Slučaj Potočari: Sudija promenjena, Rebić i Hrkalović nisu došli

Slučaj Potočari: Sudija promenjena, Rebić i Hrkalović nisu došli

Policajci u Potočarima (foto: printskrin Al Jazeera)

Direktor policije Vladimir Rebić i bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović danas se nisu pojavili da svedoče na suđenju dvojici bivših policajaca za odavanje službene tajne. Suđenje je svakako odloženo pošto je promenjena sudija.

Piše: Bojana Pavlović

Da li je bilo zloupotreba i nepravilnosti tokom policijske operacije u Potočarima danas je na sudu trebalo da svedoče direktor policije Vladimir Rebić i bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, međutim, to se nije dogodilo pošto je promenjen predsednik sudskog veća, a suđenje odloženo.

Umesto Violete Jovanović u predmetu će ubuduće suditi Zoran Božović. Da bi se novi sudija upoznao sa predmetom, sledeće suđenje je zakazano za kraj septembra.

Ni Rebić ni Hrkalović nisu se pojavili u sudnici – direktor policije dostavio je lekarsko opravdanje za svoj izostanak, dok bivšoj državnoj sekretarki poziv nije ni bio uručen pošto je upućen na adresu na poslu. Hrkalović, međutim, od maja, ne radi više u ministarstvu, pa sud nije mogao da joj uđe u trag.

 Šta se dogodilo u „Potočarima“

Dumanović i Trbović, bivši policajci Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje, optuženi su jer su u medijima govorili o nezakonitim akcijama u kojima su učestvovali, između ostalog i o detaljima policijske akcije iz jula 2015. godine, prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici.

Oni su dok su bili policajci podneli krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih navodeći da su im izdali naredbu za tajno snimanje. Kao jednu od odgovornih označili su i Dijanu Hrkalović, državnu sekretarku i blisku saradnicu ministra Nebojše Stefanovića.

Kako su naveli u krivičnoj prijavi, policajci su imali zadatak da na osnovu tajno snimljenog materijala napišu službenu belešku u kojoj će opisati nekoliko napadača na Vučića. Uočili su, međutim, da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana bili angažovani u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini.

Krivična prijava koju su policajci podneli je odbačena, a oni su u decembru 2016. godine uhapšeni pod optužbom da su prilikom nastupa u medijima odali službene tajne.

Zaštitnik građana je u izveštaju iz novembra 2017.  utvrdio da su Dumanović i Trbović nezakonito držani u pritvoru.

Više detalja o samoj akciji u Potočarima pročitajte ovde.

Comments are closed.