Tužilaštvo dopunilo optužnicu protiv Jovičića

Tužilaštvo dopunilo optužnicu protiv Jovičića

Aleksandar Jovičić (foto: facebook.com)

Optužnica protiv bivšeg predsednika beogradske opštine Palilula i člana predsedništva SNS-a Aleksandra Jovičića izmenjena je i podneta danas sudu, saopštilo je Više tužilaštvo u Beogradu. Jovičić se sumnjiči da je za novac omogućavao nelegalnu gradnju na ovoj opštini.

Piše: Milica Vojinović

Jovičić je optužen krajem prošle godine, a sud je optužnicu proveravao više od četiri meseca. Tek prošle nedelje, dan nakon što je KRIK objavio ovu informaciju, sud je doneo odluku da optužnica ima nedostataka i poslao je tužilaštvu na dopunu.

Tužilaštvo je zatim ispravilo ove manjkavosti i izmenjenu optužnicu protiv Jovičića i još devet osoba danas poslalo sudu na novu proveru. U saopštenju tužilaštva ne navodi se o kakvim izmenama je reč.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije beogradskog Višeg tužilaštva, podsetimo, optužilo je Jovičića da je uzimao mito kako bi omogućavao da se nelegalno izgrađene zgrade na opštini Palilula legalizuju.

Tužilaštvo tvrdi da je od 2016. do novembra 2018. godine uzimao od 10 do 60 hiljada evra mita kako bi omogućio legalizaciju nelegalnih objekata, pisao je NIN. Prema zakonu, objekti sagrađeni bez dozvole nakon 2015. godine ne mogu da se legalizuju, već moraju da se sruše. 

Jovičić je pred tužiocem negirao krivicu – tvrdio je da nikad nije dao nalog da se nelegalni objekti legalizuju i tako zaštite od rušenja. 

Na saslušanju je pokušao i da opravda veliku sumu novca koja je kod njega pronađena prilikom hapšenja – više od 311 hiljada evra, pet hiljada američkih dolara i više od 10 miliona dinara. On, naime, tvrdi da poseduje ušteđevinu od 90 hiljada evra – deo je navodno nasledio od oca, a deo su on i supruga dobili na venčanju i uštedeli. O ostatku novca nije se izjašnjavao i rekao je da će to učiniti kasnije. Detaljnije pročitajte ovde.

Jovičić ovu ušteđevinu, međutim, nije prijavio ni Agenciji za sprečavanje korupcije, što je bio premma zakonu dužan da uradi kao funkcioner. Agenciju nije obavestio ni da je suvlasnik aviona „pajper 28“ iz 1969. Detalje optužnice pročitajte ovde.

Jovičić je nakon mesec dana pušten u kućni pritvor, a u međuvremenu je podneo ostavku na mesto predsednika opštine Palilula. Funkcije koje ima u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci su zamrznute. 

Comments are closed.