Drobnjak tvrdi da račun u Švajcarskoj nije bio njegov, procureli podaci govore suprotno

Drobnjak tvrdi da račun u Švajcarskoj nije bio njegov, procureli podaci govore suprotno

Zoran Drobnjak (foto: Putevi Srbije)

Komentarišući otkriće KRIK-a da je na računu u Švajcarskoj imao pola miliona franaka direktor državnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak kazao je za Euronews Srbija da ni račun ni novac nisu njegovi, već njegovog rođaka Radovana Marinkovića. Bankovni podaci koji su procureli u okviru međunarodnog istraživanja „Švajcarske tajne“, međutim, pokazuju da Drobnjak jeste bio vlasnik računa.

Piše: Bojana Jovanović  

Drobnjak je za Euronews Srbija rekao da je njegov rođak Marinković prebacio novac na bankovni račun u Švajcarskoj jer je planirao da renovira kuću u Beogradu. 

„On je prebacio novac na taj račun isključivo jer je sa mnom imao dogovor. Meni je dao ovlašćenje za taj račun zato što je trebao porodičnu kuću da renovira na Banovom brdu, a onda je on odustao od toga, pa je rekonstrukciju uradio 2016“, ispričao je Drobnjak za Euronews Srbija.

Na pitanje novinara zašto račun nije prijavio Narodnoj banci Srbije, što je bio u obavezi da uradi budući da domaćim državljanima nije dozvoljeno da imaju račune u inostranstvu bez ovlašćenja ove institucije, Drobnjak je kazao da nije znao da je to trebalo da uradi.

„Ja to nisam znao, to je bilo 2007. godine, tad sam radio u ‘Preduzeću za puteve Beograd’“, kazao je Drobnjak.

Naveo je i da novac nije prijavio ni Agenciji za sprečavanje korupcije, što je kao državni funkcioner bio u obavezi da uradi jer, kako je rekao, nije bio njegov.

„Pa to nije moj novac bio. Meni je samo tad dato ovlašćenje za taj račun, to je bio novac mog rođaka Marinkovića i to je i on rekao KRIK-u“, rekao je Drobnjak za Euronews i nerazumljivo dodao: „S tog računa je posle vraćeno 2009. godine.“

Drobnjak nije pristao da razgovara sa novinarima KRIK-a, a Marinković nam je ispričao slične stvari koje je on danas kazao za Euronews. Marinković je kazao da je novac na računu u Švajcarskoj bio njegov, a da je Drobnjaka postavio da bude formalni vlasnik računa. 

„On jeste krajnji vlasnik računa, ja sam otvorio za njega taj račun i pozvao ga da dođe da potpiše“, rekao je Marinković i dodao da je Drobnjak zbog računa jednom išao u Švajcarsku, kako bi stavio svoj potpis. 

Procureli bankovni podaci pokazuju da je Drobnjak definitivno bio vlasnik računa – otvorio ga je u aprilu 2007. godine, a zatvorio 2011. U međuvremenu, na računu se nalazilo više od pola miliona franaka (više od 300.000 evra).

Iz Narodne banke Srbije kazali su za KRIK da neće pokretati prekršajne postupke protiv vlasnika računa koji su otkriveni u „Švajcarskim tajnama“ jer je za to protekao zakonski rok.  

Osim Drobnjaka, račun u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ imali su, između ostalog, Rodoljub Radulović, kome se sudi sa narko-bosom Darkom Šarićem zbog međunarodnog šverca kokaina, bivši potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, bivši direktor državnog preduzeća „Trajal“ i član SPS Milutin Lević kao i nekadašnja sudija Milena Trgovčević-Prokić.  

Više o međunarodnom istraživanju „Švajcarske tajne“ pročitajte ovde

Pročitajte KRIK-ova otkrića iz ovog istraživanja: 

Direktor „Dedinja“ imao pola miliona franaka u banci u Švajcarskoj

Proizvođač vojne opreme Mile Dragić imao račune u švajcarskoj banci

Na švajcarskom računu bivšeg pokrajinskog sekretara gotovo dva miliona franaka

Bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a Milutin Lević imao više od pola miliona franaka u Švajcarskoj

Radulović otvarao tajne račune u Švajcarskoj iako je bio pod istragom američkih vlasti

Direktor „Puteva Srbije“ Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj

Dinkićev pulen Krišto imao milione na švajcarskim računima

Optuženi direktor „Centroprojekta“ na računu u Švajcarskoj imao dva miliona franaka

Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Comments are closed.