Ko je Bojan Stanojković

Ko je Bojan Stanojković

Bojan Stanojković Bojan Stanojković

Bojan Stanojković, kome se sudilo kao jednom od ključnih ljudi u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, juče je oslobođen optužbi. Sud je rekao da tužilaštvo nije sakupilo dovoljno dokaza.

Pišu: Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović

Nakon jučerašnje presude Darku Šariću i njegovoj grupi, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će uložiti žalbu na oslobađanje troje optuženih. Pre svega je mislio na Bojana Stanojkovića zvanog Boki, koji je u optužnici bio označen kao jedan od bitnih članova narko kartela.

Tužilaštvo će žalbu podneti nakon što dobije obrazloženje presude.

„Sačekaćemo da vidimo kojim se to stavovima sud rukovodio kada je odlučio da nema dokaza da je Bojan Stanojković izvršio krivično delo,“ rekao je Radisavljević.

Stanojković je, prema navodima optužnice koju je tužilaštvo podiglo u oktobru 2011. godine, bio jedan od organizatora šverca više od dve tone kokaina koji je u policijskoj akciji „Balkanski ratnik“ 2009. godine zaplenjen na jahti „Maui“ nedaleko od urugvajske prestonice Montevideo. Tužilaštvo je, takođe, optužilo Stanojkovića i da je organizovao šverc 320 kilograma kokaina u Milanu 2008. godine.

Zaplenjena droga

Prema istrazi, Stanojković je zajedno sa Darkom Šarićem uložio novac u kupovinu 2,1 tone droge koja je pronađena na jahti. Boki je, prema optužnici, finansirao 990 kilograma. Kada je kriminalna grupa zbog nevremena naišla na poteškoće pri transportu kokaina na prekookeanski brod, Stanojković je, prema optužnici, uputio dvojicu svojih saradnika Bobana Stojiljkovića i Marka Dabovića u Argentinu kako bi pomogli ostatku grupe. Oni su 14. oktobra 2009. odleteli u Sao Paulo, najveći grad Brazila. Odatle je trebalo da otputuju za Argentinu, što se nikada nije desilo jer je policija dan kasnije pronašla kokain na jahti „Maui“ i počela su hapšenja članova grupe širom sveta.

Godinu dana ranije, prema tužilaštvu, Stanojković je dao nalog dvojici članova organizacije da iznajme stan i kuću u Milanu – „štekove“ u kojima je grupa čuvala drogu. U njima je italijanska policija zaplenila 320 kilograma kokaina i uhapsila članove grupe.

Nebojša Joksović, nekada Šarićev blizak prijatelj koji je postao zaštićeni svedok, ispričao je da mu je Šarić tom prilikom rekao da su za gubitak 320 kilograma kokaina u Milanu odgovorni „Boki i njegovi ljudi“.

Stanojkovićevi poslovi

Stanojković je, prema istraživanju novinara sajta KRIK, vlasnik luksuznog hotela Max Prestige u Budvi, a posedovao je i firmu za rezanje i obradu drveta Darkvud u Podgorici koja je ugašena u novembru 2011. U Beogradu je imao građevinsku firmu Fit Inženjering, a u Bratislavi ugostiteljsku kompaniju K&S Servis. U slovačkoj prestonici imao je i prijavljeno prebivalište na adresi na kojoj je stan njegovog saradnika Bobana Stojiljkovića. U istom stanu bio je prijavljen i Darko Šarić.

Max Prestige

Hotel Max Prestige u Budvi (foto: hotelmaxprestige.com)

Vlasnik je i nekoliko nekretnina u Crnoj Gori u Srbiji. U Beogradu je vlasnik dupleksa od 210 kvadrata u Ulici Heroja Milana Tepića, koji je izdavao Američkoj ambasadi u Srbiji. Vlasništvo nad ovim stanom trenutno je, odlukom suda, blokirano.

Pucnjava u Ulcinju

Stanojković je jula 1995. godine učestvovao u oružanom obračunu u Ulcinju. Do incidenta je, prema presudi crnogorskog suda, došlo kada Stanojkovićev brat nije platio ulaznicu na ostrvo Ada, nakon čega je radnik obezbeđenja u njega pucao iz pištolja. Videvši ranjenog brata, udario je stražara u glavu pištoljem, a kada je stražar počeo da beži, pucao je tri puta u njega. Tek 2010. godine, osuđen je u Podgorici na tri meseca zatvora zbog krivičnog dela pokušaj ubistva na mah, dok je radnik obezbeđenja osuđen na godinu dana zatvora.

Šarić o Stanojkoviću

Darko Šarić, iznoseći odbranu u februaru ove godine, govorio je o Stanojkoviću i predstavio ga kao velikog prijatelja.

Blizak je sa mojom familijom, znam ga sigurno 10, 15 godina. Dobar čovek, pošten, bavi se građevinom, ima hotel u Crnoj Gori. On je jedan od retkih koji se viđao sa mojim advokatom Zdenkom, pomagao familiju i mislim da ste ga samo zbog toga optužili“, rekao je tada Šarić objašnjavajući da svedok saradnik Nebojša Joksović nije govorio istinu kada je tužilaštvu pričao o ulozi koju je Stanojković imao u kriminalnoj grupi.

Šarić je na pitanje tužioca o tome u kakvim je odnosima sa Stanojkovićem, rekao da su kumovi i da je Stanojković krstio dete njegovog brata Duška.

Prema policijskim izvorima, Stanojković je blizak i čuvenom Dragoslavu Kosmajcu.

Oslobođen optužbi

Miljko Radisavljević

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević (foto: KRIK)

Stanojković je izbegao hapšenje i sve vreme tokom trajanja suđenja nalazio se u bekstvu.

Na kraju sudskog procesa je oslobođen, a sudija Siniša Petrović je to obrazložio nedostatkom dokaza. Petrović je istakao da su se događaji u kojima je zaplenjena droga u Urugvaju i Milanu nesumnjivo dogodili, ali da tužilaštvo nije uspelo da uveri sud da je Stanojković učestvovao u njima.

Prema Petroviću, tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza da je osoba „Irvin“, koja je poslala Bobana Stojiljkovića i Marka Dabovića u Južnu Ameriku, zapravo Stanojković.

Stojiljković i Dabović osuđeni su juče na po 11 godina zatvora.

Tužilaštvo ima rok od 30 dana da podnese žalbu.

Comments are closed.