Tužilac traži da se Šariću potvrdi kazna od 15 godina zatvora, advokati da se oslobodi

Tužilac traži da se Šariću potvrdi kazna od 15 godina zatvora, advokati da se oslobodi

Darko Šarić (foto: Miodrag Ćakić /KRIK)

Tužilac za organizovani kriminal Saša Ivanić danas je u završnim rečima tražio od sudija Apelacionog suda u Beogradu da potvrde presudu kojom su Darko Šarić i njegovi saradnici osuđeni za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina. Odbrana je, sa druge strane, istakla da protiv Šarića i ostalih optuženih nema dokaza i da treba da budu oslobođeni. 

Piše: Sara Smolović

U izlaganju koje je trajalo nešto više od pola sata tužilac Ivanić kazao je da ostaje pri završnim rečima koje je izneo ranije u prvostepenom postupku i kratko se osvrnuo na ključne dokaze tužilaštva. 

Istakao je da su naredbe o prisluškivanju osuđenih zakonite, iako je odbrana konstantno tokom suđenja pokušavala da ih ospori, i naveo da su iskazi svedoka saradnika Draška Vukovića, Nebojše Joksovića i Radana Adamovića iskreni i verodostojni i poklapaju se sa drugim dokazima iz slučaja. 

Ivanić je deo svog izlaganja posvetio i odbrani optuženog Željka Vujanovića u kojoj je ovaj priznao da je bio član kriminalne grupe i da je prenosio poruke. 

„Dakle, imamo priznanje okrivljenog u delu prenošenja poruka“, rekao je tužilac. „Koliko god izgledale nejasno, te poruke se odnose na promet opojne droge.“ Vujanović je, međutim, kasnije promenio iskaz i negirao da je član kriminalne grupe.

Tužilac se osvrnuo i na dokaze koji su pronađeni prilikom pretresa Vujanovićevog stana, odnosno beleške o finansijama i troškovima koje je grupa imala prilikom trgovine drogom, kako tvrdi tužilaštvo. 

„Ovi dokazi predstavljaju pravo knjigovodstvo ove organizovane kriminalne grupe“, istakao je tužilac.

Ivanić je od sudija Apelacionog suda zatražio da potvrde raniju presudu kojom su Šarić i ostali članovi grupe osuđeni na zatvorske kazne.

„Predlažem sudu da potvrdi ovu pobijanu prvostepenu presudu“, rekao je on na kraju izlaganja.

Nakon tužioca, završne reči izneli su i pojedini advokati. 

Završne reči odbrane: Šarić nije imao fer i pravično suđenje

Danilo Šarić, jedan od advokata Darka Šarića, predložio je sudskom veću da njegovog klijenta oslobodi krivice ponovo tvrdeći da su dokazi nezakoniti i da je suđenje pratio veliki broj nepravilnosti. 

„Vrhovni kasacioni sud je to prepoznao kada je ukinuo prethodnu presudu i naložio da se ponovo odlučuje o prethodnoj presudi…Za ovih 13 godina bilo je brojnih nezakonitosti i nepravilnosti“,  rekao je advokat Šarić.

On je imao primedbe i na izveštavanje medija.

Darko Šarić (u sredini) u sudu sa advokatom Dejanom Lazarevićem (levo) (foto: arhiva KRIK/ Miodrag Ćakić)

„Već 13 godina medijski linč traje protiv optuženog Darka Šarića i krši se pretpostavka nevinosti. Posle 13 godina Darko Šarić nije pravosnažno osuđen. Nek se sad svi zapitamo zašto je to tako…U ovom trenutku postoji veliki pritisak medija na stranke u ovom postupku, oni vode istrage, vode postupak. Čemu onda vi? Čemu onda mi?“, pričao je advokat. 

Advokat Šarić se osvrnuo i na iskaze svedoka saradnika, ponovivši raniju tezu odbrane – da je tokom godina svedoku saradniku Nebojši Joksoviću urušen kredibilitet.

„U odnosu na svedoke saradnike imali ste priliku da ispitate Joksovića. Mislim da je svima u ovoj sudnici jasno da taj čovek ne zaslužuje da dobije status svedoka saradnika. Svima je jasno da on nije priznao da je bio član kriminalne grupe… On se uopšte ne izjašnjava u odnosu na Darka Šarića“, pričao je advokat. 

Joksović je inače jedini svedok saradnik koji je Šarića doveo u direktnu vezu sa švercom kokaina, a odbrana je tokom suđenja pokušavala da ga predstavi kao nepouzdanog svedoka koji laže.

„U odnosu na (Draška) Vukovića – videli smo da je on negirao da je Šarića obeležio kao nekog svog šefa. O Adamoviću je suvišno i govoriti“, rekao je on o još dvojici svedoka saradnika iz postupka.

Posle oko pola sata svoje izlaganje je priveo kraju.

„Na kraju mogu da zaključim da Darko Šarić nije imao fer i pravično suđenje, da mu je povređeno pravo na odbranu i pravno sredstvo i da nije imao osnovna prava, da se grubo krši pretpostavka nevinosti. Dokazi kojima je tužilaštvo pokušalo da dokaže krivicu Darka Šarića su nedovoljni“, zaključio je on. 

Dalibor Katančević, advokat Željka Vujanovića optuženog da je bio jedan od organizatora grupe, kazao je da njegov branjenik ne može da bude osuđen kao organizator. 

„Ne postoji konkretizacija radnje Vujanović Željka. On nije i ne može biti nikakav organizator. Ni jedna jedina radnja koja mu je stavljena na teret čak nije takva da bi on mogao imati ulogu organizatora.“ 

Katančević se osvrnuo i na današnje tužiočeve reči u vezi sa Vujanovićem.

„Ovo što je rekao tužilac za njegovu odbranu nije tačno. Prvostepeni sud je prihvatio tu njegovu prvu odbranu iako je on kasnije rekao da prilikom pričanja toga nije znao šta radi“, rekao je Katančević. 

Danas je završne reči iznelo još nekoliko advokata, a ostali će to učiniti sutra. 

Decenijsko suđenje

Šariću i njegovoj grupi zbog šverca kokaina sudi se od 2010. godine, a presude su donošene dva puta – međutim, obe su ukinute. Prvi put Šarić je osuđen na 20 godina zatvora, potom je u ponovljenom postupku dobio 15 godina – ovu presudu apelacija je potvrdila 2020. godine i tada se mislilo da je suđenje završeno. Vrhovni kasacioni sud je, međutim, u decembru prošle godine ipak ukinuo presudu i vratio apelaciji na ponovno odlučivanje i tako je ovo suđenje ponovo počelo. 

U isto vreme Šarić je posle nešto više od sedam godina pušten iz zatvorskog u kućni pritvor uz nanogicu. Kod kuće, međutim, nije proveo mnogo vremena – uhapšen je prošlog meseca i vraćen u zatvorski pritvor zbog sumnje da je organizovao ubistvo svog nekadašnjeg bliskog saradnika Milana Milovca zvanog Cigla. Sa njim je uhapšeno još osoba, među kojima i jedan od njegovih advokata Dejan Lazarević koji inače zastupa i Veljka Belivuka. 

Protiv Šarića se vodi još jedan postupak – zbog pranja više od 20 miliona evra kokainskog novca osuđen je na devet godina zatvora, ali ni ova presuda nije konačna i o njoj odlučuje Apelacioni sud u Beogradu. 

Više o ovom slučaju pročitajte u tekstu: Ključni momenti slučaja Šarić

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.