Direktor „Dedinja“ imao pola miliona franaka u banci u Švajcarskoj

Direktor „Dedinja“ imao pola miliona franaka u banci u Švajcarskoj

Milovan Bojić (foto: Medija centar)

Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i blizak saradnik nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, od sredine devedesetih godina imao je dva računa u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ i više od pola miliona franaka na njima, pokazuju podaci procureli u međunarodnom projektu „Švajcarske tajne“. Bojić je za KRIK rekao da je račune otvorio zbog lečenja svoje dece, ali nije odgovorio na pitanja o poreklu novca.

Piše: Jelena Radivojević

Milovan Bojić, nekadašnji potpredsednik Vlade i ministar zdravlja tokom vladavine Slobodana Miloševića, u vreme sankcija Jugoslaviji 1994. i 1995, otvorio je dva računa u švajcarskoj banci „Credit Suisse“, pokazuju bankovni podaci procureli u međunarodnom novinarskom istraživanju „Švajcarske tajne“ u kome je učestvovao KRIK.

Švajcarske tajne
Istraživanje „Suisse Secrets“ (Švajcarske tajne) zasnovano je na procurelim podacima o računima u švajcarskoj banci koje je izvor dostavio novinarima nemačkog lista „Zidojče cajtung“. U istraživanju je učestvovalo ukupno 48 redakcija iz 39 država, a među kojima su novinarska mreža OCCRP i KRIK. KRIK je analizirao podatke koji imaju veze sa Srbijom.

Na jednom od računa Bojić je imao više od pola miliona franaka (gotovo 350 hiljada evra) u avgustu 2003. Na drugom računu najveći iznos bio je u oktobru 2007. godine – tada se na njemu nalazilo oko 380 hiljada franaka (više od 200 hiljada evra). 

Novinarki KRIK-a Bojić je rekao da je račune otvorio zbog lečenja svoje dece u inostranstvu.

„Ja sam imao bolesnu decu i lečio sam ih u Švajcarskoj, čak je jedna i umrla. I dalje mi to izaziva stres i ne bih mogao uopšte da govorim o tome. U tim uslovima obustavljenog platnog prometa nije se moglo lečiti drugačije već na taj način“, rekao je Bojić.

On nije objasnio odakle mu novac koji je bio na računima u Švajcarskoj.

„Ja vam pričam sada i kao roditelj i kao čovek. Prošao sam sve specijalne finansijske istrage koje je mogao jedan čovek da prođe – i novac od oca i od majke i od dede i babe i po muškoj i po ženskoj liniji“, rekao je Bojić.

„Sve što imate, ako imate nešto za mene, dajte tužilaštvu i obogatite slučaj, ali ja ću svoj ugled i dostojanstvo da štitim. Toliko od mene“, zaključio je.

Da Bojić ima račune u Švajcarskoj srpskom tužilaštvu je poznato još od 2001. godine kada su švajcarske vlasti na zahtev Srbije utvrdile da nekoliko najbližih Miloševićevih saradnika ima račune u toj zemlji, pa su im blokirali sredstva. Na Bojićeva dva računa bilo je oko 800.000 švajcarskih franaka. 

O ovim računima u javnosti su tada govorili brojni državni zvaničnici koji su građanima obećavali da će novac biti vraćen u državni budžet. Tako je, između ostalih, direktor Republičke uprave javnih prihoda Aleksandar Radović obećao da će protiv svih vlasnika tajnih računa biti podnete krivične prijave. 

Posle godinu dana blokade, Švajcarci su Bojiću vratili novac jer srpsko tužilaštvo nije pokrenulo nikakav postupak protiv njega. 

Istraga je otvorena kasnije, a protiv Bojića je 2005. podignuta i optužnica.

Optužbe

Bojić je 2005. optužen da je devedesetih malverzacijama izvlačio novac iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ na čijem čelu je bio dugi niz godina.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Bojić početkom aprila 1995. godine naložio da se novac naplaćen od stranaca koji su lečeni na Institutu ne uplaćuje na devizni račun bolnice, već da se stavlja u posebnu deviznu blagajnu. Novac se koristio, kako je tvrdilo tužilaštvo, za plaćanje stručnih putovanja u inostranstvo i štampanje knjige „Masoni u Jugoslaviji“.

Upravo u vreme za koje je tužilaštvo sumnjičilo Bojića da je naneo štetu institutu – on je otvarao račune u Švajcarskoj.

Bojić je u aprilu 2012. osuđen na 10 meseci zatvora. Ova presuda je potom ukinuta, a Bojić je nakon promene vlasti pravosnažno oslobođen u oktobru 2015. zbog nedostatka dokaza.

„Insajder“ je 2006. otkrio da je Bojić sklopio sporan posao 1996, kada je od firme „NGIC Medical Equipment“ kupio medicinsku opremu za „Dedinje“ vrednu 14,5 miliona maraka, a koja zbog lošeg kvaliteta nikada nije upotrebljena. 

Bojić je, paralelno sa lekarskom karijerom, gradio i političku – najpre je bio član Miloševićeve Socijalističke partije Srbije (SPS), da bi se odmah po osnivanju učlanio u Jugoslovensku levicu koju je predvodila predsednikova supruga Mirjana Marković. 1997. je postao narodni poslanik, a naredne godine i potpredsednik Vlade.

Bio je i član tima lekara lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja koga je posećivao u Hagu gde mu se sudilo za zločine protiv čovečnosti. Kao član SRS-a učestvovao je u Šešeljevoj predsedničkoj kampanji na proleće 2017. U septembru iste godine, na predlog Ministarstva zdravlja, vratio se na čelo Instituta „Dedinje“.

Iz švajcarske banke nije odgovoreno na pitanja novinara o konkretnim računima i klijentima, ali je saopšteno da banka „posluje u skladu sa svim globalnim i lokalnim zakonima i propisima“.

Pročitajte KRIK-ova otkrića iz „Švajcarskih tajni“:

Proizvođač vojne opreme Mile Dragić imao račune u švajcarskoj banci

Na švajcarskom računu bivšeg pokrajinskog sekretara gotovo dva miliona franaka

Bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a Milutin Lević imao više od pola miliona franaka u Švajcarskoj

Radulović otvarao tajne račune u Švajcarskoj iako je bio pod istragom američkih vlasti

Direktor „Puteva Srbije“ Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj

Dinkićev pulen Krišto imao milione na švajcarskim računima

Optuženi direktor „Centroprojekta“ na računu u Švajcarskoj imao dva miliona franaka

Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Comments are closed.