Svedok saradnik Šariću: „Ja sam radio ono što si me ti pitao“

Svedok saradnik Šariću: „Ja sam radio ono što si me ti pitao“

Šarić (foto: Miodrag Ćakić/KRIK)

)KIRK/ćikaĆ gardoiM :?otof( ćiraŠ okraD

Nebojša Joksović, svedok saradnik koji je jedini optuženog narko-bosa Darka Šarića direktno doveo u vezu sa švercom kokaina, juče je na suđenju za međunarodni šverc gotovo šest tona kokaina odgovarao na njegova pitanja. „Ja sam radio ono što si me ti pitao“, naveo je Joksović.  

Piše: Sara Smolović

Joksović, ranije jako blizak Šariću svedočio je u ovom postupku već nekoliko puta, a njegovo svedočenje je veoma značajno za tužilaštvo – jer je jedini povezao kokain i Šarića i rekao da je primao naređenja direktno od njega. 

Svedok saradnik je juče i u utorak odgovarao na pitanja sudskog veća, tužioca, advokata i drugih optuženih – među kojima i svog bivšeg druga Šarića.

Šarić se ponašao prilično smireno i predsedavajućem sudiji Sretku Jankoviću rekao da ne mora da brine jer su „bile veće tenzije prije“, aludirajući na prethodna ispitivanja Joksovića koja su bila zatvorena za javnost, a na kojima su se njih dvojica burno raspravljali. 

„Da li sam ti davao naloge da iznajmiš neke kuće za štekove kokaina?“, počeo je Šarić. 

Joksović mu je na ovo i nekoliko narednih pitanja koja su se odnosila na iste stvari – kuće za skrivanje kokaina, odgovarao kratko: „ne“. 

„Stavljaš mi na teret za nabavku kokaina. Možeš li da mi kažeš, konkretno te pitam, jesi li bio tu kad ja to radim?“, pitao je Šarić, na šta mu je Joksović rekao da je na to već odgovorio.

Šarić se osvrnuo i na jedan od ključnih događaja o kojima je Joksović pričao tužilaštvu – zaplenu 300 kilograma kokaina u Italiji. Joksović je ranije na sudu ispričao da ga je Šarić zamolio da iz stana u Milanu skloni kokain pre nego što ga pronađe policija, ali je ipak policija bila brža. 

„Jesi li učestvovao u događaju sa zaplenom sto kila kokaina i kako? Šta znaš o tome?“ pitao ga je optuženi, a svedok saradnik ga ispravio da „nije sto već trista kila“, na šta je Šarić malo burnije reagovao. 

„Ne, već sto. Ja sam za to osuđen. Jesi li učestvovao u tome?“, pitao je i dobio negativan odgovor od Joksovića uz potonje objašnjenje da samo ima saznanja o tome. 

Sudija ime svedoka pomešao sa imenom pevača
Pozivajući svedoka saradnika da uđe u sudnicu, sudija Sretko Janković u utorak je, pomalo zbunjeno i gledajući u papire rekao: „Neka pristupi svedok saradnik Željko Joksimović, je l’ tako?“ Ubrzo je, međutim, shvatio da je napravio grešku i izgovorio ime poznatog pevača, a ne svedoka saradnika i tiho se ispravio.

Šarić je insistirao da Joksović kaže po kom osnovu optužuje njega, pokojnog Dragana Dudića Frica i pravosnažno oslobođenog Bojana Stanojkovića da su organizatori grupe koja je švercovala kokain. Međutim, od Joksovića su stizali odgovori da je o tome već pričao i da se pitanja ponavljaju. 

„Ja nisam učestvovao u pitanjima kako i šta…Znam da su nosili novac i oko struka, da su bile neke zaplene novca. To je ono što ja znam“, odgovorio je Joksović neodređeno. Dodao je da zna „da su mu se mornari žalili na Frica“, međutim, kada je Šarić insistirao da kaže koji su to mornari, Joksović se požalio. 

„To nije na meni da pričam i nije predmet ovog postupka. Oni hoće da me nateraju“, počeo je svedok saradnik kada ga je Šarić prekinuo rečima: „Ne, Bože sačuvaj. Izvini“ i nastavio sa pitanjima. 

„Jesmo li 2006. organizovali grupu, jesam li ja rekao – Joksoviću, ti radiš ovo, on radi ono?“, a Joksović rekao da „ne može da daje te pravničke odgovore“ i ponovio ono što je rekao i ranije – da se on nije osećao kao član neke konkretne kriminalne grupe, jer se o tome na taj način nije pričalo. 

„Znači nisam ti rekao?“, nastavio je Šarić, a svedok saradnik rekao: „Sad organizacija… Ja sam radio ono što si me ti pitao. Ne doživljavam to na taj način.“ 

„Davao sam keš Joksović Nebojši koji to ne priznaje“

Šarić je nastojao da od svog nekadašnjeg prijatelja izvuče priznanje da mu je on davao novac, ali je Joksović to negirao. 

U jednom trenutku njih dvojica su uz prisustvo stražara prišli jedan drugom, kako bi mu Šarić pokazao dokument koji su potpisali, a iz kog se, kako tvrdi Šarić, vidi da je Joksoviću dao novac. 

„Šta je svrha toga? Da Vi nama dokažete da on ne govori istinu?“, obratio se sudija Šariću. 

„Da. Ja sam davao keš Joksović Nebojši koji ovo ne priznaje“, rekao je odlučno Šarić i nastavio. 

„Rek’o si juče da smo kao braća bili i da i danas gajiš neke emocije prema meni“, konstatovao je Šarić i rekao mu da ne mora da se ustručava jer i on gaji emocije prema njemu, pa nastavio da ga ispituje o poreklu imovine koju ima. 

Kroz ispitivanje Šarić se trudio da pokaže da je finansirao Joksovića i da je imovina koju Joksović poseduje zapravo njegova.

„On kaže da ga nisam finansirao, ja kažem da jesam, i sve sam sad dokazao“, rekao je Šarić i sudijama poručio da se nada da će pogledati papire o kojima je govorio.

„To je moje, vidite da on ništa ne zna“, završio je Šarić. 

Dvodnevno ispitivanje Joskovića bilo je dinamično, a on je u više navrata istakao da ostaje pri svojim ranijim iskazima. Naveo je i da su prethodna ispitivanja trajala i po 20 dana i da je tada pričao detaljno o celom slučaju, te da ne može da se seti svih detalja.

Na sudijino pitanje ko je od njega zahtevao da se uključi u posao, Joksović je rekao: „Ja ne bih postojao da nije postojao Darko“.

Žalbe na pristrasnost i opstrukciju

Ni jučerašnje suđenje, međutim, nije moglo da prođe bez žalbi i čestih pauza. Odmah na početku suđenja optuženi Borislav Tunjić imao je pomalo nesvakidašnji zahtev. 

„Predlažem da veće privremeno obustavi postupak i da se uradi veštačenje neuračunljivosti Nebojše Joksovića jer on juče uopšte nije bio svestan. Juče ga je advokat Baćović pitao da li ste Vi svesni zbog čega ste optuženi, on nije znao, to jasno pokazuje da je neuračunljiv“, tvrdio je Tunjić. 

Kako mu je ovaj predlog odbijen, Tunjić je zahtevao izuzeće tužioca Saše Ivanića kao i predsednika sudskog veća Sretka Jankovića zbog pristrasnosti. I ovi Tunjićevi zahtevi su odbijeni.

Šariću se sudi pred Apelacionim sudom u Beogradu koji odlučuje o presudi kojom je osuđen na 15 godina zatvora.

Više o tome pročitajte u tekstu: Suđenje počelo po treći put, Šarić došao iz svog doma

Ključni momenti slučaja Šarić

Comments are closed.