Završne reči u slučaju Potočari zakazane bez znanja advokata

Završne reči u slučaju Potočari zakazane bez znanja advokata

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Advokati Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, bivših policajaca kojima se sudi da su odali službenu tajnu kada su u javnosti govorili o nepravilnostima u radu policije na komemoraciji u Potočarima 2015. godine, od novinara su saznali da je za danas bilo zakazano iznošenje završnih reči. Zbog sumnje u pristrasnost sudije advokati su zatražili njegovo izuzeće, pa je suđenje odloženo.

Piše: Jelena Radivojević

Advokati su tvrdili da nisu znali da je za danas bilo planirano iznošenje završnih reči i kraj suđenja, već da su te informacije saznali od novinarke KRIK-a koja se raspitivala o ovom slučaju. Ovo suđenje je zatvoreno za javnost jer su sudije procenile da informacije koje budu iznete u sudnici mogu da ugroze bezbednost zemlje i na taj način su onemogućile novinare da izveštavaju o ovom slučaju.

Advokati su novinarki KRIK-a rekli da im nije jasno kako je sudija Zoran Božović mogao da zakaže završne reči s obzirom da je trebalo da se saslušaju svedoci koje je predložilo tužilaštvo – direktor policije Vladimir Rebić i nekadašnja sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. O predlozima dokaza odbrane još nije bilo odlučeno.

Božović je danas odlučio da ne sasluša Rebića i Hrkalović, a tužilaštvo nije prigovorilo zbog toga, nakon čega su odbijeni svi dokazni predlozi advokata optuženih.

Zbog sumnje da je zakazivanjem završnih reči sudija unapred odlučio da ne sasluša svedoke i ne prihvati predloge dokaza odbrane, advokati su podneli zahtev za njegovo izuzeće, ali i za izuzeće predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića. O ovome će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.

Suđenje Dumanoviću i Trboviću počelo je 2018. godine i odmah je zatvoreno za javnost jer je sudija Violeta Jovanović smatrala da bi informacije iznete u sudnici mogle da ugroze bezbednost zemlje. Naredne godine slučaj je preuzeo sudija Zoran Božović, pa je suđenje krenulo ispočetka, ali je ostalo zatvoreno za javnost.

Dumanović i Trbović, bivši policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje, uhapšeni su 31. decembra 2016. godine i kasnije optuženi jer su navodno odali službenu tajnu time što su u intervjuu za Al Jazeeru govorili o nezakonitim akcijama u kojima su učestvovali.

Pre nego što su o tome javno govorili za medije, policajci su podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih u policiji zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Ukazali su, između ostalih, i na tadašnju sekretarku Uprave kriminalističke policije (UKP) Dijanu Hrkalović.

U prijavi su naveli da se oni i njihove kolege angažuju pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda, kao i da se podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koriste za privatne poslove.

Policajci su kao primere naveli operacije u kojima su učestvovali, među kojima je bio i komemorativni skup u Potočarima u julu 2015. godine na kome je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. Dumanović je, kako su naveli, u Bosnu i Hercegovinu otišao bez službene legitimacije i samo sa opremom za tajno snimanje.

Po povratku su imali zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala u službenoj belešci opišu nekoliko napadača na Vučića, ali su uočili da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana on i kolege bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Tužilaštvo je, međutim, odbacilo njihovu krivičnu prijavu, nakon čega su policajci rešili da o ovim nepravilnostima javno progovore. 

Obojica su otpušteni, ali je Upravni sud utvrdio da su nezakonito otpušteni i naložio MUP-u da ih vrati na posao. Dumanović je u oktobru 2019. vraćen, ali i ponovo otpušten uz obrazloženje da bi “njegovo prisustvo u policijskoj uniformi štetilo interesima i ugledu Ministarstva unutrašnjih poslova i imalo negativan uticaj na zaposlene u kolektivu”. Trbović je na posao vraćen u junu ove godine.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.