Šarić: Napišite za šta sam kriv

Šarić: Napišite za šta sam kriv

Viši sud u Ustaničkoj

„Ako uzmete u obzir samo 10 odsto onoga što je rekao Apelacioni sud, ja ću biti slobodan čovek“, rekao je danas na sudu Darko Šarić iznoseći odbranu na ponovljenom suđenju za šverc kokaina.

Piše: Bojana Pavlović

Šarić nije pričao o navodima iz optužnice, ali je govorio o presudi kojom je osuđen na 20 godina, a koju je u maju ove godine ukinuo Apelacioni sud i naložio ponovno suđenje.

„Imao sam dosta vremena da pročitam presudu. Ako ćete nekog da osudite na tako dugu kaznu, onda bar treba da napišete za šta je kriv, za šta robija. Presuda je prepisana optužnica. Hoću da mi opišete šta sam ja to uradio, koga sam organizovao, kome sam novac dao i koliko, dajte jedan dokaz. Vi ste svesni da ne možete da opišete događaj i da vam je mnogo lakše da napišete oslobađajuću presudu“, rekao je Šarić dodajući da tužilaštvo osim izjava svedoka protiv njega nema dokaze.

„Pitao sam se da li ja vama išta više da kažem ili da čekam odluku Apelacionog suda. Rekoh da pokušam ponovo, dve godine sam već u zatvoru, možda ćete ovaj put bolje da sagledate situaciju. Smatram da treba da dam odbranu jer su se okolnosti promenile, presuda je ukinuta. Ako samo 10 odsto uzmete u obzir što je Apelacioni sud rekao, ja ću biti slobodan čovek“.

„Imaju me samo za Italiju“
Šarić je odgovarajući na pitanje tužioca rekao „Vi mene imate samo za Italiju i ništa drugo“. Sudiju je interesovalo na šta je Šarić mislio kada je ovo rekao i šta je to bilo u Italiji.
„Pa ono za šta ste me optužili“, rekao je Šarić, a potom se ispravio i naveo da ništa od Joksovićevog svedočenja nije istina.
Joksović je svedočio da je 2008. godine italijanska policija uhapsila nekoliko članova grupe i zaplenila 170 kilograma kokaina koji su čuvali u jednom iznajmljenom stanu.
Nakon što je informacija o hapšenju stigla do Darka Šarića on je, kako je ispričao Joksović, od njega tražio da pronađe osobu koja će dodatnih 150 kilograma kokaina skloniti na sigurno mesto kako ih policija ne bi pronašla. Joksović je tužiocu objasnio da su za gubitak kokaina odgovorni Bojan Stanojković Boki i njegovi ljudi. Stanojković je pravosnažno oslobođen za šverc kokaina.

U izlaganju je pokušao da obori izjave i kredibilitet svedoka saradnika govoreći najviše o Nebojši Joksoviću, bivšem prijatelju koji je postao svedok saradnik i jedini ima direktna saznanja da je Šarić organizovao šverc.

„Osudili ste me za svaku reč Nebojše Joksovića, za sve što ste mogli. Meni je najvažnije da suočite svedoke saradnike. Draško Vuković kaže da mu je Joksović dao drogu, a Joksović da Vukovića nikada nije video. Sud kaže da u potpunosti veruju svedocima. Nemoguće je da dva krunska svedoka pričaju različito. Verujete svedocima čak i kad govore različito, samo im ne verujete kada govore u moju korist.

On je rekao da ga je Joksović 2010. godine u prvom iskazu hvalio, a da je posle promenio iskaz.

„Na pitanje tužioca da li zna čime se Šarić bavi, on kaže svašta se priča o gospodinu. Rekao je da nikad nikakav posao sa mnom nije pravio, da misli da sam se bavio poštenim poslom, a da su o meni kružile svakakve priče. Zatim je promenio iskaz, a zašto? Zato što ste mu vratili mašine ukradene. Nikom drugom niste ni šibicu vratili. Sve moje stvari ste prodali, unapred sam proglašen krivim.“

Šarić je rekao da su svedoci saradnici svedočili protiv njega kako bi izbegli kazne za krivična dela koja su sami počinili.

„Oslobađate ih, mogu da pričaju šta hoćete. To vam je razlog zašto oni pričaju o meni. Hoćete i mene da oslobodite? Dajte, potpisaću šta god hoćete.“

On se osvrnuo i na sastanak na Jelovoj gori na kome se tužilac Saša Ivanić susreo sa Draganom Dudićem Fricem, koji je bio pod istragom da je jedan od organizatora narko-klana, ponavljajući da je tužilac prekršio zakon pokušavajući da vrbuje Dudića da postane zaštićeni svedok. Detalje o sastanaku pročitajte u posebnoj vesti.

Ponovio je optužbe protiv generala Rodoljuba Milovića za koga tvrdi da mu je dao 1.250.000 kako bi Dudića spasao zatvora. Nakon što je Šarić izneo ove optužbe u junu 2014. godine, Milović je sa mesta načelnika Uprave kriminalističke policije smenjen bez konkretnog obrazloženja.

Šarić je ponovio da je bilo pokušaja da se sa njim pregovara o predaji, ali nije želeo da detaljnije priča o tome.

Vujanović promenio iskaz

Željko Vujanović, Šarićev brat od ujaka, koji je presudom bio osuđen na 18 godina zatvora, rekao je da je tokom prethodnog postupka bio izmanipulisan da prizna krivično delo.

Vujanović je danas rekao da nije član bilo kakve kriminalne grupe i da nije učestvovao u švercu kokaina. On je tako porekao iskaz od pre tri godine.

„Mogu da kažem da sam bio žrtva manipulacije. Te izjave sam dao na nagovor branioca koji mi je obećao da će mi biti skinuta organizacija ako priznam. Advokati su pričali da ćemo dobiti 40 godina. Svi smo svedoci kakva se hajka vodila protiv nas. Najveći šok i moralno poniženje doživeo sam kada sam pročitao presudu – ispalo je da je moja izjava na sudu bila važnija nego sve izjave svedoka saradnika“, rekao je Vujanović posle čega je njegov branilac Sead Spahović rekao da ga više neće zastupati.

Osim Šarića i Vujanovića, odbranu su izneli i drugi optuženi, a neki su ponovili da ostaju pri odbranama koje su dali na prethodnom suđenju.

Šarić je optužen da je ogranizovao grupu koja je od 2006. godine do 2009. prošvercovala oko 5,8 tona kokaina iz zemalja Južne Amerike do Evrope. Prema navodima tužilaštva, grupa je imala ogranke u Italiji, Argentini, Brazilu, Sloveniji i Urugvaju.

Narko-grupa široj javnosti postala je poznata u oktobru 2009. kada je u međunarodnoj akciji „Balkanski ratnik“ zaplenjeno oko dve tone kokaina na jahti „Maui“ u Urugvaju.

Šarić se od januara 2010. godine, kada je izdata poternica za njim, nalazio u bekstvu. Srpskim vlastima predao se u martu 2014, jer su, kako je rekao, osetio da zbog promene političke klime u Srbiji može da očekuje pošteno suđenje. Hronologiju slučaja pročitajte u posebnoj priči.

Protiv Darka Šarića u toku je i suđenje za pranje oko 22 miliona evra zarađenih prodajom kokaina.

Dokumentaciju koja se odnosi na ovaj slučaj možete pronaći u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove). 

Comments are closed.