Najpoznatiji Srbi koji se pojavljuju u „Panama papers“

Najpoznatiji Srbi koji se pojavljuju u „Panama papers“

U dokumentaciji koja je procurila iz jedne od vodećih agencija za registrovanje ofšor firmi, pojavljuju se imena različitih domaćih biznismena. KRIK otkriva ko su najpoznatiji ljudi iz Srbije koji su osnivali ofšor kompanije preko agencije „Mossack Fonseca“, a u narednim danima objavljivaćemo i najinteresantnije priče o njima.

Piše: Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK

Istraživanje „Panama Papers“ koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i nemački list „Zidojče cajtung“, u kom su učestvovali istraživački novinari iz više od 100 svetskih medija, otkriva da su vlasnici ofšor kompanija, koje se često koriste za obavljanje tajnih poslovnih aranžmana i izbegavanje plaćanja poreza, istaknuti svetski političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog miljea, ali i javne ličnosti.

Doniraj KRIK_300x140KRIK je učestvovao u ovom projektu i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom. U ovoj priči otkrivamo koji poznati srpski državljani su koristili usluge agenta „Mossack Fonseca“ za osnivanje skrivenih kompanija u poreskim rajevima. Među njima su osobe koje su već otkrivene u bazi dokumenata.

To što neko poseduje ofšor kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu se koristiti za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo.

Neke od osoba koje se pominju u tekstu bile su pod istragama ili su optužene za krivična dela koja se tiču poslovanja u ofšoru. Drugi su, međutim, koristili ove firme u zakonitim okvirima. U nastavku saznajte i neke interesantne detalje koje otkriva ova baza.

Veza u Emiratima

Porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić, jedan je od onih koji se pojavljuju u bazi.

Vladimir Delić

Vladimir Delić

Delić je 2009. godine napustio Srbiju, nakon što je državi vratio finansijski propalu fabriku vagona „Bratstvo“ koju je privatizovao sa ocem Siniše Malog, Borislavom. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio privatizovanu firmu. On je zalagao imovinu „Bratstva“ kod banke, a njegova kiparska firma „Unibros“ je na osnovu toga podigla kredit od oko 3,7 miliona evra.

„Panama Papers“ baza otkriva da se Delić 2013. godine preselio u Dubai odakle rukovodi velikim novcem. Prošle godine otvorio je dve ofšor firme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a kupio je i panamsku kompaniju koja se bavi međunarodnim prevozom robe prekookeanskim brodovima.

Delić je u razgovoru sa novinarima KRIK-a potvrdio da osniva kompanije u UAE, ali one, prema njegovim rečima, nemaju veze sa Sinišom Malim. Negirao je i da je učestvovao u malverzacijama s Bratstvom. Detaljnu priču o Delićevim kompanijama, KRIK će objaviti u narednim danima.

Agent „Mossack Fonseca“ savetovao Malog kako da proda „Beopetrol“

U „Panama papers“ bazi se ne pojavljuje dokumentacija o kompanijama gradonačelnika Beograda Siniše Malog, za kojeg je KRIK ranije otkrio da upravlja nad četiri firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva – jer je on koristio drugog agenta za osnivanje ofšor kompanija.

Novinari KRIK-a su, međutim, otkrili da je Mali pre više od deset godina sarađivao sa predstavnikom „Mossack Fonseca“ za Srbiju – Markom Harisonom.

Tada je Mali vodio sektor za tendere u Agenciji za privatizaciju i u ime države dogovarao prodaju benzinskih pumpi „Beopetrol“, a Harison je bio angažovan kao savetnik Agencije upravo pri privatizaciji „Beopetrola“.  

Pumpe su prodate ruskom „Lukoilu“, a Savet za borbu protiv korupcije nazvao je ovu privatizaciju koruptivnom i utvrdio da je „Beopetrol“ oštećen za više od 100 miliona evra. Ova institucija je podnela krivičnu prijavu, ali do danas istraga nije završena.

Novinari KRIK-a su pre pola godine otkrili da je Siniša Mali, kao direktor dve ofšor firme, kupio 24 apartmana u Bugarskoj tokom 2012. i 2013, upravo od bivšeg direktora srpskog „Lukoila“. KRIK-ovo otkriće je, izgleda, uznemirilo Harisona.

Harison je nedelju dana nakon što je KRIK objavio priču poslao mejl centrali agencije „Mossack Fonseca“ i raspitivao se o Siniši Malom i njegovim firmama, pokazuje interna mejl prepiska. Insistirao je da mu se hitno odgovori.

U mejlu Harison konstatuje da je Mali postavljen za direktora ofšor kompanija „Brigham Holding & Finance Inc“ i „Etham Invest & Finance Corp“ tokom jula i avgusta 2011. godine i pita za trenutno stanje ovih kompanija. Ove firme kupile su apartmane na bugarskom primorju.

Harisonu su odgovorili da Siniša Mali nije njihov klijent i da nemaju uvid u dokumentaciju s obzirom da je Mali koristio usluge druge agencije – „Trident Trust Company“. Agent „Mossack Fonseca“ dodaje u mejlu da za informacije o Malom može da pita „Trident“, ali da sumnjaju da će ih dobiti.

Mali već pola godine odbija intervju sa novinarima KRIK-a.

Gledanje kroz prste

Kontroverzni srpski biznismen Igor Sabo koji je više od decenije umešan u finansijski kriminal, koristio je usluge agencije „Mossack Fonseca“ za izgradnju mreže ofšor kompanija.

Njegove kompanije korišćene su za izvlačenje novca iz privatizovanih preduzeća, optužen je za zloupotrebe u slučaju „Azotara“, a blisko je sarađivao i sa Zoranom Ćopićem koji je u Bosni osuđen za pranje kokainskog novca Darka Šarića. Sabo je osuđen zbog zloupotreba u privatizaciji kompanije Zvezda. Prema optužnici, iz ove firme je izneto preko pola miliona evra i uplaćeno na račun ofšor kompanije „Limess Limited” u kojoj je Sabo bio direktor, a koja je osnovana kod „Mossack Fonseca“.

Agenti iz „Mossack Fonseca“ znali su da je Sabo osuđen u ovom slučaju, kao i da je protiv njega podignuto nekoliko optužnica – pokazuju mejlovi koji se nalaze u bazi ICIJ-a. Oni su, ipak, nastavili da sarađuju sa njim.

Sabo je novinarima KRIK-a rekao da nije vlasnik kompanija osnovanih kod „Mossack Fonesca“, već da je samo njihov zastupnik. Objasnio je da su one osnovane kako bi trgovale veštačkim đubrivom sa Slovačkom i Južnoafričkom republikom, ali da nisu imale nikakve poslove u Srbiji. Uskoro više o ovom slučaju na sajtu KRIK.

Kiparski novac

Vuk Hamović

Vuk Hamović

Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Kipar. Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom ofšor kompanija, na Kipar izneo preko milijardu nemačkih maraka ukradenih od građana Srbije.

Novi podaci pokazuju da je srpski biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznet deo novca iz Srbije.

Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje u bazi se kao Drakulićev poslovni partner u kompaniji „Petromed Ltd“. On i Drakulić osnovali kod agenta „Mossack Fonseca“ početkom 90′ godina zajedničku kompaniju.

Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, takođe se pojavljuje u bazi. Postao je u maju 2012. godine direktor ofšor kompanije „Blue Earth Refineries Inc“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Tri meseca nakon toga, kompanija je promenila ime u „Accelonic ltd“. Novinari KRIK-a nisu uspeli da utvrde koja je bila svrha ove kompanije. Novinari su ga zvali na kućni broj, ali se nije javljao.

Prodaja reklamnog prostora preko ofšora

Srđan Šaper

Srđan Šaper

Srđan Šaper, jedan od važnijih „igrača“ u oglašavanju u Srbiji i jedna od najmoćnijih osoba u medijima, prema listi koju je objavio „Blic“, koristio je ofšor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u ofšor destinacije – ostrva Niue, Samoa, Bahami. Šaper je vlasnik kompanije „Mediapool“ u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu ofšor firmu, na koju je slao novac. Ovaj novac zaradio je prodajući prostor za oglašavanje na najvećim nacionalnim televizijama – Radio televiziji Srbije i televiziji Pink. Transfer od tri miliona evra moguće je do detalja rekonstruisati na osnovu dokumentacije koja se nalazi u bazi ICIJ-a, a o čemu će KRIK pisati u posebnoj priči.

Nakon poziva na intervju sa novinarima KRIK-a, iz Šaperove kompanije su nam samo poslali njegovu izjavu. U njoj Šaper nije govorio o svom poslovanju preko ofšor firmi, već je dao uopšteni odgovor kako je to legalan način poslovanja za koji se mnogi investitori odlučuju.

Sakriven ruski interes u Srbiji

Projekat “Panama papers“ pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija registrovanih u poreskim rajevima. Baza otkriva četiri bogata Rusa koji na taj način posluju u Srbiji, a neki od njih se nalaze na listi lica kojima je zabranjeno da putuju i posluju u Evropskoj uniji (EU).

Milan Popović

Milan Popović

Ruski oligarh Igor Rotenberg je posredstvom ofšor kompanije kupio akcije privatizovane građevinske firme „PPT Inženjering“.

Iza mreže ofšor kompanija, poznati srpski biznismen Milan Popović ušao je partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak Vladimiru Putinu. Rotenbergov otac i Malofejev nalaze se na listi lica kojima je EU uvela sankcije. Popović je novinarima KRIK-a odgovorio na neka od pitanja u vezi sa njegovim partnerstvom sa Malofejevim.

Baza otkriva još neke ruske moćnike koji su kroz ofšor kompanije poslovali sa Srbima. Detalje će KRIK objaviti u posebnoj priči.

Poznata imena iz biznisa

Baza otkriva da su mnogi drugi uticajni domaći biznismeni otvarali ofšor kompanije preko agencije „Mossack Fonesca“

Vojin Lazarević je posredstvom svoje kompanije „Rudnap Group“ 2007. kupio ofšor firmu „Giralia Resources Limited“ sa Sejšela. Svrha ove ofšor firme je nepoznata. Novinari KRIK-a su kontaktirali „Rudnap“, ali na mejl do danas nije odgovoreno.

Miodrag Kostic

Miodrag Kostić

Jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom, Miodrag Kostić, pojavljuje se u bazi kao biznismen u čije je ime izvršen transfer 368.000 evra sa računa ofšor kompanije „Kelt Asset Management“ sa Paname na „Venturer Management AG“. „Venturer Management AG“ posedovala je akcije u AIK banci, koju Kostić kontroliše. Ovom biznismenu su novinari KRIK-a poslali pitanja, ali nije odgovorio.

Predrag Lučić, vlasnik „Lučić Invest“ i „Panonke“, još jedan je srpski biznismen koji se pojavljuje u bazi dokumenata „Panama papers“. Osnivač je dve ofšor kompanije – „Bluering LTD“ i „LP Line Investment“ 2005. i 2006. godine na Sejšelima. U bazi nema detalja o poslovanju ovih kompanija.

Lučić je novinarima KRIK-a rekao da ove dve firme nisu imale nikakve poslove. Osnovao ih je s namerom da preko njih uloži u posao sa silosima u Africi, ali je od toga odustao jer, kako kaže, Afrika nije sigurno tržište.

Ljiljana Mišković, supruga poznatog srpskog biznismena Miroslava Miškovića kome se sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima, dopisivala se 2014. godine preko posrednika sa agentima „Mossack Fonseca“ kako bi joj otvorili kompaniju koja bi se bavila investicijama niskog rizika. Kako se navodi u mejlu, kompanija bi imala račun u švajcarskoj banci u Dubaiju. KRIK nije uspeo da stupi u kontakt s njom.

Nezgodno partnerstvo

Jedan od najbogatijih srpskih biznismena Filip Cepter, prema podacima iz baze ICIJ-a, sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alainom Biondom iz Švajcarske. Bionda je, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, bio umešan u manipulacije u vezi sa naftom u Iraku. On je stupio u kontakt sa agentom „Mossack Fonseca“ kako bi otvarao ofšor kompanije za Ceptera, ali je bio i direktor u Cepterovim firmama.

Filip Cepter

Filip Cepter

Cepter je, kako baza pokazuje, imao kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Panami i Kipru, a jedna od njegovih kompanija je iznajmljivala vilu u Beogradu Komisiji za zaštitu konkurencije, o čemu je ranije pisao portal Pištaljka.

Novinari KRIK-a mejlom su pitali Ceptera za partnerstvo sa Biondom, kao i koja je svrha ofšor kompanija koje se pojavljuju u bazi. Cepter je rekao da će informacije o tome dostaviti narednih dana.

Piloti i ofšor

Piloti Slobodan Stričević i Đorđe Jovanović, koji su povezani sa slučajem šverca cigareta u Crnoj Gori i Italiji, osnovali su 2009. godine ofšor kompaniju „DSP Jet Co Limited“ na Sejšelima. Svrha kompanije nije poznata. Stričević i Jovanović poseduju i aviokompaniju „Prince Aviation“ u Beogradu, koja je na italijanskoj optužnici označena kao kompanija korišćena za transfer novca zarađenog švercom cigareta. Šverc su organizovale italijanske kriminalne grupe i državni zvaničnici iz Crne Gore. Premijer Crne Gore Milo Đukanović i njegov prijatelj, kontroverzni biznismen Stanko Subotić, bili su optuženi u ovom slučaju, ali su kasnije oslobođeni. Stričević se nije javljao na telefon, a Jovanović je odbio da govori za KRIK.

U bazi se pojavljuje još jedan pilot – Vladimir Banjac, bivši pilot nacionalne aviokompanije JAT, koji je zbog nekoliko uspešnih prinudnih sletanja u srpskim medijima nazivan herojem. Banjac i njegov poslovni partner osnivači su kompanije „Nanoinspekt“ u Beogradu koja je početkom 2014. dobila, u okviru konzorcijuma, tender kod Ministarstva energetike, koje je vodila Zorana Mihajlović, i postala jedina kompanija za markiranje goriva u Srbiji. Devet meseci kasnije, novembra 2014, Banjac je sa partnerom osnovao ofšor kompaniju „Nanoinspekt Solutions Limited“ na Sejšelima. Banjac je odbio da razgovara sa novinarima KRIK-a.

Železara u poslu s kriminalcima

Baza ofšor kompanija pokazuje da je „Železara Smederevo“ potpisala 2013. godine ugovor sa kompanijom „Bremer International Limited“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Firma je, prema istraživanju novinara KRIK-a, u vlasništvu ukrajinskih državljana koji su bili pod istragom finansijske agencije Britanskih Devičanskih Ostrva zbog sumnje na pranje novca. U Ukrajini se ova firma povezuje i sa ilegalnom trgovinom uglja. KRIK nastavlja da istražuje ovaj slučaj.

Moda, fudbal i arhitektura

Svetski poznata dizajnerka srpskog porekla Roksanda Ilinčić, čije kreacije nose Mišel Obama i vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton, posedovala je ofšor kompaniju „Greenland Property Limited“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Ova firma u Srbiji je vlasnik kompanije „MP Invest“, koja se bavi prodajom kompjutera javnim preduzećima i državnim agencijama. Novinari KRIK-a su pokušali da je kontaktiraju preko njene pres službe, ali nam nisu odgovorili.

Zoran Florić

Zoran Florić

Darko Kovačević, poznati srpski fudbaler, zvanično je zarađivao od španskog kulba Real sosijedad oko 2.000 dolara mesečno tokom sezone 2006/7. Dokumenta kompanije „Mossack Fonseca“, međutim, pokazuju da je ovaj klub Kovačeviću isplatio približno 1,4 miliona dolara te godine i to posredstvom holandske kompanije. Na ovaj način, fudbalski klub i Kovačević izbegli su da plate pun porez u Španiji.

Zoran Florić, poznati srpski građevinski inženjer osnovao je 2010. ofšor kompaniju sa Britanskih devičanskih ostrva – „B&R Expert Company LTD“. Pri osnivanju firme posredovala je advokatska kancelarija iz Budimpešte, vidi se iz dokumentacije. Novinari KRIK-a poslali su Floriću mejl, ali do danas nije odgovorio.

Stranci u Srbiji

Biznismen iz Jordana Abdrabou Dahalan, rođak kontroverznog Muhameda Dahalana, moćnog Palestinaca koji poseduje srpski pasoš i blizak je premijeru Aleksandru Vučiću – takođe je angažovao kompaniju „Mossack Fonseca“. Abdrabou je sa svojom suprugom osnovao ofšor firmu „Al Yasmeen Company Limited“ 2011. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Firma je napravljena kako bi preko nje upravljao nekretninama u Velikoj Britaniji.

Abdrabou je u Srbiji 2006. godine osnovao firmu „Alfursan“ u Beogradu. Ova kompanija, prema istraživanju BIRN-a, iste godine kupila je 50 hektara zemlje pored autoputa Beograd-Zagreb.

Indijski biznismen koji posluje u Srbiji, poznat i kao organizator fensi žurki u Londonu, Nandi Ahudža takođe se pojavljuje u „Panama papers“ bazi. Ahudža je član nadzornog odbora „Victoria Group“, jedne od najpoznatijih domaćih poljoprivrednih kompanija. Dokumenta procurila iz ofšora pokazuju da je Ahudža suvlasnik kompanije sa Bahama „Stanbridge Company“ osnovane 1999. čije poslovanje se ne može utvrditi iz dokumenata.

Ahudža je u pisanom odgovoru KRIK-u naveo da se Stanbridge bavi investicijama, ali nije objasnio kakvim i gde. Samo je napisao da njegova kompanija nije nikada poslovala u Srbiji ili sa ljudima iz Srbije, kao i da posluje legalno.

U narednim danima i nedeljama KRIK će objavljivati priče o najzanimljivijim otkrićima iz „Panama Papers“ projekta.

 

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo. Detaljnije o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

19 Comments

 1. dragan kaže:

  Kad smo kod tih ofšor kompanija ima još nešto. Bezuspešno pokušavam da objavim komentar na: N! (ne objavljuje komentar), „Opozicionar (komentar bio kratko vreme, pa nestao), a isto se desilo i na sajtu „Istinomera“. Svi mediji pišu da su investitori u Bariču Kinezi. Niko da napiše da je osnovač i jedini vlasnik „Mei Ta Europe“, OFŠOR kompanija sa Kipra čiji je vlasnik sa Tajvana ili sa Koneskog Tajpeha. Podatke imate u APR-u.Osnovni kapital im je 10.000 RSD ili 81,19 EUR. koje po podacima APR-a, još uvek nisu uplatili. Dakle, vlada (malo „v“) Srbije je sklopila ugovor sa ofšor kompanijom sa Kipra. Inače „Mei Ta“ sa Tajvana je ozbiljna firma. Ove kiparske, pod sličnim imenom nema ni u Linkedinu ni kod Blumberga. PS ako iz bilo kog razloga smatrate da ovaj komentar ne treba da bude objavljen nije nikakav problem. Samo Vas do neba molim, da mi javite na mejl. Ne morate obrazlagati, samo da ne postanem paranoičan.

 2. Sale kaže:

  Pa sta? I ja sam imao racun u Belizeu, to nije nikakav problem niti je zu nešto protivno zakonu…

  • dragan kaže:

   Poštovani Sale, to što si „imao račun u Belizeu“ ama baš ništa ne pomaže ovoj temi. Ako već imaš ambiciju da se uključiš u temu, red bi bio da se malko bolje udubiš u suštinu. Ključ problema je u tome, što Vladin saugovarač ofšor kompanija. Ako si na Belizeu imao ofšor kompaniju i ako si poslovao sa Vladom Srbije, onda bi to bilo upodobivo sa temom. Ako ne, onda si malko promašio temu. Osim ako nisi SNS bot. Tada razumem tvoju obavezu reagovanja.

   • .............. kaže:

    koji si ti mentol od tipa u pm.a gde onda 150 milijardi evra i što vas vučko svaki minut zaduzukje milione

  • Sasa kaže:

   Cini mi se da brkas pojmove racun i preduzece i da nisi ni malo u pravu – ne znam samo gde si naucio da je utaja poreza i kradja po zakonu… ne verujem da su tvoji roditelji ponosni na tvoj nacin razmisljanja. Nije zabranjeno imati racune u inostranstvu, ali je zabranjeno lazno umanjivati profit kako bi se izbeglo placanje poreza, a i veoma je sumnjivo kada neko hoce da zataska trag i poreklo novca – u svakom slucaju, treba do kraja ispitati, a oni koji ne odgovaraju na pitanja su jos sumnjiviji…
   Ako za moju platu, obicnog gradjanina, moj poslodavac mora da plati porez (na moju zaradu), onda zdrav razum diktira da svi moraju da plate porez, a zakon kaze da se porez placa na prihode ostvarene u zemlji – ako poslujes u Belizeu sa Belizeancima, onda tamo palcas porez i sve ok, ali ako imas firmu registrovanu u Srbiji, ovde si ostvario profit, a lazno prikazao da imas troskove prema nekoj firmi koja je na neki nacin u tvom vlasnistvu, a nalazi se u inostranstvu gde se manje placa porez, zakonski gledano, to je utaja poreza i izdavanje laznih faktura.

 3. Dusan kaže:

  Stitite li stitite. Kurir nistam B92 naravno nista, vi nesto.

  Evo idite na APR i potrazite Fidelinka preduzecei recite ko je vecinski vlasnik? Offshore kompanija registorvana u Britaniji od strane nase adovkatske kancelarije koja se bavi iskljucivo time i verovatno je radila to za jos neke politicare.
  Cedomir Jovanovic preko ove firme izvlaci po 10 miliona Evra profita svake godine i vrsi utaju poreza a prijavljuje mizeran neto profit fabrike.

  To se ispita za 2 minuta ali ocigledno se i vi novinari bas kao i poresko plase i prikrivaju lopovcine politicare.

  Nista zato narod ce se vec sam pobrinuti za to.

 4. kata kaže:

  Svako cudo za tri dana.

 5. vasko kaže:

  Gde je tu Mlađan Dinkić? Sve njih treba u zatvor !!! Zbog njih je narod gladan!!!

 6. e moj sasa kaže:

  @Sale
  Ne znam prijatelju jesi li procitao ceo tekst. Znam da je dugacak, ali negde na pocetku:
  „To što neko poseduje ofšor kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu se koristiti za izbegavanje plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo“.
  Ljudi su novinari, istrazivaci. Nisu nikakvi bukaci, niti optuzuju bez argumenata. Postavljaju pitanja na osnovu pronadjenih dokumenata. To je legitimno pravo, ne?

 7. Jovan Bogovac kaže:

  Problem je sto ovaj celokupan tekst nece procitati ni jedan promil ljudi. To je pravi eldorado za lopove.

 8. Brayan kaže:

  Bavljenje Panama Papers i kome tari su gubljenje vremena. U praksi se nece nista promeniti. Ti isti ljudi vladaju iz senke ili su bliski vladajucim strukturama. Jessn od ociglednih primera je srpski ministar Dacic. Pored brojnih afera, cela Srbija je. Videla video na kome ruca i pozdravlja se sa jednim od najvecih kriminalaca. Dacic je.i dalje ministar, nema nikakvih posledica. Dskle mogu da rade sta god zele. Za odredjenu grupu ljudi ne vaze zakoni. Narodu je ostalo samo da trpi.

 9. Vlajko kaže:

  Svako moze da otvori firmu i konto gde mu je volja i to regulise zakon te zemlne. Drugo je pitanje otkud njemu taj novac a to treba da regulise finansijska uprava i zakon zemlje gde ima prijavljeno mesto boravka.
  U onom momentu kada se pojavljuju podaci, dokazi pa cak i osnovana sumnja da postoji ilegalan neprijavljen novac bez porekla na ime naseg gradjanina, drzavne sluzbe moraju biti aktivne.
  Sama sumnja da moze da se ne prijavljuje promet firme a tim i porez na promet i zarada za oporezivanje i sve to iznese ilegalno iz zemlje pokazuje da je drzava tezak pacijent.
  Ako drzavne sluzbe ne reaguju to znaci da drzava formalno ne funkcionise. Paznja, nije kriva institucija, Finansijskae sluzbe, vec osoba koja tu sluzbu vodi, znaci ministar i njega treba teretiti.

 10. Milan kaže:

  A Toplica Spasojevic ?

 11. Dragana kaže:

  E dragi moji udjite malo i u SBB da vidite tamo kriminala i pranje para.Dovedeni ljudi da investiraju i takodje skrivaju novac po svetu i raznim ostrvima, lete privatnim avijonima,zive na visokoj nozi,kupuju nekretnine…Udjite malo u njihove imovinske karte zaposlenih rukovodilaca SBB-a.Zaposleni nobles vole da igraju golf.Toliko istrazite…

 12. Dragana kaže:

  Samo pretrazite pa se uverite

 13. Saska kaže:

  Pretresite i druge kompanije u Srbiji,osiguravajuce kompanije,izdavacke kuce,banke,male privatne firme,butike,galerije,skole stranih jezika i sl.One nemaju ni kupce ,ni klijente, ali posluju niz godina ,jer prave lazne fakture,lazne ugovore i ostvaruju svakog meseca profit.Nemaju ni zaposlene ili tek jednog zaposlenog.Ne posluju po trzisnim principima,vec po privilegovanim,politickim principima.Sve ovo ima ogroman stetan uticaj i na privredu Srbije i na sve gradjane,Firme koje nisu u sistemu pranja para ,ne mogu da opstanu na trzistu,gase se,zaposleni ostaju bez posla,a kasnije nemaju gde traze posao,jer fiktivnim firmama nisu potrebni radnici.Kome odgovara ova situacija,politicarima ili narodu??????????????’Molim vas objavite jedan tekst kako pranje para i nelegalno poslovanje u Srbiji utice na obicne gradjane.Postojanje fiktivnih firmi iskljucuju trzisne principe,zdravu konkurenciju,podrzavaju sistem u kome nista ne radi na realnoj osnovi,vec se ekonomija i njihovo poslovanje svodi na deciju igru,ispisivanje laznih porudzbenica,faktura i sl,,odrzavaju nezapolsenost i potpuno beznadje gradjana.STOP takvim firmama i njihovim vlasnicima.

 14. sve ili nista kaže:

  I bas ni jedan sadasnji/bivsi DS politicar-javni funkcioner?

 15. Aleks kaže:

  vlasnici firme MP invest se spominju da su prevarili Roksandu, dok vi tvrdite da su povezani
  http://www.blic.rs/vesti/drustvo/krivicne-prijave-protiv-investitora-kako-je-kreatorka-roksanda-ilincic-ostala-bez/fkjdncx