Švajcarska političarka i novinari pozivaju na ukidanje „zakona koji cenzuriše“

Švajcarska političarka i novinari pozivaju na ukidanje „zakona koji cenzuriše“

Foto: Parlamentsdienste 3003 Bern

Švajcarska Socijaldemokratska partija pozvala je u nedelju uveče na ukidanje zakona koji novinare u ovoj zemlji sprečava da izveštavaju o klijentima tamošnjih banaka. Apel je usledio nakon što je grupa međunarodnih novinara objavila istraživanje „Švajcarske tajne“ koje je pokazalo da „Credit Suisse“ ima neke veoma sumnjive klijente.

Izvor: OCCRP

Na mnogim televizijama širom Švajcarske u nedelju uveče udarna vest bila su otkrića iz „Švajcarskih tajni“, međunarodnog novinarskog istraživanja zasnovanog na najvećem curenju informacija iz jedne velike švajcarske banke. Nijedan švajcarski novinar, međutim, nije učestvovao u ovom istraživanju.

Naime, član 47. švajcarskog Zakona o bankama koji datira iz 1934. kaže da svako ko „otkriva informacije o klijentima banke drugim ljudima“ može biti kažnjen kaznom do tri godine zatvora, čak i ako razotkrije kriminalno ponašanje ili druga krivična dela od javnog interesa.

Ilustracija: Felix Schaad; Tamedia

Ovo nije uplašilo više od 160 novinara sa pet kontinenata koji su pregledali podatke o računima koji su procurili iz „Credit Suisse“, druge po veličini švajcarske banke, nemačkom listu „Zidojče cajtung“. Među klijentima banke novinari su pronašli alžirskog generala optuženog za mučenje, srpskog narko-bosa i decu brutalnog azerbejdžanskog moćnika.

„Istraživanje ’Švajcarske tajne’ pokazuje: Član zakona o cenzuri zabranjuje švajcarskim medijima da otkrivaju krivična dela u vezi sa porezom. To treba da se promeni“, napisala je sinoć na Tviteru Samira Marti, političarka iz Socijaldemokratske partije Švajcarske.

Njena stranka će „podneti predlog za ovo na prolećnoj sednici“, rekla je ona i upitala još dve stranke da im se pridruže.

Švajcarske banke su poznate po svojoj tajnovitosti. To je decenijama privlačilo bogate ljude iz celog sveta u banke kao što je „Credit Suisse“, znajući da će njihov identitet biti pomno čuvan.

U februaru 2015, novinari su u istraživanju poznatom kao „Swiss Leaks“ otkrili sumnjive klijente ženevskog ogranka banke HSBC, među kojima su bili trgovci oružjem i dijamantima. Zloglasna dopuna člana 47. Zakona o bankama stupila je na snagu jula iste godine.

Sada novinari traže njegovo ukidanje, podsećajući da nijedna druga liberalna demokratija novinarska istraživanja o ovakvim bankovnim računima ne tretira kao krivično delo sve dok je informacija u javnom interesu.

„Činjenica da podaci o bankama danas cure u medijima dok postoji zabrana istraživanja u Švajcarskoj je apsurd koji se mora ukinuti“, rekao je Artur Rutishauzer, glavni urednik Tamedia.

„Šteta što samo kolege iz inostranstva ovo rade umesto nas. Zbog toga bi trebalo hitno ukinuti član o zabrani govora u Zakonu o bankama“, rekao je Rutishauzer.

Više o istraživanju „Švajcarske tajne“ pročitajte ovde

Pročitajte KRIK-ova otkrića iz „Švajcarskih tajni“:

Radulović otvarao tajne račune u Švajcarskoj iako je bio pod istragom američkih vlasti

Direktor „Puteva Srbije“ Drobnjak imao pola miliona franaka u Švajcarskoj

Dinkićev pulen Krišto imao milione na švajcarskim računima

Optuženi direktor „Centroprojekta“ na računu u Švajcarskoj imao dva miliona franaka

Hamović na računu u Švajcarskoj imao 12,5 miliona franaka

Comments are closed.