Tužilaštvo: Šarićeva grupa pokušala da podmetne pokušaj ubistva svedoku saradniku

Tužilaštvo: Šarićeva grupa pokušala da podmetne pokušaj ubistva svedoku saradniku

Dejan Lazarević (levo) i Darko Šarić (u sredini) (foto: Miodrag Ćakić/KRIK)

Narko-bos Darko Šarić i njegovi saradnici podmetnuli su bombu Goranu Nikolaševiću i pokušali da za to okrive Nebojšu Joksovića – ključnog svedoka saradnika u postupku protiv Šarića za međunarodni šverc kokaina, saopštilo je danas Tužilaštvo za organizovani kriminal. Šarić se sumnjiči i da je organizovao likvidaciju svog saradnika Milana Milovca u Ekvadoru, a grupa je imala i podršku u policiji.

Piše: Milica Vojinović

Šarić je, tvrdi tužlaštvo, od početka 2020. do jučerašnjeg hapšenja vodio kriminalnu grupu koja se bavila međunarodnim švercom kokaina, i organizovao i naložio likvidaciju svog saradnika Milana Milovca zvanog Cigla. Njegovi saradnici su, piše u saopštenju, podmetnuli bombu Goranu Nikolaševiću i pokušali da za to okrive svedoka saradnika Nebojšu Joksovića. 

Šarićeva grupa htela je da podmetanjem bombe Nikolaševiću diskredituje svedoka saradnika u postupku protiv Šarića kako bi izgubio ovaj status što bi uticalo na presudu Šariću za šverc kokaina i moglo da dovede do njegovog oslobađanja, tvrdi tužilaštvo.

Pošto su u avgustu 2020. digli Nikolaševićev automobil vazduh, tvrdi tužilaštvo, protiv Joskovića su podnosili krivične prijave za pokušaj njegovog ubistva. Nikolašević je inače ranije na sudu svedočio u Šarićevu korst, a Joksovića optuživao za različita krivična dela.

Ključnu ulogu u ovome, prema navodima tužilaštva, imao je Šarićev advokat Dejan Lazarević koji je preko aplikacije za sigurnu komunikaciju “sky” sa Šarićem dogovarao postavljanje bombe na Nikolaševićev automobil, te organizovao da Nikolašević u medijima za ovo optuži Joksovića.

“Sve sa ciljem da se protiv Nebojše Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik.”

U ovom su, prema tužilaštvu, učestvovala još sedmorica članova grupe – Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović (Uroš Mišić koji je u međuvremenu promenio prezime). Oni su po Šarićevim naređenjima nabavili bombu, saznali koji auto Nikolašević vozi, gde ga parkira, gde stanuje, kao i kuda se svakodnevno kreće, tvrdi tužilaštvo.

“Fotografisali su vozilo, obezbedili stanove za skrivanje lica koja bi izvršila podmetanje eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim izvršiocima”, piše  u saopštenju tužilaštva.

Neki od njih ranije su poznati u javnosti. Bojanu Stanojkoviću sudilo se da je kao član Šarićeve grupe učestvovao u međunarodnom švercu kokaina, ali je oslobođen optužbi. Poznato je i ime osuđivanog huligana Uroša Radovanovića, koji se ranije prezivao Mišić, i koji je u zatvoru bio zbog napada bakljom na žandarma na utakmici 2007. godine.

Grupa je u ovom poduhvatu navodno imala podršku u policiji – zamenika načelnika SKOP-UKP Milutina Radovanovića, Danila Stojanovića i pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Duška Mirkovića. 

Radovanović je namerno usmeravao istragu u pogrešnom smeru kako bi bili uhapšeni pogrešni ljudi i time zaštitio Uroša Radovanovića, tvrdi tužilaštvo. 

Mirković je advokatu Lazareviću dostavljao dokumenta i tajne policijske podatke – naredbe o praćenju i prisluškivanju osoba i to tako što je ova dokumenta fotografisao i pokazivao mu, smatra tužilaštvo.

On je osumnjičen i da je Lazareviću prenosio informacije o tome šta policija radi u vezi sa krivičnim prijavama koje su Šarićevi saradnici podnosili protiv svedoka saradnika Joksovića, kao i šta su izjavili svedoci u slučaju napada u kom je eksplodirao Nikolaševićev automobil.

Policajcima Radovanoviću i Stojanoviću stavlja se na teret i da su pripadnike ove kriminalne grupe i druge uhapšene osobe predstavljali kao lica od izuzetnog značaja za bezbednost Republike Srbije, zbog čega im tužilac nije određivao pritvor.

Tužilaštvo navodi i da se protiv članova ove grupe Petra Ćosića i Manuela Vulića postupak vodi u Hrvatskoj. Oni se sumnjiče za ubistvo člana grupe Milana Milovca zvanog Cigla u Ekvadoru 2020. godine.

Šarić je, podsetimo, priveden juče, a policija je ceo dan vršila pretres u njegovoj kući na Dedinju. Više o tome pročitajte ovde.

Ispravka: U tekstu je prvobitno pisalo da je uhapšeni Nikola Spasojević optužen kao deo grupe Veljka Belivuka. Nakon što su novinari utvrdili da je reč o drugoj osobi ova informacija je u tekstu promenjena. Izvinjavamo se čitaocima zbog greške.

Comments are closed.