Belivuku i članovima njegove grupe produžen pritvor

Belivuku i članovima njegove grupe produžen pritvor

Veljko Belivuk i Marko Miljković (foto: screenshot)

Veljku Belivuku, vođi kriminalno navijačke grupe „Principi“ bliske kavačkom klanu, i članovima njegove grupe danas je produžen pritvor. Grupa se sumnjiči za tri ubistva, otmice, nedozvoljeno posedovanje oružja, a istragu vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Piše: Milica Vojinović

Belivuku i 19-orici njegovih saradnika pritvor je produžen za najviše 30 dana, a on može da bude ponovo produžen na zahtev tužilaštva. Kao razlozi za produženje pritvora navedeni su opasnost od bekstva, rizik da osumnjičeni ponove krivična dela ili unište dokaze.

Belivuk je predvodio navijačko-kriminalnu grupu „Principi“ sa svojim najbližim saradnikom Markom Miljkovićem, koji je takođe uhapšen u ovom slučaju. Grupa se sumnjiče za tri ubistva, otmice, posedovanje droge, a nekim članovima se na teret stavlja i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Tužilaštvo sumnja da su članovi ove grupe ubili kriminalca Milana Ljepoju, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Njih su najpre namamili da dođu u kuću u beogradskom naselju Ritopek gde su ih ubili, veruje tužilaštvo.

Imali su i prostorije na stadionu fudbalskog kluba Partizan, a policija je u njima pronašla oko 100 grama heroina, kokaina i marihuane, snajper sa prigušivačem i pištolj na kome je uklonjen serijski broj.

Osim ovoga, tužilaštvo ispituje i tokove novca Belivukove grupe. U okviru tog dela istrage u svojstvu građanina ispitan je Aleksandar Kajmaković zvani Aca Bosanac, a policija je pretresla neke od poznatih beogradskih lokala – klub „Kasinu“ koju drži Kajmaković, ali i splav „Fristajler“ na kome je Belivuk držao obezbeđenje. 

Slučaj protiv Belivuka vodi tužilac Saša Ivanić koji je do sada vodio neke od najvećih istraga organizovanog kriminala u zemlji – podigao je optužnice protiv narko-bosa Darka Šarića, kontroverznog biznismena Stanka Subotića i Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića.

Ipak, istraga protiv Belivukove grupe za sada obuhvata period od 2019. godine, pokazuje dokument tužilaštva do kog su dušli novinari KRIK-a. Grupa je, međutim, delovala i nekoliko godina pre toga i upravo u tom periodu je imala najjače veze u policiji i politici.

Bili su povezani sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, koji je nekada bio blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović. Osim toga, članovi grupe su, kako je tvrdio Vojni sindikat Srbije, vežbali su pucanje sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem na vojnom strelištu u Pančevu. Iako je u vezi sa tim pokrenuta istraga ona je obustavljena pošto su dokazi misteriozno nestali. Belivuk i pojedini članovi njegove grupe označeni su kao pripadnici kavačkog kriminalnog klana koji je godinama u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom.

Jedan od njih – Aleksandar Vidojević, poznat kao Aca Rošavi, često je viđan u društvu Danila Vučića, sina predsednika Aleksandra Vučića, o čemu svedoče i brojne fotografije. Vidojević nije uhapšen sa Belivukom niti je pod istragom u ovom slučaju. Predsednik Vučić javnosti nikada nije objasnio odnos njegovog sina i Vidojevića, kome se trenutno sudi zbog demoliranja noćnog kluba “Komitet” u Beogradu.

Pročitajte više o istrazi protiv Belivukove grupe

Comments are closed.