Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Vuk Hamović (foto: screenshot N1)

Poznati trgovac električnom energijom Vuk Hamović imao je račun u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ na kome je bilo 12,5 miliona franaka (oko 11,5 miliona evra), pokazuju podaci procureli u međunarodnom projektu „Švajcarske tajne“. Hamović nije želeo da odgovori na pitanja novinara OCCRP-ja u vezi sa ovim računom. 

Izvor: OCCRP

Račun u Švajcarskoj Hamović je otvorio 2006. godine, pokazuju podaci procureli u okviru međunarodnog novinarskog istraživanja „Švajcarske tajne“. Najveći iznos na računu bio je u oktobru 2015. godine – 12,5 miliona švajcarskih franaka (oko 11,5 miliona evra).

Hamović nije želeo da odgovori na pitanja novinara OCCRP-ja u vezi sa ovim računom.

Švajcarske tajne
Istraživanje „Suisse Secrets“ (Švajcarske tajne) zasnovano je na procurelim podacima o računima u švajcarskoj banci koje je izvor dostavio novinarima nemačkog lista „Zidojče cajtung“, a on ih podelio sa novinarskom mrežom OCCRP. U istraživanju je ukupno učestvovalo više od 160 novinara iz 48 redakcija iz 39 država. KRIK je bio deo ovog novinarskog tima i analizirao podatke koji imaju veze sa Srbijom.

Banka „Credit Suisse“ nije odgovorila na pitanja novinara o konkretnim računima ili klijentima, samo je saopštila da „posluje u skladu sa svim globalnim i lokalnim zakonima i propisima“.

Hamović je poslovno iskustvo stekao na čelu jugoslovenskih državnih energetskih kompanija. Nakon raspada zemlje devedesetih godina Hamović je trgovao strujom i dugovanjima novoformiranih preduzeća u bivšim jugoslovenskim državama i tako stekao veliko bogatstvo. Poslove je obavljao preko svoje kompanije „Energy Financing Team (EFT)”. 

Ovaj poznati biznismen nikada nije optužen za neko krivično delo, ali njegovo poslovanje privlačilo je pažnju tužilaca i istražitelja u više zemalja.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2004. godine objavilo je izveštaj u kome navodi da postoje indicije da je Hamović preko svoje kompanije umešan u zloupotrebu novca, kada je uz velike provizije davao kratkoročne pozajmice Elektroprivredi Crne Gore. Istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza i zato što je slučaj preuzela Kancelarija za ozbiljne prevare Velike Britanije (SFO). Nakon godinu dana, SFO je obustavio istragu.

Nekoliko godina kasnije, kako je objavio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), EFT-ovo trgovanje dugovanjima istraživali su Kancelarija za teške prevare Velike Britanije, USAID, bosansko-hercegovačko i srpsko tužilaštvo. Ipak, niko nije optužio Hamovića ni za kakvo krivično delo. 

Hamovićev sin Miloš Hamović pominje se u optužnici koju je 2011. godine Specijalno tužilaštvo u Republici Srpskoj podiglo protiv Zorana Ćopića za pranje kokainskog novca grupe narko-bosa Darka Šarića. Prema navodima optužnice, Ćopić je u toku 2009. godine dogovorio transfer od oko 250.000 evra sa Milošem Hamovićem i drugim neimovanim osobama iz firmi sa Britanskih Devičanskih Ostrva, Delavera i Kipra. Iz EFT-a za CIN je tada rečeno da Hamović nikada nije čuo za Ćopića niti je sa njim imao poslovne ili bilo kakve druge odnose.

Ime Vuka Hamovića pominjalo se i u drugim velikim međunarodnim novinarskim projektima poput „Panamskih papira“ koji su otkrili njegovo poslovno partnerstvo sa biznismenom Zoranom Drakulićem. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte priče iz projekta „Švajcarske tajne“:

Radulović otvarao tajne račune u Švajcarskoj iako je bio pod istragom američkih vlasti

Dinkićev pulen Krišto imao milione na švajcarskim računima

Optuženi direktor „Centroprojekta“ na računu u Švajcarskoj imao dva miliona franaka

Više o projektu „Švajcarske tajne“ pročitajte ovde

Podržite KRIK i pomozite da nastavi da otkriva korupciju i kriminal! Više o tome kako možete da uplatite donaciju, pročitajte na ovom linku. Hvala na podršci!

Comments are closed.