Sudija iz Beograda u švajcarskoj banci imala više od 400 hiljada franaka

Sudija iz Beograda u švajcarskoj banci imala više od 400 hiljada franaka

Milena Trgovčević-Prokić (foto: Credit Suisse/ RTS printscreen)

Milena Trgovčević-Prokić, bivša sudija i osnivačica Pravnog fakulteta na Univerzitetu Union, na računu u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ imala je više od 400 hiljada švajcarskih franaka (oko 270 hiljada evra) u vreme dok je bila sudija, pokazuju podaci iz međunarodnog novinarskog projekta „Švajcarske tajne“. Trgovčević-Prokić nije odgovorila na pozive i pitanja novinara KRIK-a. 

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Milena Trgovčević-Prokić 2005. godine otvorila je račun u švajcarskoj banci „Credit Suisse“, pokazuju bankovni podaci procurili u okviru međunarodnog projekta „Švajcarske tajne“ u kome je učestvovao KRIK. U to vreme Trgovčević-Prokić bila je sudija Petog opštinskog suda u Beogradu. 

Najviše novca na ovom računu bilo je početkom 2008. godine – sudija je tada raspolagala sa više od 430 hiljada švajcarskih franaka (više od 270 hiljada evra), pokazuju procureli bankovni podaci. Ovlašćenje da raspolaže novcem, kako se vidi iz procurelih dokumenata, imala je i njena ćerka Mina Prokić.

Švajcarske tajne
Istraživanje „Suisse Secrets“ (Švajcarske tajne) zasnovano je na procurelim podacima o računima u švajcarskoj banci koje je izvor dostavio novinarima nemačkog lista „Zidojče cajtung“. U istraživanju je učestvovalo ukupno 48 redakcija iz 39 država, a među kojima su novinarska mreža OCCRP i KRIK. KRIK je analizirao podatke koji imaju veze sa Srbijom.

Građanima Srbije zabranjeno je da imaju račune u bankama u inostranstvu bez odobrenja Narodne banke Srbije (NBS), a novinarima KRIK-a je iz od ove institucije rečeno da nemaju saznanja da je Trgovčević-Prokić imala račun u Švajcarskoj. 

Trgovčević-Prokić račun je zatvorila 2015. Dvadesetak dana ranije na njemu je bilo više od oko 250 hiljada franaka (više od 200 hiljada evra), pokazuju dokumenta iz projekta „Švajcarske tajne“.

Nije poznato otkud joj ovaj novac. Trgovčević-Prokić nije odgovorila na pozive novinara KRIK-a na intervju niti je odgovorila na konkretna pitanja koja su joj novinari poslali.

Ona je 2020. na lični zahtev okončala dugogodišnju sudijsku karijeru. 

Račun u Švajcarskoj imali i roditelji
Sudijini roditelji takođe su imali račun u Švajcarskoj od 1981. do 2005, pokazuju procureli bankovni podaci u koje su novinari KRIK-a imali uvid.

Karijera i sukob interesa

Trgovčević-Prokić postala je sudija 80-ih godina prošlog veka, a radila je u više beogradskih sudova – Petom opštinskom sudu, Prvom i Drugom osnovnom sudu. Sudila je u vanparničnim odeljenjima, u kojima se vode postupci poput ostavinskih, utvrđivanja stanarskih prava, postupci za lišenje poslovne sposobnosti, priznanja stranih sudskih i arbitražnih odluka. Bila je i deo radne grupe koja je radila na Zakonu o javnim beležnicima kojima je poveren deo nadležnosti vanparničnih odeljenja. 

Trgovčević-Prokić bila je među osnivačima Pravnog fakulteta na Univerzitetu Union 2002. godine, a osnivačka prava kasnije je prenela na ćerku. Tokom 2006. na ovom fakultetu je doktorirala, a iste godine postala je i članica radne grupe Komisije za nacionalnu strategiju pravosuđa. Do oktobra prošle godine bila je profesorka Pravnog fakulteta na Unionu, kada se penzionisala, rečeno je sa fakulteta za KRIK.

Njen suprug Danko Prokić imao je uspešnu političku i diplomatsku karijeru. Bio je diplomatski savetnik nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice i ambasador Srbije u Slovačkoj. Radio je kao šef kabineta ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića i na toj poziciji se zadržao do promene vlasti 2012. godine. Tada je postao ambasador Srbije u Španiji i na toj poziciji je bio do 2017. godine.

Iz švajcarske banke nije odgovoreno na pitanja novinara o konkretnim računima i klijentima, ali je saopšteno da banka „posluje u skladu sa svim globalnim i lokalnim zakonima i propisima“.

Pročitajte KRIK-ova otkrića iz „Švajcarskih tajni“:

Direktor „Dedinja“ imao pola miliona franaka u banci u Švajcarskoj

Proizvođač vojne opreme Mile Dragić imao račune u švajcarskoj banci

Na švajcarskom računu bivšeg pokrajinskog sekretara gotovo dva miliona franaka

Bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a Milutin Lević imao više od pola miliona franaka u Švajcarskoj

Radulović otvarao tajne račune u Švajcarskoj iako je bio pod istragom američkih vlasti

Direktor „Puteva Srbije“ Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj

Dinkićev pulen Krišto imao milione na švajcarskim računima

Optuženi direktor „Centroprojekta“ na računu u Švajcarskoj imao dva miliona franaka

Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Comments are closed.