NBS neće pokretati postupke protiv osoba koje su imale tajne račune u Švajcarskoj

NBS neće pokretati postupke protiv osoba koje su imale tajne račune u Švajcarskoj

Foto: NBS

Narodna banka Srbije (NBS) kaže za KRIK da neće pokrenuti postupke protiv domaćih državljana koji su imali bankovne račune u Švajcarskoj, a nisu ih prijavili ovoj instituciji jer je za to istekao rok, odnosno prošlo je pet godina od kada je prekršaj učinjen. KRIK je u međunarodnom istraživanju „Švajcarske tajne“ otkrio da su račune u ovoj zemlji imali bivši i sadašnji funkcioneri, biznismeni, kao i sudija.

Piše: Sara Smolović

KRIK je prošle nedelje u okviru međunarodnog istraživanja „Švajcarske tajne“ otkrio da su srpski državljani imali račune u tamošnjoj banci „Credit Suisse“ i na njima pozamašne sume novca.

Niko od njih račune nije prijavio Narodnoj banci Srbije, što su bili dužni da učine po zakonu – jer državljanima Srbije nije dozvoljeno da otvaraju račune u inostranstvu, osim ukoliko nemaju dozvolu NBS-a. 

Uprkos tome, Narodna banka Srbije ističe da neće pokrenuti prekršajni postupak protiv njih, rečeno je iz ove institucije za KRIK.

„Shodno članu 65. Zakona o deviznom poslovanju, postupak po prekršajima iz ovog zakona ne može se pokrenuti kad protekne pet godina od dana kada je prekršaj učinjen“, stoji u odgovoru banke na pitanja KRIK-a. 

Iz NBS kažu i da to ne važi za tužilaštvo koje može i dalje da pokrene krivične postupke, ukoliko smatra da za to postoje dokazi. 

„Bez obzira na nemogućnost pokretanja prekršajnog postupka u konkretnim slučajevima, ukazujemo da to ne isključuje mogućnost da nadlženo tužilaštvo, ukoliko proceni da za to postoji zakonski osnovi, a na osnovu dokaza koje mu budete dostavili ili koje prikupi, pokrene odgovarajuće krivične postupke protiv navedenih fizičkih lica“, smatraju iz banke.

Novinari KRIK-a pitali su i nadležna tužilaštva da li će reagovati na otkrića iz „Švajcarskih tajni“, ali do danas nisu dobili odgovore od njih.   

Istraživanje „Švajcarske tajne“ je međunarodni novinarski projekat u kojem je učestvovalo 48 redakcija iz preko 30 država, među kojima i KRIK, a zasniva se na procurelim podacima iz banke koje je novinarima „Zidojče Cajtunga“ dostavio izvor, a oni su ga dalje podelili sa kolegama iz ostalih medija. KRIK je analizirao podatke u vezi sa Srbijom i otkrio tajne račune bivših i sadašnjih funkcionera, kriminalaca, biznismena i sudije. 

Među klijentima banke bili su Rodoljub Radulović, kome se sudi sa Darkom Šarićem zbog međunarodnog šverca kokaina, direktor državnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, bivši potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović, bivši direktor državnog preduzeća „Trajal“ i član SPS Milutin Lević kao i nekadašnja sudija Milena Trgovčević-Prokić i drugi. 

KRIK-ovi tekstovi iz istraživanja „Švajcarske tajne“: 

Direktor „Dedinja“ imao pola miliona franaka u banci u Švajcarskoj

Proizvođač vojne opreme Mile Dragić imao račune u švajcarskoj banci

Na švajcarskom računu bivšeg pokrajinskog sekretara gotovo dva miliona franaka

Bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a Milutin Lević imao više od pola miliona franaka u Švajcarskoj

Radulović otvarao tajne račune u Švajcarskoj iako je bio pod istragom američkih vlasti

Direktor „Puteva Srbije“ Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj

Dinkićev pulen Krišto imao milione na švajcarskim računima

Optuženi direktor „Centroprojekta“ na računu u Švajcarskoj imao dva miliona franaka

Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Comments are closed.