Upravni sud: Policajac iz slučaja „Potočari“ nezakonito otpušten sa posla

Upravni sud: Policajac iz slučaja „Potočari“ nezakonito otpušten sa posla

Mladen Trbović (foto: screenshot Al Jazeera)

Policajac Mladen Trbović protivzakonito je dobio otkaz 2016. godine, utvrdio je Upravni sud i naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da ga vrati na posao. Trbović je otpušten nakon što je sa kolegom javno govorio o tajnoj akciji policije prilikom komemoracije u Potočarima 2015. godine, zbog čega im se trenutno sudi za odavanje službene tajne.

Piše: Jelena Radivojević

Trbović je dobio otkaz jer se navodno nije pojavljivao na poslu u julu 2016. godine. Na ovu odluku on se žalio nekoliko meseci kasnije i početkom maja ove godine Upravni sud odlučio je u njegovu korist. 

Sud je utvrdio da je disciplinska komisija MUP-a koja je donela rešenje o otkazu Trbovića postupala nezakonito, a na štetu Trbovića, kao i da su neki od dopisa koji su priloženi kao dokazi protiv njega retroaktivno popunjavani.

Upravni sud je naložio MUP-u da ga vrati na posao, isplati sve plate sa kamatom.

Njegov kolega Milan Dumanović, kome se sa Trbovićem sudi za odavanje službene tajne, slično je prošao – vraćen je na posao u oktobru prošle godine pošto je tu odluku potpisao direktor policije Vladimir Rebić. On je, međutim, istom odlukom odmah i otpušten jer je procenjeno da bi njegovo prisustvo u policijskoj uniformi štetilo interesima i ugledu MUP-a. Dumanović se žalio na ovu odluku, pa se čeka nova presuda.

Iz Sindikata policije „Sloga“ navode da su policajci nepravedno otpušteni.

„Umesto da se ove kolege zaštite kao uzbunjivači, oni su kao najgori kriminalci udaljeni iz službe i protiv njih su podnete krivične prijave“, navode iz sindikata.

Slučaj „Potočari“

Dumanović i Trbović su 2016. godine podneli krivičnu prijavu protiv nadređenih u policiji zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Među njima je bila i tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović.

Policajci su naveli da se pripadnici MUP-ovog odeljenja za opservaciju i dokumentovanje u kom rade angažuju pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda, kao i da se podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koriste za privatne poslove.

Navodeći primere takvih slučajeva, opisali su i događaj iz Potočara iz 2015. godine. Dumanović je, piše u krivičnoj prijavi, u Bosnu i Hercegovinu otišao bez službene legitimacije, samo sa opremom za tajno snimanje. Kasnije je primetio, kako tvrdi, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana on i kolege bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini.

Nakon što je njihovu krivičnu prijavu odbacilo Više tužilaštvo u Beogradu, Dumanović i Trbović su govorili za televiziju „Al Jazeera“. Zbog toga je protiv njih pokrenut postupak.

Dvojica policajaca su, tvrdi tužilaštvo, govoreći za televiziju odali službene tajne i izazivali štetne posledice po MUP. Oni su uhapšeni i optuženi, a suđenje i dalje traje. 

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

1 Comment

  1. Милан kaže:

    Тај управни Суд у Београду који донесе пресуду у име народа нико не извршава говорим из личног искуства бар у моме случају. имам две пресуде у моју корист са коима могу да обришем …. поздрав.