Policajac kome se sudi u slučaju „Potočari“ vraćen, pa udaljen sa posla

Policajac kome se sudi u slučaju „Potočari“ vraćen, pa udaljen sa posla

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Milan Dumanović (foto: screenshot Al Jazeera)

Policajac Milan Dumanović kome se sudi za odavanje službene tajne jer je u javnosti govorio da je policija izvela tajnu operaciju prilikom komemoracije u Potočarima 2015. godine, posle više od dve godine je vraćen na posao, ali odmah sa njega i udaljen, saopštio je juče Sindikat policije „Sloga“. 

Piše: Bojana Jovanović

Dumanović je vraćen na posao rešenjem koje je 25. oktobra potpisao direktor policije Vladimir Rebić i raspoređen u policijsku ispostavu Alibunar.

Istom odlukom, međutim, on je odmah i udaljen sa posla.

Razlog za to je procena da bi Dumanovićevo prisustvo u policijskoj uniformi štetilo interesima i ugledu Ministarstva unutrašnjih poslova i imalo negativan uticaj na zaposlene u kolektivu. Direktor policije je ovakvu odluku doneo na predlog načelnika Policijske uprave Pančevo, piše u rešenju koje je objavio sindikat „Sloga“.

Potpedsednik „Sloge“ Dragan Žebeljan smatra da je ovakva odluka skandalozna.

„Moćnici koji se kriju iza značke policije i dalje nanose štetu našem kolegi i uzbunjivaču donoseći ovakvo štetno rešenje. I dalje uzbunjivač Dumanović trpi štetu jer mu nije omogućen rad“, naveo je Žebeljan u pisanom saopštenju.

Dumanović je otpušten u maju 2017. godine jer je javno govorio o operaciji u Potočarima iz 2015. godine, ali je ovu odluku ukinuo Upravni sud i naložio da se postupak ponovi.

Slučaj „Potočari“

Dumanović i njegov kolega Mladen Trbović, podsetimo, 2016. godine podneli su krivičnu prijavu protiv nadređenih u policiji zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem. Među njima je bila i tadašnja sekretarka Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović.

U prijavi su naveli da se policajci iz odeljenja za tajno praćenje, u kome su i oni radili, angažuju pod lažnim nalozima za rad, bez naloga suda, kao i da se podaci prikupljeni tajnim praćenjem i snimanjem koriste za privatne poslove.

Svoje navode Dumanović i Trbović potkrepili su opisom nekoliko operacija u kojima su učestvovali, među kojima je i poseta tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Potočarima jula 2015. godine. Dumanović je, piše u krivičnoj prijavi, u Bosnu i Hercegovinu otišao bez službene legitimacije, samo sa opremom za tajno snimanje. Kasnije je primetio, kako tvrdi, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana on i kolege bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini.    

Posle mesec dana, u septembru 2016, Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je njihovu prijavu tvrdeći da nema dokaza da su izvršena pomenuta krivična dela.

Dumanović i Trbović su potom na televiziji „Al Jazeera“ pričali o detaljima iz krivične prijave i komemorativnom skupu u Potočarima.

Njihovo javno pojavljivanje bilo je razlog da budu uhapšeni – kako tvrdi tužilaštvo, iznošenjem ovih informacija u javnost odali su službene tajne i izazivali štetne posledice po MUP Srbije.

Paralelno sa sudskim postupkom koji je iniciralo tužilaštvo, protiv policajaca je pokrenut i disciplinski postupak i obojica su suspendovani. Dumanović je u maju 2017. otpušten iz policije jer je disciplinska komisija utvrdila da je davanjem izjave „Al Jazeeri“ teže povredio službenu dužnost. Ovo rešenje kasnije je poništio Upravni sud i Dumanović je tražio da se vrati na posao. U novom postupku direktor policije Vladimir Rebić doneo je prošle nedelje spornu odluku kojom je Dumanović vraćen, ali i odmah udaljen sa posla.

Suđenje Dumanoviću i Trboviću je u toku, a sudija Violeta Jovanović koja je do kraja septembra vodila ovaj postupak zatvorila ga je za javnost jer je smatrala da postoji mogućnost da se uvidom u neke od dokaza „dovede u opasnost bezbednost zemlje“. Na poslednjem ročištu suđenje je počelo ispočetka zbog promene sudije. Novi sudija, Zoran Đorđević, može da ovaj postupak otvori za javnost.

Detalje o tajnoj operaciji u „Potočarima“ pročitajte ovde

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.