrati tužilaštvu“, ističe Ninić.

Ipak, Ninić ističe da ne veruje da će ijedna institucija reagovati s obzirom da to nije u interesu vlasti.

„Ova vlast neće da ustanovi princip provere ovih navoda jer time seče granu na kojoj sedi“, zaključuje on.

Istraživanje „Švajcarske tajne“ u kojima su učestvovali brojni svetski mediji, među kojima i KRIK, zasnovano je na procurelim podacima o računima u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ koje je izvor dostavio novinarima. Među vlasnicima računa novinari su otkrili kriminalce, diktatore, obaveštajace, ljude pod sankcijama, kao i političare sa ogromnim bogatstvom.

KRIK je u okviru ovog istraživanja analizirao račune srpskih državljana i otkrio da su, između ostalog, klijenti švajcarske banke bili Petrović i Drobnjak, ali i Rodobljub Radulović, saradnik narko-bosa Darka Šarića, Bojan Krišto, saradnik bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, Milutin Lević, bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a, kao i sudija Milena Trgovčević-Prokić.

Pročitajte KRIK-ova otkrića iz „Švajcarskih tajni“:

Sudija iz Beograda u švajcarskoj banci imala više od 400 hiljada franaka

Direktor „Dedinja“ imao pola miliona franaka u banci u Švajcarskoj

Proizvođač vojne opreme Mile Dragić imao račune u švajcarskoj banci

Na švajcarskom računu bivšeg pokrajinskog sekretara gotovo dva miliona franaka

Bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a Milutin Lević imao više od pola miliona franaka u Švajcarskoj

Radulović otvarao tajne račune u Švajcarskoj iako je bio pod istragom američkih vlasti

Direktor „Puteva Srbije“ Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj

Dinkićev pulen Krišto imao milione na švajcarskim računima

Optuženi direktor „Centroprojekta“ na računu u Švajcarskoj imao dva miliona franaka

Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Comments are closed.