Suđenje Šariću: Izbačeni neki od ključnih dokaza tužilaštva

Suđenje Šariću: Izbačeni neki od ključnih dokaza tužilaštva

Darko Šarić (foto: Miodrag Ćakić/KRIK)

Sudije Apelacionog suda u Beogradu prihvatile su predlog advokata Darka Šarića da iz postupka koji se protiv njega vodi zbog međunarodnog šverca gotovo šest tona kokaina izbace neke od ključnih dokaza – prisluškivane razgovore optuženog Željka Vujanovića. Sudije su prihvatile i da ponovo ispitaju dvojicu svedoka saradnika – Nebojšu Joksovića i Draška Vukovića. Ove odluke sudija izazvale su nezadovoljstvo tužioca Saše Ivanića koji je tražio njihovo izuzeće.   

Piše: Sara Smolović

„Veće je odlučilo da je usvojen predlog odbrane za izdvajanje naredbi u odnosu na okrivljenog (Željka) Vujanovića. Navedeni transkripti (prisluškivanih razgovora) nisu zakoniti jer su mere trajale duže od godinu dana. Usvajaju se predlozi da se ispitaju (Nebojša) Joksović i (Draško) Vuković“, rekao je predsednik sudskog veća sudija Sretko Janković.

Ove odluke sudskog veća izazvale su burnu reakciju tužioca Saše Ivanića. Od njih je tražio ove odluke napismeno kako bi mogao na njih da se žali, ali je sudsko veće odbilo to da uradi.

„U tom slučaju tužilaštvo podnosi zahtev za izuzeće kompletnog sudskog veća“, brzo je reagovao Ivanić.

Za ovakav zahtev naveo je nekoliko razloga, među kojima je i odluka o puštanju Darka Šarića u kućni pritvor. 

„Šarić nije otišao na adresu koju ste vi naveli, već na sasvim drugu adresu. Kako ste vi pratili taj slučaj onda? Kako okrivljeni sam odredi gde će ići, i vi tek nakon pet dana reagujete i to na zahtev odbrane?“, upitao je Ivanić sudsko veće. 

Osim toga, naveo je Ivanić, razlog za izuzeće veća je to što sudije još nisu odlučile o tome koji dokazi će biti predstavljeni tokom postupka.

Neki od advokata, među kojima je i Šarićev advokat Radoslav Baćović, protivili su se zahtevu tužioca, tvrdeći da je nezakonit.

„Tužilac traži da učini nešto što nije zakonom dozvoljeno jer on nije zadovoljan odlukom veća“, rekao je Baćović.

Sudija Janković je tad odredio pauzu od deset minuta kako bi sa većem razmotrio novonastalu situaciju, međutim, ona je potrajala gotovo sat vremena. 

Potom je saopštio da je odbačen predlog tužioca za izuzeće veća. 

Sudija Janković je zatim završio današnje suđenje, a sledeće zakazao za sledeći utorak. Tada bi, kako je najavio, trebalo da budu ispitani svedoci saradnici Draško Vuković i Nebojša Joksović, čije je ponovno ispitivanje tražila odbrana.

Iskazi ovih saradnika, kao i prisluškivani telefonski razgovori ključni su dokazi tužilaštva u ovom postupku. 

Izbacivanje dela razgovora optuženog Željka Vujanovića, Šarićevog rođaka koji je, kako tvrdi tužilaštvo imao važnu ulogu u prenošenju poruka između Šarića i drugih članova grupe, može značajno uticati na ishod postupka. 

Izbačeni razgovori o zapleni kokaina na „Mauiju”

Među dokazima više neće biti razgovori koje je Vujanović vodio posle maja 2009. godine, kako su kazali Šarićevi advokati.

Tako, izbačeni su razgovori iz oktobra te godine koji se odnose na najvažniji događaj opisan u optužnici – utovar gotovo dve tone kokaina sа jahte „Maui” na prekookeanski brod koji je trebalo da drogu preveze do Evrope. Vujanović je, kako tvrdi tužilaštvo, bio u direktnoj komunikaciji sa Šarićem koga je obaveštavao o problemima prilikom utovara kokaina. Ovi razgovori su bili šifrovani, u njima se nije spominjala droga, ali tužilaštvo tvrdi da je uspelo da ih dešifruje i oni su do sada bili puštani kao dokazi na sudu. Ovaj kokain zaplenjen je na „Mauiju” u Urugvaju u međunarodnoj akciji Balkanski ratnik.

Droga pronađena na jahti „Maui“

Takođe, razgovori iz septembra i oktobra, koji se tiču nabavke 990 kilograma kokaina u Brazilu, biće izbačeni iz dokaza. 

Osim prisluškivanih razgovora, važan dokaz tužilaštva su i iskazi svedoka saradnika – Draška Vukovića, Radana Adamovića i Nebojše Joksovića. 

Najznačajnije za tužilaštvo je Joksovićevo svedočenje. Joksović, nekada veoma blizak Šariću, jedini je koji je Šarića doveo u vezu sa švercom kokaina – rekao je da je naređenja primao direktno od njega. Na sudu je, tako, ispričao da ga je Šarić zamolio da skloni drogu koju su krili u jednom stanu u Italiji jer se plašio upada policije.

Upravo zbog toga Šarić i njegovi advokati tokom suđenja upirali su se da Joksovića diskredituju tvrdeći da je prevarant, da njegov iskaz nije dosledan, da laže, te da zbog toge ne može da se veruje njegovom iskazu. Tvrdili su da postoji dogovor između njega i tužioca Ivanića, a Šarić je čak u nekoliko navrata i tužio Joksovića privatno.

Uprkos svemu, sudije su Joksovićevo svedočenje do sada smatrale važnim dokazom na suđenju i prilikom donošenja presuda.     

Decenijsko suđenje

Šariću i njegovim saradnicima već deceniju se sudi zbog međunarodnog šverca 5,7 tona kokaina. Trenutno im se sudi pred Apelacionim sudom u Beogradu zato što je poslednju presudu u decembru prošle godine ukinuo Vrhovni kasacioni sud i vratio apleciji na ponovno odlučivanje.

Tada je apelacija odlučila da se ponovo pregledaju neki od dokaza iz slučaja, pa tek onda da donese konačnu presudu. Ujedno tada je i Šarić pušten iz zatvorskog u kućni pritvor.

Šarić je ranije dva puta osuđivan zbog međunarodnog šverca droge. 

Osim toga, sudi mu se i zbog pranja novca – u ovom postupku je osuđen na devet godina zatvora, ali se čeka odluka Apelacionig suda.

Više o ovom slučaju pročitajte u tekstu:

Ključni momenti slučaja Šarić

Comments are closed.