Svedok saradnik na suđenju Šariću: „Ja s tobom nikakav kontakt nisam imao“

Svedok saradnik na suđenju Šariću: „Ja s tobom nikakav kontakt nisam imao“

Darko Šarić (foto: Miodrag Ćakić / KRIK)

Draško Vuković, svedok saradnik u postupku protiv Darka Šarića za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina, danas je na sudu ponovo svedočio o svojoj ulozi u narko-kartelu, i na Šarićevo insistiranje više puta ponovio da s njim nikada nije bio u kontaktu niti sarađivao kada je u pitanju šverc kokaina.     

Piše: Sara Smolović

Vuković je danas ponovio šta je bila njegova uloga u okviru grupe koja je švercovala kokain, šta je radio u Argentini i odgovarao je na pitanja sudskog veća, tužioca, advokata odbrane i optuženih, među kojima i Šarića. Pričao je veoma tiho i nerazumljivo, pa su ga u više navrata učesnici u sudnici zamolili da priča glasnije. 

Predsednika sudskog veća Sretka Jankovića interesovalo je zašto se odlučio da postane svedok saradnik.

„Zato što sam se pokajao, želeo sam drugu šansu“, rekao je on na početku današnjeg suđenja.

Vuković je tokom suđenja više puta ponovio da ostaje pri svojim ranijim iskazima koje je davao u tužilaštvu, kao i na ovom suđenju. 

Ponovo je rekao da je boravio u Argentini „tri, četiri godine“ i da je pomagao u transportu kokaina, kupovini droge od Kolumbijaca i Peruanaca i njenom pakovanju. Osim toga, kako je rekao, obaveštavao je druge članove grupe i vodio evidenciju o tome šta je sve urađeno. 

Vuković je danas govorio i o jednom od najvažnijih događaja opisanih u optužnici protiv Šarićeve grupe – pokušaju utovara gotovo dve tone kokaina sa jahte „Maui“ na prekookeanski brod koji je drogu trebalo da preveze iz Južne Amerike za Evropu. 

Ispričao je da se zbog tog posla vratio u Južnu Ameriku kako bi pomogao u prebacivanju kokaina. Torbe sa drogom su iz kuće koja je služila kao štek, odnosno za čuvanje kokaina, morali da prebace na more u gumene čamce.

„To je bilo na oko 100 metara od obale. Mi ubacimo torbe na džipove i tako vozimo, pravili smo neki roštilj da ne bude upadljivo, kao mi rošitljamo i onda džipovima odvozimo… Predamo na gumeni čamac“, ispričao je Vuković i naveo da je sa gumenih čamaca droga išla na jahtu „Maui“.

Na pitanje tužioca Saše Ivanića da objasni kako je nastao problem sa „Mauijem“ Vuković je kazao da usled velikih talasa u zalivu između Argentine i Urugvaja jahta nije mogla da priđe brodu pa kokain nisu uspeli da prebace. Droga je potom zaplenjena na jahti „Maui“ u međunarodnoj policijskoj akciji Balkanski ratnik, kada je i razbijena grupa – deo je pohapšen, a deo se dao u bekstvo, poput optuženog vođe grupe Darka Šarića.

„Ja s tobom nikakav kontakt nisam imao“

Šarić je takođe danas ispitivao Vukovića. U pitanjima je insistirao na tome što je svedok rekao – da nije imao kontakt sa njim, već sa Željkom Vujanovićem, kao i sa Draganom Dudićem Fricem, Šarićevim bliskim saradnikom koji je ubijen 2010. Vujanović je, tvrdi tužilaštvo, bio u direktnoj komunikaciji sa Šarićem, a deo njihovih razgovora sudije su nedavno izbacile iz dokaza

„Ja ću se samo nadovezati na pitanja branioca i neka moja. Je l’ možemo na ti? Sad ste nam ovde predočavali nešto… Da li ste Vi nekad nešto plaćali meni?“, počeo je odlučno Šarić i dobio negativan odgovor. 

„A da li sam ja Vama nešto plaćao?“, nastavio je on. 

Vuković mu je odgovorio „nikad ništa“. Potom ga je Šarić pitao ima li on ikakve veze sa kupljenim kokainom. 

„Ja s tobom nikakav kontakt nisam imao“, odgovorio mu je Vuković. 

„Znači konkretno te pitam, radi javnosti, ova operacija Balkanski ratnik za koju sam osuđen da sam kupovao kokain koji si ti kupovao, imam li ja neke veze sa tim?“, upitao je ponovo Šarić i još jednom dobio negativan odgovor. 

Šarić ga je podsetio i da je drugi svedok saradnik Nebojša Joksović rekao da ono što Vuković govori nije tačno i upitao ga ko onda od njih dvojice govori istinu kada im se iskazi razlikuju

„Ja govorim istinu, za njega ne znam“, odgovorio mu je Vuković. 

Joksović je inače jedini koji je Šarića doveo direktno u vezu sa švercom kokaina, a Šarićeva odbrana tokom suđenja pokušala da ga prikaže kao nepouzdanog svedoka koji laže. 

Upravo zbog Joksovića je i jedan od Šarićevih advokata, Dejan Lazarević, nedavno uhapšen. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić, Lazarević i još nekoliko osoba, u nameri da diskredituju Joksovića, podmetnuli bombu pod automobil Gorana Nikolaševića i pokušali da za to okrive Joksovića. Nikolašević je inače na sudu ranije svedočio u korist Šarića. 

Šarić je takođe uhapšen i iz kućnog pritvora ponovo prebačen u zatvor. Sumnjiči se da je naredio ubistvo svog nekada bliskog saradnika Milovana Milovca zvanog Cigla. Više o tome pročitajte ovde.

Šarićevoj grupi se za šverc droge sudi od 2010, a dve presude koje su donete su ukinute i suđenje još traje. Paralelno sa ovim, sudi mu se i za pranje više od 20 miliona evra kokainskog novca. Šarić je i ovde osuđen i to na devet godina zatvora, ali ovu presudu takođe razmatra Apelacioni sud u Beogradu. 

Više o ovom slučaju pročitajte u tekstu: Ključni momenti slučaja Šarić

Comments are closed.