„CarGo“: Belivukova izjava je velika obmana

„CarGo“: Belivukova izjava je velika obmana

Iskaz u kom Veljko Belivuk, šef kriminalne grupe osumnjičen za više ubistava, tvrdi da je na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića gušio protest taksista protiv rada aplikacije za prevoz „CarGo“ je velika obmana, saopštila je firma „CarGo Technologies“, vlasnica ove aplikacije. Belivuk je ovaj iskaz dao početkom meseca, a u njemu, između ostalog, tvrdi da se viđao sa predsednikom Srbije i da mu je navodno činio brojne usluge.

Piše: Milica Vojinović

„Kako verovati bilo kojoj rečenici iz ovog navodnog iskaza u kome Belivuk navodno kaže da je uticao na taksiste da se štrajk protiv ’CarGo’ ne održi, kada je štrajk održan. Ne samo da je održan, već je trajao 12 dana. To pamte svi Beograđani jer je ceo grad bio blokiran“, piše u saopštenju.

Ova kompanija negirala je i deo Belivukovog saslušanja pred tužiocem u kome kaže da mu je predsednik Vučić navodno rekao da je brat premijerke Ane Brnabić učestvovao u razvoju „CarGo“ programa.

„Takođe, demantujemo, po ko zna koji put, da ni Ana Brnabić ni njen brat nemaju nikakve veze sa razvojem ’CarGo softvera’, radom kompanije niti imaju bilo kakve vlasničke ili bilo kakve druge veze, posredne ili neposredne.“

„CarGo“ ide i korak dalje i u političkom tonu dovodi u pitanje autentičnost samog iskaza i bez jasnog razloga i objašnjenja pominje izvesne „otpisane doušnike iz države”, ali ne precizira na koga misli. 

„Na kraju, postavlja se pitanje čije je ovo saslušanje koje je objavljeno? Da li su ovo reči onoga ko je iza njih potpisan ili je to zapravo dotureni iskaz otpisanih doušnika iz države koji su sama srž ovog kriminalnog klana.“

Belivuk je na saslušanju pred tužiocem početkom ovog meseca govorio o vezama sa ljudima iz vrha vlasti i uslugama koje je navodno činio za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a jedna se ticala gušenja protesta protiv rada „CarGo“-a.

„On je zamolio da utičem na taksiste da se (protest) ne održi, zato što je ‘CarGo’ prijateljska firma. Ja sam pitao: ‘Kako mogu Ustaše, Hrvati u prevodu, da budu prijatelji?’, pošto je u novinama bilo da je to njihova firma. On je rekao da ne lupam gluposti kad ne znam, da je brat premijerke Ane Brnabić učestvovao u razvoju tog programa i da moramo Ani da pomognemo jer ona dosta čini za porodicu i za samu zemlju, što smo mi i učinili, štrajk nije ni održan“, rekao je Belivuk tužiocu.

Belivuk tvrdi da mu je Vučić navodno tražio i da kontroliše Partizanovu tribinu, da spreči skandiranje protiv njega, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, kao i da obezbedi mir na Paradi ponosa.

Belivuk je u svom iskazu rekao i da se sa Vučićem navodno video nekoliko puta i da mu je prvi sastanak sa njim omogućio Vučićev kum i visoki funkcioner SNS-a Darko Glišić.

I Vučić i Glišić danas su demantovali ove tvrdnje. Glišić je izjavio da je „u pitanju notorna laž”, dok je predsednik Vučić istakao da se sa Belivukom nikada nije susreo niti razgovarao.

Više detalja pročitajte u tekstu Belivukov iskaz: Vučić mi je tražio razne usluge

Comments are closed.