Sud i dalje proverava optužnicu protiv Jovičića

Sud i dalje proverava optužnicu protiv Jovičića

Aleksandar Jovičić (foto: sns.org.rs/palilula.org.rs)

Aleksandar Jovičić, bivši predsednik beogradske opštine Palilula i član predsedništva SNS-a, optužen je krajem prošle godine zbog trgovine uticajem, ali optužnicu još nije potvrdio sud što je preduslov da dođe do suđenja. Jovičić se sumnjiči da je za novac omogućavao ilegalnu gradnju na teritoriji opštine koju je vodio.

Piše: Jelena Radivojević

Krajem decembra prošle godine Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu optužilo je Jovičića da je uzimao mito kako bi omogućavao nezakonitu legalizaciju zgrada na teritoriji beogradske opštine Palilula.

Optužnica je tada dostavljena Višem sudu u Beogradu na proveru, a njeno potvrđivanje je preduslov da uopšte dođe do suđenja. Ona do danas nije potvrđena, niti poslata tužilaštvu na dopunu, ukoliko je uočen neki problem. 

Jovičić i sedam njegovih saradnika uhapšeni su u junu prošle godine, a ministar policije Aleksandar Vulin rekao je tada da ovo hapšenje pokazuje da nema zaštićenih bez obzira na stranačku pripadnost. 

Samo mesec dana kasnije, Jovičić je pušten u kućni pritvor. U međuvremenu je podneo ostavku na mesto predsednika opštine Palilula, a njegove funkcije u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci su zamrznute. 

Optužnica je podignuta u decembru, a tužilaštvo tvrdi da je Jovičić od jula 2016. do novembra 2018. godine uzimao od 10 do 60 hiljada evra mita kako bi omogućio da se legalizuju nezakonito izgrađeni objekti na opštini Palilula koju je vodio, kako je pisao NIN. Po zakonu, objekti sagrađeni bez dozvole nakon 2015. godine nisu mogli da se legalizuju i moraju da se sruše. 

On je na saslušanju u tužilaštvu negirao krivicu i tvrdio da nikad nije dao nalog da se nelegalni objekti legalizuju i tako zaštite od rušenja. 

Odgovarajući na pitanja tužioca, pokušao je da opravda deo novca koji je kod njega pronađen prilikom hapšenja – više od 311 hiljada evra, pet hiljada američkih dolara i više od 10 miliona dinara. Kazao je da je imao ušteđevinu od 90 hiljada evra – deo je navodno nasledio od oca, a deo su on i supruga dobili su na venčanju i uštedeli. O ostatku novca nije se izjašnjavao i rekao je da će to učiniti kasnije. Detaljnije pročitajte ovde.

Jovičić ovu ušteđevinu, međutim, nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, što je bio po zakonu dužan da uradi kao funkcioner. Agenciju nije obavestio ni da je suvlasnik aviona „pajper 28“ iz 1969. Detalje optužnice pročitajte ovde.

Comments are closed.