Suđenje u slučaju „Potočari“ zatvoreno za javnost

Suđenje u slučaju „Potočari“ zatvoreno za javnost

Screenshot Al Jazeera

Sud je isključio javnost sa suđenja dvojici bivših policajaca optuženih za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitom postupanju policije prilikom operacije u Potočarima. Odbrana nema pravo da se žali na ovakvu odluku.

Piše: Jelena Radivojević

Suđenje dvojici bivših policajaca Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću počelo je danas, a sudija Violeta Jovanović odlučila je da ne dozvoli novinarima i građanima da mu prisustvuju.

Zahtev da se javnost isključi sa suđenja podnela je tužiteljka Biljana Jakšić koja je istakla je da će se u sudnici prikazati dokazi čije objavljivanje može da dovede u opasnost bezbednost zemlje.

Sudija je odluku obrazložila između ostalog i time da bi neki od predloženih dokaza ili saslušanja svedoka mogli da odaju „način rada“ Odseka za tajno praćenje Ministarstva unutrašnjih poslova. Rekla je i da je nekoliko svedoka, saslušanih tokom istrage, istaklo da otkriva tajne podatke i da je to imala u vidu prilikom donošenja odluke.

Za danas je planirano da optuženi iznesu odbrane i da sud odluči o predloženim dokazima. Odbrana je zatražila da se ponovo ispitaju optuženi, kao i svi svedoci koji su saslušani u istrazi. Tužilaštvo, s druge strane, smatra da je dovoljno da se tokom postupka samo pročitaju iskazi svedoka, među kojima su i oni koje su dali Dijana Hrkalović, državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i Vladimir Rebić, direktor policije.

Sudija Jovanović je saopštila da odbrana ne može da se žali na isključenje javnosti.

Šta se dogodilo u Potočarima

Slučaj „Potočari” je značajan jer su policajci Dumanović i Trbović izneli detalje da je policijska akcija prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića komemorativnom skupu u Srebrenici jula 2015. godine, kada se dogodio napad na njega, izvedena nezakonito.

Policajci su podneli i krivičnu prijavu protiv svojih nadređenih navodeći da su im izdali naredbu za tajno snimanje. Kao jednu od odgovornih označili su i Dijanu Hrkalović, državnu sekretarku i blisku saradnicu ministra Nebojše Stefanovića.

Prema krivičnoj prijavi, Dumanović i drugi policajci koji su bili u Potočarima, imali su zadatak da na osnovu snimljenog materijala napišu službenu belešku u kojoj će opisati dva-tri napadača na premijera. Dumanović je, međutim, primetio da je u zvaničnim dokumentima netačno zavedeno da su tog dana on i kolege bili angažovani u Srbiji, a ne Bosni i Hercegovini.

Krivična prijava koju su policajci podneli je odbačena, a oni su u decembru 2016. godine uhapšeni pod optužbom da su prilikom nastupa u medijima odali službene tajne.

Zaštitnik građana je u izveštaju iz novembra prošle godine utvrdio da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a nije ispoštovao proceduru u slučaju pritvaranja policajaca. Utvrđeno je da Sektor unutrašnje kontrole nije obrazložio činjenice i razloge na kojima se zasnivalo određivanje pritvora Dumanoviću i Trboviću kao i da nije dokumentovan usmeni nalog za hapšenje koji je dobijen od tužioca.

Pročitajte više o tajnoj operaciji u Potočarima

Comments are closed.