Tužilaštvo traži najmanje 15 godina za pokušaj ubistva Beka

Tužilaštvo traži najmanje 15 godina za pokušaj ubistva Beka

Aleksandar Zdravković sa advokaticom (foto: M.Ćakić/KRIK)

Tužilac Nenad Stefanović danas je u završnim rečima tražio da Aleksandar Zdravković bude osuđen na najmanje 15 godina zatvora za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, dok je Zdravkovićeva advokatica tražila oslobađajuću presudu. Izricanje presude zakazano je za sledeću nedelju.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilac smatra da je tokom suđenja nesumnjivo utvrđeno da je Zdravković taj koji je pucao na Beka ispred njegove kuće na Dedinju u novembru 2014. godine.

Sumirajući postupak, Stefanović je rekao da svi dokazi potvrđuju Zdravkovićevu krivicu. Za njega je posebno važno bilo Bekovo svedočenje iz aprila ove godine kada je rekao da mu se sećanje o ovom događaju kristalizovalo i da je sve sigurniji da je Zdravković pucao na njega.

Tužilaštvo je zatražilo od sudskog veća da Zdravkovića osudi najmanje na 15 godina zatvora, a sa time su se saglasili i Bekovi advokati.

Zdravkovićeva advokatica Milica Colić, međutim, tvrdi da je suđenje puno protivzakonitih odluka i da bi njen klijent morao da bude oslobođen. 

Colić je, kao i tužiocu, jedna od ključnih stvari bilo Bekovo svedočenje, za koje tvrdi da je problematično po nekoliko osnova.

Simptomatično je, kako je rekla Colić, da se Beko bolje seća događaja nakon šest i po godina, nego nedugo nakon što je pucano na njega. Colić je navela i da nakon pucnjave on nije mogao da kaže da li je napadač bio muškarac ili žena, a da je sada sasvim siguran da je to Zdravković iako je njen branjenik imao zaštitnu masku na licuu.

Colić je bilo problematično i što je Beko prošlog meseca u sudu ispričao da je vidljivost bila dobra i da je mogao da vidi svog napadača, uprkos tome što je ranije rekao da je oko kapije bilo mračnije, a dva svedoka ispričala da ulična rasveta nije radila u tom delu ulice.

Zdravković nije imao šta da doda, pa je sudija zakazala objavljivanje presude za sledeću sredu.

Ovo će biti drugi put da se Zdravkoviću izriče presuda u ovom slučaju, a treći od početka suđenja. 

Najpre je 2016. godine Maja Adrovac, supruga kriminalca Ivana Adrovca, oslobođena optužbi da je pomogla nepoznatoj osobi koja je pucala u Beka tako što joj je obezbedila municiju. Ova presuda je ukinuta i naloženo je novo suđenje. 

Adrovac se u ponovoljenom postupku sudilo sa Aleksandrom Zdravkovićem, bivšim članom zemunskog klana i prijateljem njenog supruga, koji je u međuvremenu uhapšen i optužen da je pucao u Beka. Oboje su negirali da imaju bilo kakve veze sa događajem.       

Adrovac je nakon drugog suđenja pravosnažno oslobođena, dok je Zdravković osuđen na 10 godina zatvora, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio novo suđenje.

Više o suđenju pročitajte ovde

Više o Ivanu Adrovcu pročitajte ovde

Comments are closed.