Suđenje za ubistvo Darmanovića: Svedok o prodaji motora kojim je navodno pobegao ubica

Suđenje za ubistvo Darmanovića: Svedok o prodaji motora kojim je navodno pobegao ubica

Gorgija Darmanović (foto: Fejsbuk)

Na suđenju za pomaganje pri ubistvu Gorgije Darmanovića 2018. godine prodavac motora za koji tužilaštvo veruje da je korišćen prilikom ubistva ispričao je da mu je bilo čudno što je kupac došao pred ponoć da pogleda motor. Kupac je Sreten Matejić kome se zajedno sa Sašom Đurđanovićem sudi u ovom postupku, dok je Dejan Stanković Ždrokinac označen kao ubica, ali nije optužen jer je u međuvremenu takođe ubijen.

Piše: Milica Vojinović

Svedok Saša Ilić ispričao je danas pred sudskim većem kojim predsedava sudija Ivana Ramić da ga je optuženi Sreten Matejić zvao krajem aprila 2018. da se raspita za motor koji je prodavao preko oglasa.

„Predstavio se kao osoba iz Niša“, kazao je Ilić i naveo da mu je jedino bilo čudno što je došao u 11 uveče da pogleda motor.

Kako je ispričao, Matejić ga je zvao oko osam sati uveče i rekao mu da je već krenuo ka Požarevcu da pogleda i eventualno kupi motor. Ilić mu je rekao da je kasno, ali da ipak dođe pošto je krenuo.

„Cenkao se malo, smanjio sam mu cenu za pet evra“, objasnio je Ilić i kazao da mu je motor na kraju prodao za 305 evra.

Motor je, kako je rekao Ilić, bio porodični i vozio ga je njegov otac, koji je u međuvremenu preminuo. Ilić je rekao i da su motor kupili od komšije koji ga je dovezao iz Italije, pa je motor i dalje imao italijanske tablice i dokumenta.

Sudiji Ramić opisao je i da je jedan deo motora bio oblepljen izolir trakom jer je nedostajao šraf, a sa obe strane imao je ogrebotine koje nisu bile preterano vidljive.

Nije, međutim, mogao da prepozna ovaj motor na video-snimcima koji su mu puštani u tužilaštvu u toku istrage. Danas je ponovio da ne može da tvrdi da je motor koji su snimile sigurnosne kamere na Novom Beogradu na dan ubistva Gorgije Darmanovića a kojim su, kako tužilaštvo tvrdi, pobegle ubice, isti onaj koji je on prodao jednom od optuženih.

„Snimci su crno-beli, jedva se nešto vidi, moguće da je to taj motor“, rekao je Ilić.

U toku istrage, kako je ispričao, bio je na prepoznavanju u policiji gde je ukazao da je optuženi Matejić kupac motora.

Matejić, inače Kruševljanin, tražio je reč posle Ilića i istakao da se nije predstavio da je iz Niša.

„Rekao sam da sam u Nišu gledao drugi motor, mnogo jeftiniji da bih spustio cenu“, kazao je Matejić.

On je dodao i da je motor platio 310 evra, a ne 305 kako je danas rekao svedok.

Danas su svedočili, u korist optuženog Matejića, njegova emotivna partnerka Zorica Đorđević i mlađi sin Ivan Matejić.

Đorđević je ispričala da je od kraja aprila do 6. maja 2018, kada je Darmanović ubijen, Matejić bio kod nje, kao i da je tog dana bio kod sina na slavi.

Matejićev advokat zamolio ju je da objasni na šta je mislila kada je u toku istrage u tužilaštvu rekla da joj je Matejić kazao „da ga ne pita šta radi i gde ide.“

„Pa ja sam mislila (da ga ne pitam) gde skita, da li se viđa sa drugim ženama“, objasnila je Đorđević.

Ona je dodala i da od kada zna Matejića on se bavi švercom automobila, ali da je po profesiji zidar i da povremeno ide u Nemačku gde se bavi građevinom.

Ovo je ponovio i sin optuženog Matejića. On je dodao i da je njegov otac znao Dejana Stankovića Ždrokinca za koga tužilaštvo veruje da je ubio Darmanovića na Novom Beogradu.

„Znamo ga svi iz kraja. Šta god o njemu pisalo u novinama on je prema ljudima bio veoma korektan“, rekao je Ivan Matejić.

Optuženi Matejić i ranije je potvrdio da poznaje Stankovića, kao i da mu je preprodao motor za 500 evra, ali da ga nije pitao za šta mu treba. Negirao je, međutim, da je učestvovao u ubistvu.

„Znam samo da nisam kriv. Kupio sam motor i prodao sam ga“, rekao je Matejić na jednom od prvih ročišta. Krivicu je negirao i drugi optuženi, Saša Đurđanović, koga tužilaštvo tereti da je pomogao ubici tako što ga je odvezao na mesto likvidacije i pomogao mu da pobegne.

Crnogorski državljanin Gorgija Darmanović likvidiran je početkom maja 2018. godine u blizini Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu. Tužilaštvo tvrdi da je na njega pucao Kruševljanin Dejan Stanković Ždrokinac.

Stankoviću se u Kruševcu sudilo za ubistvo lokalnog stomatologa, ali je u ovom postupku oslobođen pošto sud nije mogao da utvrdi da li DNK pronađen na mestu ubistva pripada njemu ili njegovom bratu blizancu.

Mesec dana nakon likvidacije Darmanovića, Stanković je ubijen, a za njegovo ubistvo trenutno se sudi kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki i njegovoj grupi.

Stanković kao i Darmanović jedan deo života proveli su u Južnoj Africi. Darmanović se vratio u Srbiju 2014. godine, ali je i dalje dobro znao šta se dešava u tamošnjem podzemlju, ispričala je u intervjuu za KRIK južnoafrička istraživačka novinarka Mendi Viner.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Darmanovića

Comments are closed.