Veštakinja: Grbović ispred „Nane“ nije pucao iz straha, već iz gneva

Veštakinja: Grbović ispred „Nane“ nije pucao iz straha, već iz gneva

Aleksandar Savković (foto: fejsbuk)

Nedeljko Grbović, optužen za ubistvo Aleksandra Savkovića ispred beogradskog noćnog kluba „Nana“, u trenutku ubistva nije bio uplašen, već besan, rekla je danas na suđenju veštakinja koja je analizirala njegovo tadašnje psihičko stanje. Sudija zakazala iznošenje završnih reči za početak decembra.

Piše: Jelena Radivojević

Veštakinja Bojana Kecman je i na prošlom suđenju rekla da je optuženi Nedeljko Grbović bio u „afektu gneva“ u trenutku kada je pucao u Savkovića, ali da mu u tom trenutku nije bila sužena svest. Za Kecman je ključno i što se Grbović sećao događaja, jer je za suženje svesti karakteristično da je sećanje u delovima, a ne celovito.

Da je došlo do suženja svesti, tvrdi ona, pojavila bi se i reakcije karakteristične za ovakve situcije – čovek ostaje u mestu, ne beži, ne čisti tragove, što nije bio slučaj sa Grbovićem.

Veštakinja je objasnila zašto smatra da Grbović u Savkovića nije pucao iz straha, kako tvrdi odbrana, već iz gneva – afekat straha javlja se tek kada je život direktno ugožen, a ne kada postoji pretnja.

„Sa druge strane, odnos snaga je išao u korist okrivljenog, imao je pištolj, vrlo je krupna osoba i bavio se poslovima obezbeđenja, dakle bio je pripremljen na neprijatne situacije“, rekla je Kecman.

Ona je dodala da se Nedeljko Grbović približavao izvoru pretnje, a ne udaljavao što ukazuje na to da nije bilo straha.

Grbovićev advokat Vanja Gajić i stručni savetnik odbrane Milutin Nenadović, međutim, osporavali su ovakav nalaz tvrdeći da je Grbović bio izuzetno uplašen.

Advokat Gajić podsetio je veštakinju na to da je Grbović ispričao da se umokrio pre nego što je pucao i upitao je da li to ipak ukazuje da je bio uplašen, na šta je Kecman rekla da ipak ostaje pri svom mišljenju. Kazala je da je tačno da se tako nešto može desiti u velikom strahu, ali da bi to podrazumevalo i niz drugih simptoma koje Grbović nije imao.

Stručni savetnik odbrane Nenadović tvrdi da nije moguće da je u pitanju bio gnev jer je Grboviću pretila opasnost pošto je trpeo napade, udarce, pretnje i psovke zbog čega se uplašio.

Nenadović  takođe tvrdi da je Grbović bio u stanju „privremene duševne poremećenosti“ zbog lekova koje je pio kao terapiju za lečenje zavisnosti i svega što se dogodilo te večeri.

Sudija Marina Anđelković, međutim, insistirala je na tome da ne razume kako je terapija koja bi trebalo da ima umirujuće dejstvo mogla negativno da utiče na svest. Nenadović je pokušavao da objasni da ti lekovi utiču na funkcije nervnog sistema, ali je na kraju zaključio samo da je Grbović reagovao drugačije nego da nije bio na lekovima.

Na pitanje sudije da li bi Grbović, da mu je svest bila sužena, mogao pre pucnjave da kaže „nemoj Savke, molim te“ dok mu je Savković prilazio i tako ga praktično upozori, Nenadović je rekao da on to ne vidi kao pretnju već molbu za sopstveni život.

Veštakinja Kecman je rekla da je njoj to bio jedan od znakova da Grbović nije bio sužene svesti, već da je znao šta radi.

Advokat Gajić je na kraju zatražio novo veštačenje, ali je sudsko veće to odbilo, kao i njegove zahteve da se saslušaju drugi svedoci, jer bi to vodilo odugovlačenju postupka.

Burne rasprave sudije i advokata

Nekoliko puta tokom današnjeg suđenja sudija Marina Anđelković povisila je ton na advokata Vanju Gajića smatrajući da se ponaša neprimereno, govori iako mu nije data reč i prekida veštakinju i tužiteljku. Sudija Anđelković ga je upozorila da će ga novčano kazniti ako nastavi da pravi šou u sudnici.
„Samo da znate, svakog kog sam kaznila, do zadnjeg dinara sam naplatila”, rekla je Anđelković.
Sudija je i savetniku odbrane zamerila da je došao nespreman i da joj se nikada u karijeri nije desilo da stručni savetnik ne zna šta je njegova uloga u postupku. Ona mu je objasnila da mora argumentima da pobija konkretni nalaz veštaka umesto da priča o teoriji i definicijama „jer nju to ne zanima”.

Grbovićevo stanje inače već je veštačeno u januaru 2018. kada je uhapšen, međutim, njegovi advokati tražili su da se ono ponovo ispita jer je tokom postupka menjao iskaz. On je najpre tvrdio da je ubio Savkovića jer se bojao za svoj i život svog sina, zatim da je čitava odbrana bila laž, ali je na kraju ipak ostao pri prvom iskazu.

Nastavak suđenja je zakazan za početak decembra kada bi trebalo da počne iznošenje završnih reči.

Ubistvo ispred „Nane“

Nedeljko Grbović, nekadašnji radnik obezbeđenja noćnog kluba „Nana“, optužen je da je u decembru 2017. ispred ovog  kluba ubio Aleksandra Savkovića i ranio njegovog prijatelja Adija Isenovića . Osim Grbovića u ovom postupku su optuženi i članovi obezbeđenja Stevan Dukić, Stefan Šapurić i Miloš Tančev i to da su učestvovali u tuči koja je prethodila ubistvu. 

Grbović je ranije na suđenju ispričao da su se Savković i Isenović sukobili sa navijačima Crvene zvezde koji su bili za susednim stolom i da je rasprava prerasla u tuču. Rekao je da je Isenović počeo da mu preti, zbog čega je izvadio pištolj i opalio. Savković je tada počeo da „divlja“ i govori da će da ubije i njega i njegovog sina koji je u „Nani“ radio kao konobar, kako je kazao. Posle toga Grbović ga je upucao.

Ubijeni Savković bio je član navijačko-kriminalne grupe koju je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi i bio je osuđivan za različita krivična dela.

Sa članovima ove grupe učestvovao je u decembru 2013. u demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu Aleksandra Vavića. Vavić je bio jedan od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“, a razbijanje lokala desilo se u periodu kada su „Janjičari“ predvođeni Stankovićem preuzimali primat na južnoj tribini.

Zbog razbijanja „Holivuda“ Savković je osuđen na godinu dana zatvora. Iza njega su u tom trenutku bile presude za razbojništvo, nanošenje teških telesnih povreda, prodaju droge i za ometanje pravde zbog pretnji sudiji.

Optuženi Grbović takođe je ranije osuđivan zbog krađa, pokazuju dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.