Tužilac pokazao nove fotografije Belivukovih žrtava, najavio optužnicu

Tužilac pokazao nove fotografije Belivukovih žrtava, najavio optužnicu

Mladen Nenadić (foto: N1)

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će optužnica protiv klana Veljka Belivuka, osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, biti podignuta do kraja sledeće nedelje. On je novinarima pokazao nove fotografije iskasapljenih tela žrtava ove grupe, navodeći da to radi zbog velikog interesovanja medija za ovaj slučaj, ali nije dozvolio da se fotografije slikaju i dalje objavljuju zbog njihove brutalnosti.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilac Nenadić okupio je danas novinare u zgradi Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi im pokazao nove fotografije četiri žrtve Belivukovog klana – Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića. Fotografije tela pete žrtve, Lazara Vukićevića, nije prikazao jer ih, kako je rekao, još nije videla njegova porodica. 

Nenadić je rekao da je ove fotografije tužilaštvo dobilo od jedne zapadnoevropske zemlje. Njih su članovi Belivukovog klana razmenjivali koristeći zaštićeni softver „skaj“, ali je u inostranstvu zaplenjen server koji je koristio „skaj“ i sa njega su skinuti podaci o komunikaciji ove grupe. 

Naveo je i da smatra da tužioci ne bi trebalo da drže konferencije za medije, već da rade svoj posao, ali da je to danas učinio jer je primetio da su mediji dosta izveštavali o ovom slučaju. 

Novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, a Nenadić je rekao da će više informacija moći da da kada tužilaštvo podigne optužnicu. Rekao je da im je potrebno još nekoliko dana da završe istragu i da će optužnica verovatno biti gotova sledećeg petka.

„Sedam, osam dana nije mnogo ni u životu, ni u poslu“, rekao je i dodao da se istaga vodi protiv 31 osobe zbog kriminalnog udruživanja, pet ubistava, trgovine narkoticima i oružjem, otmice i silovanja.

Nenadić je rekao i da očekuje da će nakon što su videli fotografije, novinari „pisati po savesti“.

Poruka Filipu Koraću

Na jednom setu fotografija koje su danas prikazane vidi se da je na leđima ubijenog navijača Partizana Gorana Veličkovića krvlju ispisano „KORAĆ P*ČKA“ – poruka koja ukazuje da je ubijen jer je bio blizak suparničkoj grupi koju predvodi Filip Korać. 

Koraća je inače BIA označila kao desnu ruku kriminalca Luke Bojovića, a njegova kriminalna grupa bliska je škaljarskom klanu koji je godinama u sukobu sa kavačkim – kome pripada Belivukova grupa.

Belivuk je Koraću i ranije slao poruku iste sadržine, ali ne na ovako brutalan način. 

Miljković, Petrović i Belivuk

U januaru prošle godine na društvenim mrežama objavljen je snimak na kome se vidi kako Belivuk i njegova desna ruka Marko Miljković ponižavaju i maltretiraju Radeta Petrovića, jednog od članova suparničke navijačke grupe Partizana. Uz snimak je objavljena i fotografija na kojoj Petrović sedi između njih dvojice i u rukama drži papir na kom piše: „Filip Korać je p*čketina“. 

Sukob Belivuka i Koraća koji godinama traje eksplodirao je decembra 2017. kada je došlo do nereda na stadionu Partizana iza kojih je, kako tvrdi BIA, bio upravo Korać. Želeći da preko tribine preuzme i prevlast nad poslovima sa drogom, Korać je angažovao hrvatske državljane da se na tribini bore protiv Belivukovih „Principa“, tvrdi srpska obaveštajna agencija. U tome ipak nije uspeo i „Principi“ su uspeli da odbrane tribinu, a hrvatski navijači su uhapšeni, osuđeni i proterani iz zemlje. Više o tome pročitajte ovde.

Bez komentara o političkim vezama

Nenadić je konferenciju održao dan nakon što je KRIK objavio detalje Belivukovog saslušanja u istrazi, ali to nije komentarisao. U saopštenju koje je na kraju događaja podeljeno novinarima piše da tužilaštvo neće komentarisati, niti odgovarati na pitanja u vezi sa izjavama učesnika u ovom postupku sve dok optužnica ne bude pravosnažna. 

Belivuk je, podsetimo, tvrdio da se navodno viđao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je od njega tražio različite usluge, kao i sa Darkom Glišićem, predsednikom izvršnog odbora Srpske napredne stranke.

Ispričao je, između ostalog, da je od njega traženo da kontroliše tribinu na stadionu Partizana kako se ne bi skandiralo protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz „CarGo“. 

U iskazu Belivuk, međutim, nije pominjao imena ljudi iz policije i politike za koje je dokazano da su imali veze sa njim i njegovim saradnicima, poput generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića i žandarma Nenadom Vučkovićem Vučkom, koji je grupi bio veza do nekada najuticajnije osobe u policiji – Dijane Hrkalović.

Belivukova navode sa saslušanja negirali su juče i Vučić i Glišić.

Vučić je rekao da nikada u životu nije video Belivuka niti razgovarao sa njim i dodao da je, ukoliko se dokaže suprotno, „spreman da doživotno vreme provede iza rešetaka.“ Glišić je takođe kazao da je Belivuk lagao kada je tvrdio da je on bio jedan od organizatora susreta između članova ovog klana i predsednika.

Oglasila se i firma „CarGo Technologies“ koja je saopštila da nije istina da je, kako je Belivuk ispričao, njegova grupa korišćena kako bi se zaustavili protesti taksista protiv ove kompanije koja je, prema njegovim rečima, povezana sa premijerkom Anom Brnabić. 

Comments are closed.