Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv bivšeg pokrajinskog sekretara zbog „Švajcarskih tajni“

Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv bivšeg pokrajinskog sekretara zbog „Švajcarskih tajni“

Dragoslav Petrović (foto: screenshot)

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je postupak protiv Dragoslava Petrovića, bivšeg sekretara i potpredsednika Vlade Vojvodine, nakon što je KRIK u okviru međunarodnog projekta „Švajcarske tajne“ otkrio da je Petrović imao račun u Švajcarskoj sa gotovo dva miliona franaka. Petrović je ranije za KRIK rekao da nikad nije imao račun u ovoj zemlji i da su mu „svašta podmetali“.  

Piše: Sara Smolović 

Iz Višeg tužilaštva navode za KRIK da će proveriti otkrića o tome da je Petrović posedovao račun u Švajcarskoj i na njemu gorovo dva miliona franaka.

„S obzirom na to da su za nas ovo nova saznanja, formiran je predmet kroz koji ćemo, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, izvršiti provere navoda iz dostavljenih tekstova“, piše u odgovoru tužilaštva na pitanja KRIK-a i dodaje se da će se time baviti Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije. 

Petroviće je, kako je otkrio KRIK u međunarodnom novinarskom istraživanju „Švajcarske tajne“, račun u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ otvorio 2010. godine. Na računu je krajem 2015. bilo gotovo dva miliona švajcarskih franaka (1,7 miliona evra). 

U vreme kada je otvorio račun Petrović je bio na javnoj funkciji. 

On je od 2004. do 2014. godine bio pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, a poslednje dve godine tog mandata i potpredsednik Vlade Vojvodine. Petrović je na ovim funkcijama bio u vreme vlasti Demokratske stranke i bio je blizak tadašnjem predsedniku pokrajinske vlade Bojanu Pajtiću. Dok je bio na funkciji Petrovića je Srpska napredna stranka prijavila tužilaštvu za zloupotrebe prilikom dodele sredstava iz budžeta, a tužilaštvo je odbacilo prijave i konstatovalo da nije utvrđeno da je on ostvario imovinsku korist. 

Petrović je za KRIK kazao da nikad nije posedovao račun i da su mu „svašta podmetali“. 

„Nisam imao. Imao sam milion spletki u politici godinama. Šta su mi sve radili u ono vreme, toga sam se otarasio…  Ne želim da se vraćam više, objašnjavam ko je kome šta radio, ko je kome podmetao i kako je bilo“, rekao je tada za KRIK.

Kao javni funkcioner, zakonski je bio dužan da račun i novac koji se nalazi na njemu prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije, što on, sudeći po podacima objavljenim na sajtu ove institucije, nije učinio. Nije tražio ni dozvolu Narodne banke Srbije (NBS) za otvaranje računa u inostranstvu, što je zakonska obaveza svih građana. 

Agencija za sprečavanje korupcije izbegla je da odgovori na pitanja KRIK-a da li će pokretati postupak protiv njega, dok su iz NBS-a naveli da je istekao zakonski rok za pokretanje postupaka.

U međunarodnom istraživanju „Švajcarske tajne“, podsetimo, učestvovalo je 48 redakcija širom sveta. Istraživanje je zasnovano na podacima koji su procureli iz banke „Credit Suisse“.

KRIK je među klijentima banke iz Srbije, osim Petrovića, pronašao i Zorana Drobnjaka, direktora državne firme „Putevi Srbije“, Rodoljuba Radulovića kojem se sudi zajedno sa Darkom Šarićem zbog međunarodnog šverca kokaina, Bojana Krišta, nekadašnjeg direktora Državne lutrije Srbije i beogradskog aerodroma, kao i bivšu sudija Milenu Trgovčević-Prokić.

Sva KRIK-ova otkrića iz „Švajcarskih tajni“ možete pročitati u tekstovima: 

Direktor „Dedinja“ imao pola miliona franaka u banci u Švajcarskoj

Proizvođač vojne opreme Mile Dragić imao račune u švajcarskoj banci

Na švajcarskom računu bivšeg pokrajinskog sekretara gotovo dva miliona franaka

Bivši direktor „Trajala“ i član SPS-a Milutin Lević imao više od pola miliona franaka u Švajcarskoj

Radulović otvarao tajne račune u Švajcarskoj iako je bio pod istragom američkih vlasti

Direktor „Puteva Srbije“ Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj

Dinkićev pulen Krišto imao milione na švajcarskim računima

Optuženi direktor „Centroprojekta“ na računu u Švajcarskoj imao dva miliona franaka

Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Comments are closed.